Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.

Subzero

Süper Üye
26 Tem 2010
1,263
16,701
:wbtr: CUMHURİYET BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN SEVGİLİ DOSTLARIM :wbtr:

Hepimiz Hasan Tahsin’iz :wbtr:

osmannevresnzn.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:

cngz1

Aktif Üye
3 Ara 2011
336
9,707
İstanbul
Türk Cumhuriyeti ve İstiklali için mücadele veren tüm insanların ruhları şad olsun Cumhuriyetin 90. yılını kutlarım nice yıllara

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,967
24,208
Kıbrıs
1924 tarihli bu Osmanlıca kitap bir çeşit almanak.
İçinde 1924 yılının önemli olaylarını anlatıyor. İkinci dönem Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin de fotoğrafları var.
Ben ilgili çeken Atatürk ve Latife Hanım fotoğrafını sizlerle paylaşmak istedim.
Fotğrafların altında şöyle yazıyor:'Reis-i Cumhurumuz Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri'.'Reis-i Cumhurumuzun Muhterem Refikaları Latife Hanım Efendi'.
Atatürk'ün o zamanki unvanı bile ne kadar çarpıcı:Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri...
İnsanın bıkmadan tekrar edesi geliyor:Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 90.yılı münasebetiyle cumhuriyetin kurucusunu saygıyla anıyorum.
Bir kez daha tekrarlayayım:Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri...

skmbtc552131022090000189.jpg
skmbtc552131022090000189a.jpg

skmbtc552131022143400042.jpg

Herkesin Cumhuriyet bayramını kutlarım.

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,899
141,085
cumhuriyetndn.jpg

24erzincanli24640x427.jpg

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı

Cumhuriyet; ulusun, kendi seçimleriyle başa getirdikleri kişilerin ülkeyi yönetmesi biçimidir. Bu sistemde halkın çoğunluğu tarafından kabul görülen milletvekillerinin oluşturduğu bir meclis ve bu meclisteki milletvekille*rinin oluşturduğu hükümet mevcuttur. Hükümete başkanlık eden kişiye başbakan, hükümet üyelerine ise bakan denmektedir. Devleti halkın oluşturduğu meclisin seçtiği cumhurbaşkanı yönetir. Bu yönetim biçiminde görevli olan milletvekili, bakanlar, başbakan ve cumhurbaşkanı seçimle görev başı yapar ve hiçbiri babadan oğula geç*en bir hükümdarlık değildir.

1, Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrıldığımız için düşmanlar ülkemizi işgal etti. Mustafa Kemal Atatürk, bu duruma sessiz kalmadı ve ulusa liderlik yaparak milli mücadeleyi başlattı. Bu mücadelemiz olan Kurtuluş Savaşı dört yıl sürdü. Nice acılar çekildi canlar yandı ama mücadele bırakılmadı. Nihayetinde de Kurtuluş Savaşı’ndan galip çıkan biz olduk ve düşman*ları yurdumuzdan kovduk.

Ülkemizin özgürlüğüne kavuşmasının ardından Mustafa Kemal Paşa, 23 Nisan 1920′de Türkiye Büyük Millet Meclisini açarken ülke yönetimininde halkın döz hakkı sahibi olması gerektiğini vurguladı, Bu şekilde ki yönetimin adı da cumhuri*yet olacaktı.

Atatürk ilk önce fikirlerini arkadaşlarıyla paylaştı. Uzunca fikir alışverişi yaptılar. Atatürk ülkenin, padişah tarafından değil halk egemenliğiyle yönetmeli fikrini benimsiyordu.

Atatürk, düşüncesinde kara kılmış ve cumhuriyeti ilan etme kararı almıştı. 28 Ekim 1923 günü akşam ye*meğinde arkadaşlarını ağırladı ve kararını onlara açıkladı. Atatürk’ün kararını arkadaşları sevinçle karşıladı. Yemeğin ardından Ata*türk, ismet Paşa ile yönetim şeklini anlatan bir yasa tasarısı hazırladı. Bu yasa tasarısı “Tür*kiye Devleti’nin yönetim biçimi cumhuriyettir.” biçiminde idi. Bu yasa tasarısı, Anayasa’mızın ilk maddesi oldu.

Atatürk’ün akşam kaleme aldığı yasa tasarısı, 29 Ekim 1923 günü Meclis’te paylaşıldı ve karar bağlandı. Bu yasa tasarısı, Meclis’tekiler tarafından çoşkuyla karşılandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin başkanlığı seçiminde yüz elli sekiz üye oy kullandı. Oyların tamamı ise Ankara Milletvekili Mustafa Ke*mal Paşayı gösteriyordu. Böylece Mustafa Kemal, cumhurbaşkanı oldu.

Ülkesi için ömrü boyunca fedakarlık yapan Ulu önder, Ülkenin cumhurbaşkanı görevindeyken vefat etmiştir..

Ülkeye çağ atlatan Mustafa Kemal Atatürk,birçok devrime imza at*mıştır. Bu devrimlerden şöyledir:

Eğitim ve öğretim birliğinin sağlanması
Halifeliğin kaldırılması
Kılık ve kıyafet inkilabı
Dinî mahkemelerin kaldırılıp yerine yeni mahkemelerin kurulması
Tekke ve zaviyelerin kapatılması
Uluslararası ölçü, saat ve takvimin kabul edilmesi
Harf devrimi
Kadınlara seçme ve seçilme hakkının sunulması
Soyadı Kanunu’nun çıkarılması

Cumhuriyetin ilan edilmesiyle birlikte, yurdumuz kalkınmaya başlamıştır. Yeni yollar, köprüler, barajlar, okullar, fabrikalar, hastaneler inşaa edilmiştir. Bir çok alan eskiye nazaran oldukça gelişmiş ve yenilenmiştir. Savaşın bıraktığı tüm yıkıntılar onarılmıştır, hızla kendimizi toparladık.

Bu gelişmeler için en önemlisi bağımsızlığımızı tekrar kazanmak için çok acılar çekilmiş vatan şehit kanlarıyla sulanmış, sonsuz mücadele örneği sergilenmiştir. Ancak bu gayretler boşa çıkmamış bağımsızlığımza kavuşup 29 Ekim günü Cumhuriyet ilan edilmiştir. O zamandan bu yana 29 Ekim günü ülkemizde her yıl coşkuyla Cum*huriyet Bayramı adı altında kutlanır. Bu günde Atatürk’e , silah arkadaşlarına ve bağımsızlığımızı bizlere armağan eden şehitle*rimize sonsuz teşekkürlerimizi iletiriz. Ne zorluklarla alındığını bildiğimiz bağımsızlığımızı ilelebet sürdüreceğimize ant içeriz.

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı İle İlgili Sözler ;

Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar payidar kalacaktır.
Cumhuriyet, ahlak üstünlüğüne dayanan bir ülküdür. Cumhuriyet erdemdir.
Türk ulusunun yaradılış ve alışkanlıklarına en uygun düşen yönetim, cumhuriyet yönetimidir.
Cumhuriyet rejimi demek, demokrasi sistemiyle devlet şekli demektir.
Cumhuriyet idaresi faziletli, namuslu insanlar yetiştirir.

Alıntıdır.

Tüm diyar dostlarının Cumhuriyet bayramını kutlarım.

ulucak

Süper Üye
8 Eyl 2012
1,064
2,808
Bize bu özgür ve bağımsız vatanı bırakan tüm gazi ve şehitlerimizi saygı ve minnetle anıyorum.hepimizin cumhuriyet bayramını kutluyorum.Allah bu millete hiçir zaman esaret ve manda(başka devletlerin boyunduruğu altında bulunma)göstermesin.ilelebet yaşasın bağımsız türkiye.

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,015
20,889
Gaziantep
Bugün Ülkemizin içinde bulunduğu şartlar 1919 yılındakilere benzediği için Nazım HİKMET'in bu şiiri aklıma geldi.

CUMHURİYET BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN.
ŞEHİTLER

Şehitler, Kuvâyi Milliye şehitleri,
mezardan çıkmanın vaktidir!
Sakarya'da, İnönü'nde, Afyon'dakiler
Dumlupınar'dakiler de elbet
ve de Aydın'da, Antep'te vurulup düşenler,
siz toprak altında ulu köklerimizsiniz
yatarsınız al kanlar içinde.
siz toprak altında derin uykudayken
düşmanı çağırdılar,
satıldık, uyanın!
Biz toprak üstünde derin uykulardayız,
kalkıp uyandırın bizi!
uyandırın bizi!
mezardan çıkmanın vaktidir!

1959

carson10

Aktif Üye
16 Ara 2012
388
1,163
Herkesin (özellikle de kadınlarımızın) CUMHURİYET'in kuruluş bayramı kutlu olsun.Kadınlarımız,
gittikçe kağıt üzerinde kalan haklarının (Dünya Ekonomik Forumunun 2013 "Cinsiyet Uçurumu"
raporunda yine sonlardayız) keyfini sürsünler...

Doktor Kim

Aktif Üye
17 Mar 2011
323
14,256
hareketli29ekimresimhjh.gif

Ataol Behramoğlu’ndan

NE ÇOK HAİN

Sizinle galiba arkadaş filandık

Işıklı günlerinde gençliğimizin.

Hayalleriyle kanatlanırdık

Gelecek, güzel Türkiye’nin.

Fakat nasıl da değiştiniz birden

Arınıp bütün o düşlerden

Buzlu sularında bencilliğin.

Ne çok hain.

Hayır, belki de değişmediniz,

Aslınız belki de buydu sizin.

Sadece zamana ayak uydurdunuz

Ortak ateşinde ısınıp gençliğin.

Sonra neyseniz o oldunuz

Asıl kimliğinizi buldunuz

Uşağı oldunuz zalimin.

Ne çok hain.

Şimdi giydiğiniz her şey markalı

Tadını aldınız zenginliğin.

O fotoğraflar parkalı markalı

Uzak bir anısı oldu geçmişin.

Fakat yine de yeri geldikçe

El atıp eski albüme

Kullanıyorsunuz reklam için.

Ne çok hain.

Aynı arsız kibir suratlarınızda

Erkeğinizin dişinizin.

İçim bulanıyor karşıma çıktıkça

Ekranlarında TV’lerin.

Kiminiz yeni yetme faşist çığırtkan

Kiminiz kaşarlanmış sırtlan,

Sanırsın kardeşi vampirin.

Ne çok hain.

Yoksul aile çocuklarıydınız

Orta halli, belki zengin.

Soyluydu sizden anneniz babanız,

Sade yurttaşları Cumhuriyet’in.

Siz hangi piç köklerden türediniz,

Kimsiniz, neden böylesiniz

Nasıl boğuldunuz içinde ihanetin.

Ne çok hain.

Zaman geçer, devran döner

Yıkılır sarayı, zindanı zalimin

Efendi uşağını terk eder

Gereği kalmayınca hizmetin

Hele azıcık da diklendiniz mi

Yersiniz kaçınılmaz tekmeyi

Hadi, sıkıysa diklenin

Ne çok hain.

Kimliksizler, omurgasızlar

Hedefisiniz şimdi lanetin.

Ne hizmetinde olduğunuz iktidar

Ne sahte parıltısı şöhretin

Kurtaramayacak sizi bu lanetten,

Halkın içinde yükselen nefretten,

Artık hiç değilse susmayı deneyin.

Ne çok hain.

29eki1ltl.gif

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,021
Bastiani Kalesi
Tüm forum ahalisinin ve halkımızın Cumhuriyet bayramı kutlu olsun. Klasik kutlamalardan kaçınıyoruz vs diyerek bayramların toptan kaldırılıp unutturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yapılmaya çalışanları iyi idrak ederek, Cumhuriyete ve devrimlere aydın her Türkiyelinin sahip çıkması dileğiyle... Yoksa bu gidişle bir süre sonra, ortada ne Cumhuriyet ne de onu oluşturan değerler kalacak ve bir ümmet toplumuna dönüşeceğiz.

Bu arada Abdülmecit'i küçümsediğimden filan değil, sonuçta Osmanlı Devletinde Tanzimat Fermanı vb. yenilikçi hareketlerin odağında olmuş bir zat ama keşke 29 Ekim'de açılacak Marmaray'ın kapısına" Karaların sultanı-Denizlerin hakanı Abdülmecid" yazısı yerine bu günü ve cumhuriyeti bizlere kazandıran insanların anısına yazılar asılsaydı...

neco50

Süper Üye
11 May 2010
2,726
1,922
Tüm Çizgi Diyarı üyeleri ve Türk ulusunun "CUMHURİYET BAYRAMI" kutlu olsun.

"Benim naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti sonsuza kadar payidar kalacaktır."

Mustafa Kemal ATATÜRK'ün bu sözlerini unutmayalım ve cumhuriyetin, 101. 201. yıllarını da kutlayabilmek için ona sahip çıkalım.

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,336
303,371
Ey Türk Gençliği!

Birinci vazifen, Türk istiklâlini, Türk Cumhuriyetini, ilelebet, muhafaza ve müdafaa etmektir.
Mevcudiyetinin ve istikbalinin yegâne temeli budur. Bu temel, senin, en kıymetli hazinendir. İstikbalde dahi, seni bu hazineden mahrum etmek isteyecek, dahilî ve haricî bedhahların olacaktır. Bir gün, İstiklâl ve Cumhuriyeti müdafaa mecburiyetine düşersen, vazifeye atılmak için, içinde bulunacağın vaziyetin imkân ve şerâitini düşünmeyeceksin! Bu imkân ve şerâit, çok nâmüsait bir mahiyette tezahür edebilir. İstiklâl ve Cumhuriyetine kastedecek düşmanlar, bütün dünyada emsali görülmemiş bir galibiyetin mümessili olabilirler. Cebren ve hile ile aziz vatanın, bütün kaleleri zaptedilmiş, bütün tersanelerine girilmiş, bütün orduları dağıtılmış ve memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şerâitten daha elîm ve daha vahim olmak üzere, memleketin dahilinde, iktidara sahip olanlar gaflet ve dalâlet ve hattâ hıyanet içinde bulunabilirler. Hattâ bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bîtap düşmüş olabilir.

Ey Türk istikbalinin evlâdı! İşte, bu ahval ve şerâit içinde dahi, vazifen; Türk İstiklâl ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!
Muhtaç olduğun kudret, damarlarındaki asil kanda mevcuttur!

Mustafa Kemal Atatürk
20 Ekim 1927

Cumhuriyetimizin 90. yılının milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Nice 90 yıllara...

bayrakzaf.gif

KARAOĞLAN

Onursal Üye
2 Şub 2010
3,015
20,889
Gaziantep
Bursa Nutku

BURSA NUTKU
“Türk genci, devrimlerin ve cumhuriyetin sahibi ve bekçisidir. Bunların gereğine, doğruluğuna herkesten çok inanmıştır. Yönetim biçimini ve devrimleri benimsemiştir. Bunları güçsüz düşürecek en küçük ya da en büyük bir kıpırtı ve bir davranış duydu mu, ‘Bu ülkenin polisi vardır, jandarması vardır, ordusu vardır, adalet örgütü vardır.’ demeyecektir. Elle, taşla, sopa ve silahla; nesi varsa onunla kendi yapıtını koruyacaktır.

Polis gelecek, asıl suçluları bırakıp, suçlu diye onu yakalayacaktır. Genç, ‘Polis henüz devrim ve cumhuriyetin polisi değildir.’ diye düşünecek, ama hiç bir zaman yalvarmayacaktır. Mahkeme onu yargılayacaktır. Yine düşünecek, ‘Demek adliyeyi ıslah etmek, rejime göre düzenlemek lazım.’ diyecek.

Onu hapse atacaklar. Yasal yollarla karşı çıkışlarda bulunmakla birlikte bana, başbakana ve meclise telgraflar yağdırıp, haklı ve suçsuz olduğu için salıverilmesine çalışılmasını, kayrılmasını istemeyecek. Diyecek ki, ‘Ben inanç ve kanaatimin gereğini yaptım. Araya girişimde ve eylemimde haklıyım. Eğer buraya haksız olarak gelmişsem, bu haksızlığı ortaya koyan neden ve etkenleri düzeltmek de benim görevimdir.’

İşte benim anladığım Türk genci ve Türk gençliği."

Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ün Gençliğe Hitabının yanında Bursa Nutku tamamlayıcı olur diye düşündüm.

Son düzenleme:

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,585
74,841
NeverLand
Bursa Nutku ileri görüşlülük ne demek en büyük ispatıdır.
Bugünün sığ, günübirlik, çapsız politikacılarıyla kıyaslanınca Ulu Önder'e bir kez daha hayran kalmamak mümkün değil.
Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun...

14073943n.jpg

akim

Kıdemli Üye
29 May 2011
199
419
Cumhuriyetimizin şuan içinde olduğu durumda, ona sahip çıkmamız ve bayramımızı kutlamamız biraz daha anlamlı sanırım. Bütün Diyarın Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun

mimar777

Süper Üye
1 Tem 2013
591
3,565
BU VATANDA KALPLERDE ATATURK SEVGISI OLDUGU SURECE BU CUMHURIYET DAIMA YASAYACAKTIR. TUM DOSTLARIN CUMHURIYET BAYRAMI KUTLU OLSUN ...
bayrak07gu9.jpg

Lami Tiryaki

Onursal Üye
21 Nis 2009
514
3,760
Biraz evvel 70'li yılarda çevrilmiş bir Türk filmi izledik. Yoksul mahalleli kendi elleriyle yaptığı ilkokulda açılış yaptılar ve çocuklar büyük bir coşkuyla andımızı okudular, tüylerimiz ürperdi. Benim çocuğum, her gün bu andı okuyamadan okula gidecek. 90. yılda Cumhuriyetimizin kaybolan değerlerini görüp yaşadıkça, okullarda öğretilen bir ders bir öğreti olmaktan daha fazla çıkıyor. Cumhuriyetimizin 90. yılı hepimize kutlu mutlu olsun. Cumhuriyetimize sahip çıkalım.

Selamlar
Lami Tiryaki

okan1964

Onursal Üye
27 Ağu 2012
688
941
Tüm Dostlarımızın Cumhuriyet bayramını en içten dileklerimle kutlarım.. İlelebet yaşatacağız...

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,021
Bastiani Kalesi
Rahmetli Attila İlhan bir söyleşisinde, Cumhuriyetin ilk yıllarında öğrenciyken, ders çalışmadan yatsak, kendimizi suçlu hissederdik demişti.
İşte bu ülkeye, bizlere böyle nesiller lâzım.... Cumhuriyetin hangi şartlarda kazanıldığını, tesis edildiğini, bu ülke için ne ifade ettiğini bilen ve onu her daim korumak için elinden geleni yapacak bir nesil...

29_ekim_cumhuriyet_bayrami_566872.jpg

Ekli dosyalar

• 29_ekim_cumhuriyet_bayrami_566872.jpg
    29_ekim_cumhuriyet_bayrami_566872.jpg
    101.2 KB · Görüntü: 3

birmehmet

Süper Üye
4 Eki 2009
553
423
Cumhuriyet bayramı hepimizin ve hepimize kutlu olsun!

Ayrışmanın değil, adı üzerinde cumhur olmanın mantığını daha da kavrayacağımız günlere kavuşmak ve,

Cumhuriyetçi olmak demenin; Osmanlıyı reddetmek veya Ümmet ruhuna inkara neden olmadığının anlaşılması temennisi ile

:wbtr:

:)

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,021
Bastiani Kalesi
Cumhuriyet bayramı hepimizin ve hepimize kutlu olsun!

Ayrışmanın değil, adı üzerinde cumhur olmanın mantığını daha da kavrayacağımız günlere kavuşmak ve,

Cumhuriyetçi olmak demenin; Osmanlıyı reddetmek veya Ümmet ruhuna inkara neden olmadığının anlaşılması temennisi ile

:)

Osmanlı devleti bir imparatorluktu ve büyük ölçüde mutlâkiyet, son dönemlerinde de meşrutiyet ile yönetildi. Dolayısıyla cumhuriyet kavramı ile Osmanlı'nın yakından uzaktan ilişkisi yoktur olmamıştır. Cumhuriyeti oluşturan şartlar da kuranlar da malumunuzdur.

Osmanlı'yı reddetmek veya reddetmemek her bireyin kendi tercihidir. Bana göre Osmanlı bizim atamız söylemi bir safsatadan ibarettir. Osmanoğulları bir ailedir ve Anadolu'ya gelen Oğuzların Kayı boyundan olduğu bilinmektedir ve bu topraklarda kendi adlarıyla bilinen devleti kurmuşlar ve dolayısıyla bu aile 13 ile 20.yüzyılın başlarına kadar bu coğrafyada hüküm sürmüştür. Özetle bu topraklarda kurulan ve yıkılan diğer devletlerden veya medeniyetlerden benim açımdan bir farkları yoktur. O asırlar boyunca bu ülke halklarına yararları mı yoksa zararları mı dokundu, onu da yeri geldiğinde tartışırız isteyenle.

Buradan konuyu ümmetçiliğe bağlarsak, Osmanlı imparatorluğu hiçbir zaman bir Türk imparatorluğu olmamıştır, aksini savunmak bile yersiz. Padişahlar aynen şu anda ülkeyi yönetenlerin de yapmak istediği gibi iktidarlarını ve fethettiği topraklardaki hükümranlıklarını sürdürebilmek adına ümmetçi bir politika izlemiş ve bu konuda halifelik makamından faydalanmıştır. Ümmetçilikte kardeşlik, insanlar arasındaki bağ dini inanca göre şekillenir.
Dünya halkları bağlamında da ümmetçilik mi insanlara daha fazla fayda sağlar, onları ayrıştırmaktan ziyade birleştirir, özgürleştirir yoksa insanları sadece insan olmasıyla değerlendirip öğretisini bu bağlamda oluşturan, doğruyu bulmanın insanoğlunun bir yetisi olduğunu söyleyen Hümanizm mi? Bunu da doğruya ulaşmak adına, bir insan olarak sorgulamakta fayda var diye düşünüyorum.