Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
29 Ekim 1923'te TBMM, Teşkilât-ı Esasiye Kanunu
(1921 Anayasası)’nda yaptığı değişiklikle, devletin yönetim biçimini
cumhuriyet olarak ilan etmiştir.
Aynı gece bu ilan, atılan 101 pare top ile kutlanmıştır.
1924 yılında ise cumhuriyetin ilanı şenliklerle kutlanmıştır.
2 Şubat 1925'te, Hariciye Vekaleti'nce (Dışişleri Bakanlığı)
düzenlenen bir kanun teklifinde 29 Ekim'in bayram olması önerilmiştir.
Bu teklif Meclis Anayasa Komisyonu tarafından incelenmiş ve
18 Nisan'da karara bağlanmıştır.
19 Nisan'da ise teklif TBMM tarafından kabul edilmiştir.
628 sayılı bu kanun ile 29 Ekim,
1925'ten itibaren ülke içinde ve dış temsilciliklerde
bayram olarak kutlanmaya başlamıştır.
Cumhuriyet'in 50. yılında "Cumhuriyet Bayramı"na denk gelen hafta "Hayat Mecmuası"nın kapağı. Tarih 25 Ekim 1973. Kapakta İbrahim Çallı'nın (1880 - 1960) 1935 yılında yaptığı "Atatürk Portresi" adlı tablosu var (143 X 121 cm. muşamba üzerine yağlıboya).
Resmin Hikayesi:
İstanbul'un kurtuluşundan yirmi üç gün sonra Cumhuriyet ilan olunur ve Mustafa Kemal Paşa Cumhurbaşkanı seçilir. 1924'ün 2 Ocak tarihinden 22 Şubat'ına kadar İzmir'de bulunur. İzmir'e giden bir kurul arasında Çallı İbrahim de vardır.
Çallı, Atatürk'le karşılaşır ve kendisine:
-"Türk milletinin gönlündeki Mustafa Kemal'in portresini yapmama izin verir misiniz Paşam?" der.
Atatürk de:
-"Mademki gönüllerde yaşayan Mustafa Kemal'i çizmek istiyorsun, benim modelliğime gerek yok." yanıtını verir.
Daha sonra Çallı, bazı araştırmalarına dayanarak Atatürk'ün koltukta oturur, sivil giysili/fraklı tablosunu oluşturur.
Oğuz Özdeş
Kaynak: Atatürk’ten Anılar, Kemal Arıburnu, İnkılap Kitapevi
Cumhuriyet insanlığın en büyük kazanımıdır. Uygar olmak, özgür olmaktır. Büyük önder Mustafa Kemal Atatürk'ü Dünya lideri yapanda budur. Cumhuriyet Bayramımız kutlu olsun.
Cumhuriyet fazilettir. Sultanlık korku ve tehdide dayanan bir idaredir. Cumhuriyet idaresi faziletli ve namuskâr insanlar yetiştirir. Sultanlık korkuya ve tehdide dayandığı için korkak, zelil, sefil, rezil insanlar yetiştirir.
Mustafa Kemal Atatürk, 14 Ekim 1925 günü İzmir Kız Öğretmen Okulu
Cumhuriyet aslında iyi uygulandığında bu dünyada en iyi idare şeklidir.Hatta Allah bile kitabında işlerinizi şura yani meclis veya danışma yoluyla yapın diyerek en ideal yönetim şeklinin bir anlamda cumhuriyet olduğunu teyid eder.Sorun yönetim şeklinde değil halkın yada insanların kalitesindedir.Koyun gibi güdülmeyin diyen yaratana rağmen güdülmekten zevk alan beyninizi kullanın ve düşünün kendinizi aptal durumuna düşürmeyin diyen yaratıcısının uyarısına rağmen hacının,hocanın,şeyhin önünde eğilen insanların olduğu yerde cumhuriyet olmaz.O Yüzden en hakiki mürşit ilimdir felsefesinin sonucu olan bir rejimdir cumhuriyet.
Umarım bu rejimin kıymeti kaybetmeden bilinir.Başta gazi mustafa kemal ve onun fikirlerini anlayan emperyalizme kafa tutmuş tüm kemalistlerin ruhu şad olsun.
Cumhuriyetimizin kurucusu büyük lider Atatürk'ü ve silah arkadaşlarını ve de vatan toprakları için canını veren tüm aziz şehitlerimizi bu güzel ve anlamlı günde bir kez daha rahmetle ve minnetle anıyorum.
Milletimizin Cumhuriyet bayramını gönülden kutluyor,
daha nice nice yıllar kutlamayı gönülden diliyorum.
Kendisini,Atatürk'ün çocukları olarak kabul eden,onu ve Cumhuriyet'i kuran tüm yol arkadaşlarını rahmet,hasret ve özlemle ananların CUMHURİYET BAYRAM'ı kutlu olsun..
Tüm temennim Cumhuriyetimizin 93'ncü kuruluş yıldönümünün, Cumhuriyet kavramının ne olduğunu dahi bilmeyenlere; Cumhuriyet adına bir şeyler öğretmesidir.. Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun…
Demokrasi herkesin hakkıdır _ Olaf Palme.
Doğunun yaşlı zekasıyla batının genç düşüncesini birleştirmek gerekir - Şinasi
Ortadoğuda yaşamak için demokrasi , cumhuriyet , akıl , bilgi vazgeçilmez.
Teist , deist , ateist, antiteist, politeist , agnostik , gnostik , brahman , yahudi , hristiyan , müslüman , laik, sosyalist , komünist , sosyal demokrat , brahman , şintoist , budist , şamanist , hindu , caynaist , mistik ne olursak olalım bir arada yaşamak için demokratik , laik , erdemli , insan haklarına dayanan bilgi toplumu olmak zorundayız.Onun içinde okumak daha çok okumak eğitmek daha çok insan eğitmek zorunda olduğumuzu düşünüyorum.Çizgi roman da bunun en önemli anahtarıdır.Okumayan toplumlarda bereket olmaz.Çizgi roman çocuk kitabı değildir.Görsel bir anlatım yöntemi ve edebi bir eserdir.