bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,487
NeverLand
CREEPY


Warren Publishing tarafından 1964 yılında yayınlanmaya başlanan Creepy, kısa soluklu, çarpıcı sonları olan korku çizgiromanlarına yer vermiştir.

Dergide yer alan hemen tüm öyküleri uzun yüzlü, sivilce benzeri çıkıntıları olan, kafasındaki bir tutam saçına eklenen sinsi bir gülümsemeye sahip Uncle Creepy/Creepy Amca lanse ediyordu ya da zaman zaman, "böyle davranırsanız işte böyle olur," kapısına çıkan parmak sallamalarla okura kendince bir tehdit unsuru teşkil etmeye çalışıyordu. Creepy'de başlangıçtan itibaren bilhassa Amerikan gotik ve korku edebiyatının domino taşı yazarlarından Edgar Allan Poe ve H.P.Lovecraft'ın öykülerinin çizgiroman adaptasyonları ele alınmıştır. Alt kişilikler, zombiler, cani katiller, garip yaratıklar, tehditkâr uzaylılar, inanılmaz olaylar, kurt adamlar, vampirler, vesaire türünden sayısız çarpıcı ve tamamen sıradışı 'yaratık' Creepy sayfalarında birbiri ardına boy göstermiştir.


izgiromanAnsiklopedisi131.jpg


Bir Creepy sayısının kapağı.​

Creepy'de Archie Goodwin editörlüğünde buluşan Frank Frezetta, Reed Crendall, Al Williamson, Neal Adams, Wallace Wood, Jeff Jones gibi pek çok başarılı çizer, Warren Publishing'in benzeri iki yayını olan Eerie ve Vampirella'nın da yayınevini ve seçtiği çizgiroman türünü tamamlayıcı etken oluşturmuştur. 1964'de yayınlanan ilk Creepy sayısını büyük ölçüde tek başına hazırlayan Frank Frezetta, daha sonraki sayılara unutulmaz kapak kompozisyonları yapmıştır. Creepy, 1985 yılında yayınlanan ve 'double size' adı verilen normale göre daha kalın olan 146. sayısıyla yayınına son vermiştir. Ancak 1993 yılında Harris Publishing, Creepy Fearbook adlı bir tek sayılık nüshasında unutulmaz kadın çizgiroman kahramanı Vampirellaya yer verirken diğer yandan da bir Creepy antolojisine imza atmıştır.

Creepy ve kankası Eerie'de yer alan maceraların çoğu ülkemizde ilk kez 1967 yılında yayınlanan Korku Magazinler'de yer almıştır. Korku Magazinlerde birbirine harmanlanan bu iki yayının çizgiromanları daha sonraki yıllarda M.Kemal Benli tarafından 1971-1977 yılları arasında yeniden ele alınmıştır. Sonraki yıllarda Alfa Yayınevi tarafından 1983 senesinde basılmaya başlanan Korku sayıları birbiri peşi sıra tekrar baskılar yapmıştır. En son Tay Yayınları bünyesinden 1996 yılında çıkan 6 adet Korku dergisi ise aylık periyotta yayınlanmıştır.
 
Üst