Conan Geliyor! Conan!

roknorinto

Yeni Üye
28 Ara 2009
31
10
"Conan, yıkıl karşımdan edep özürlüsü! Her gün vıdı vıdı, her gün dırdır zırıltı... Beyin hücrelerimin çalışmasına engel oluyorsun evladım."

Tanıdık geldi mi?

90'lı yılların başında Alfa'da Conan ve Punisher dergilerinde editörlük görevimi ifa ederken kullandığım "Conan azarlama" cümlelerimdendi bunlar (Başkasını bilmem ama Mit hatırlayacaktır sanıyorum).

Söz konusu dergilerin okur mektuplarını cevapladığım sayfalarını biraz "renklendirebilmek" adına uygulamaya koyduğum, kimilerince pek beğenilen, kimilerince ciddiyetsizlik olarak addedilen mizahi yaklaşımın doğurduğu karikatürize bir tip oluvermişti Conan bir ara.

O dönem yayına alınan tüm mektuplar (ve tabii yaptığım yorumlar) yayınevinin yöneticisi Gül F. Sağıroğlu tarafından okunuyor, onay vermediği mektuplar çıkıyor ya da makaslanıyordu. Mizahi tarzda cevapladığım ilk mektupların yer aldığı çıktıları kendisine verirken nasıl heyecanlı olduğumu varın tahmin edin. Acaba ne diyecek? "Bu ne sululuk!" deyip yazıları başıma mı atacak?

Bilmem daha önce bir yerde yazdım mı, ama bu mizahi üslubu kullanmaya ilk karar verdiğimde karikatürize etmeye cüret ettiğim tip Conan değildi. Nasılsa elde karikatürize bir Conan vardı o ara. Üstelik Alfa onun kitaplarını da yayınlamıştı. Anladınız ya: Sergio Aragones'in karikatürize bir Conan tiplemesi olan yaratısı Groo'dan söz ediyorum.

Ben de terler akıtarak Gül Hanım'a verdiğim ilk örneklerde Conan'ı kullanmaya cesaret edememiş, yerine Groo'ya sayıp sövdüğüm metinleri eline tutuşturmuştum: "Yat Groo, kalk Groo, höt Groo..."

Gül Hanım metinleri yüzünde hiçbir mimik olmaksızın okumuş, bana geri verirken de memnuniyetini ya da hoşnutsuzluğunu ortaya koyan bir ifade takınmamıştı (Laf aramızda, bunu yapmakta pek başarılı bir iş kadınıydı). Sonunda başını kaldırıp yüzüme bakmış, "Neden Groo?" deyivermişti.

O an pek çok söz beklesem de bu soruya hazırlıklı değildim. Neden Groo mu? Ne demek neden Groo? Bu güzide soruya yanıt olarak kendisine ulvi zihnimin harika yaratısı olan ve hazırcevaplığıma tanıklık eden şu harika sözle yanıt vermiştim: "Ha?"

"Neden Groo? Neden Conan değil?"

"Ehm... Şimdi şöyle... Ben burada bu yan karaktere ana avrat düz gittiğimden mütevellit... Öhem... Sonra bir de... İşte sonra... Ee? Bir de şu var ki... Öhhe... Böyle."

"Anlıyorum desem yalan olur. Ama bence Groo'yu Conan yapalım. Artık Groo yayınlamıyoruz çünkü. Conan olsun bu, evet."

"Yani... Öhhe... Yani, yayınlıyor muyuz bu şekilde mektupları?"

"Tabii, tabii... Şey olmuş böyle hem... Değişik."

Değişik?

Eh, metnin güzel yerine değişik olmasının nedenlerini sorgulamadım tabii. "Evet, bence de Conan daha iyi," diyerek Gül Hanım'ın masasını yaladım (Yirmi yaşındaydım yahu, elinsaf). "Hem ben buna bir de arada Freddy Krueger falan diyerekten, efendim Pisişır'lar falan iteleyerekten bi' çorba yaparım ki..."

"Freddy Krueger kim?"

"Elm Sokağı Kâbusu diye bi' film var ya hani... Or'da bi' karakter var. Freddy Krueger. İnsanın rüyasına falan giriyo..."

"Zorlamayalım istersen."

Zorlamadım (o an için). Hemen masama geçip (evet, o zamanlar bir masam vardı) metindeki Groo'ları Conan yaptım. Mektuplar o halde yayınlandı. Sonra da bizim Kimmeryalı Conan bendenizin ev işlerini yapan bir sünepe olup çıktı.

Neden bu anıyı aktardım? Aşağıda yer alan, 2011 yılında gösterime girecek yeni Conan filmindeki başkahramanımız bana orijinal Conan'ı değil de benim sünepe Conan'ı hatırlattığı için.

Neyse, erken öten horozu keserler. Belki film harika olacak, karakter de yerini tam olarak bulacaktır, ama Arnold Schwarzenegger'in (ezberden yazdım, aferin bana) canlandırdığı Conan'dan sonra bu yeni Conan bana pek bir ezik göründü. Kaldı ki, bu sadece benim fikrim de değil. Aşağıdaki fotoları gören hemen herkes hayal kırıklığını öznel cümlelerle ifade etmekte şu günlerde.

Daha fazla uzatmayacağım. Yeni Conan filminin güzel afişi (Poster altında neden 2009 yazdığını bana sormayın), buna karşın sünepe Conan'ı aşağıdaki fotolarda:

PHqnszqwqqR1tx_1_m.jpg

PHsexxwsYykLwu_1_m.jpg

PHooXqsvJU9nsp_1_m.jpg

PH1Rs214RxHq44_1_m.jpg

PHCANxsIrO8OGH_1_m.jpg

PHm0M3UEDBIbpv_1_m.jpg

Aşkın Güngör, 12 Ağustos 2010

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,746
44,835
denize sıfır
eskisiyle ikisi aynı filmde olsa ne güzel olurdu ilk conan filmi çıktığında borç parayla bilet alıp gitmiştim hiç unutmam..ama çok keyif almıştım..teşekkürler..

savok

Admin
30 Eki 2009
20,016
85,159
Kasımpaşa
Sayın Aşkın GÜNGÖR,
Tanıtım yazınızı pek keyifle okudum.
aynı zamanda verdiğiniz habere
"Conan Filmi" sevindim.
Fotoğraflardaki Conan'da
mavi gözlü Kimmeryalıyı aradım
ama Arni bile bundan iyiydi.
Sünepe lafı cuk oturmuş.
Lütfen yazılarınıza devam ediniz.
Saygılarımla.

cankush34

Süper Üye
30 Eki 2009
746
109
Sevgili Aşkın Güngör'ü Conan'ın Conan olduğu Alfalı güzel günlerden pekçoğumuz hatırlarız,aramızda olduğunu bilmektende ayrıca mutluluk duyarız...Yorumlarına gelince katılmamak mümkün değil,çünkü Conan böyle bir şey değil:)Nerede orjinal çizgiyle bütünlük sağlamış Arnold,Nerede bu güzel yüzlü kardeşimiz...Yorumlarınızın devamını dilerim...

süperego

Süper Üye
20 Haz 2009
1,854
168
Mars
bana göre Arnold bile yeterli değildi.şöyle adam gibi bir Conan çıkmayacak galiba.yada biz Büscema üsatadın çizgileri ile Conan'ı öyle bir benimsemişiz ki ona kimseyi yakıştıramıyoruz.en azından bendeki durum sanırım bu.

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,554
29,046
İzmir
Aşkın Güngör her zamn olduğu gibi oldukça güzel yazmış.
Ben filmi görmeden eleştirmeyeceğim. Bir bakalım önce..
Ama bir not geçeyim. 2009 tarihli afiş Conan filmi değil online Age of Conan oyununun afişi.

Kroker

Süper Üye
27 Nis 2009
1,739
2,249
Sevgili roknorinto Aşkın Güngör'ün "başka bir foruma" yazdığı yazısını paylaştığınız için teşekkürler. Alıntıladığınız yazıların alıntı olduğunu belirtmeniz buradaki gibi yanılmaları engellenmesi açısından yararlı olur.

roknorinto

Yeni Üye
28 Ara 2009
31
10
Sevgili Kroker, Aşkın Güngör zaten benim. "Bir başka forum" diye nitelediğiniz diğer forumdan kaydımın silinmesi için başvuruda bulundum, en kısa zamanda yerine getirileceğini umuyorum. Ayrıca Conan yazısı gerçekte o bir başka forum için değil, blogum için yazılmış, sonra da orada paylaşıma sunulmuştu. Bilginize...

Kroker

Süper Üye
27 Nis 2009
1,739
2,249
Sevgili Kroker, Aşkın Güngör zaten benim. "Bir başka forum" diye nitelediğiniz diğer forumdan kaydımın silinmesi için başvuruda bulundum, en kısa zamanda yerine getirileceğini umuyorum. Ayrıca Conan yazısı gerçekte o bir başka forum için değil, blogum için yazılmış, sonra da orada paylaşıma sunulmuştu. Bilginize...

Açıklama için teşekkürler, yanıldığım için de ayrıca mutlu oldum. :)

elektrik380

Yeni Üye
17 Tem 2010
5
3
Açıkçası çizgiroman karakterine uyduramıyorlar, yönetmenler beceremiyor..

Moderatör tarafında düzenlendi: