CLASSICS ILLUSTRATED - 083 - The Jungle Book (Rudyard Kipling)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 28 Haziran 2014

CLASSICS ILLUSTRATED - 083 - The Jungle Book
"Orman Kitabı"
"Rudyard Kipling"
Serideki Sıra No: 83
Eser: Rudyard Kipling
Resimleyen(ler): Alex A. Blum ve William Bossard
Yayıncı: Gilberton Company (ABD)
Yayın tarihi: 1951 (1943, 1947 baskıları mevcutmuş)
Fiyatı: 15 ¢
Türkiye Fiyatı: 76 Kuruş ("Frenç-Amerikan Kitap Evi")
Period: İki ayda bir çıkıyordu
Tıpkı Çekim 117 MB, 300 dpi, 52 sayfa, CBR (rar-->cbr)

CI_83_Jngl_Bk_kapk.jpg



"Classics Illustrated" dizisinin sıradaki resimli roman uyarlaması, Bombay doğumlu İngiliz şair, gazeteci ve yazar "Rudyard Kipling"in ilk kez 1894 yılında yayımlanan eseri "Orman Kitabı". Romantizmle gerçekçiliği ustaca harmanlayan İngiliz dilinin büyük yazarı "Nobel" ödüllü (Bu ödülü 1907'de aldı) Rudyard Kipling, daha çok Hindistan'ı konu alan kısa hikâyeleri ile tanınıyordu. Bu eseri çok sayıda hikâyeden oluşuyor (sadece ilk ciltte 14 hikâye),oysa buradaki resimli roman uyarlamasında üç "Kipling" hikâyesi var. Küçük bir not: "Kipling"in eseri artık bir "kamu malı"ymış (public domain)."Classics Illustrated" uyarlamasını "Alex A. Blum" ve "William Bossard" birlikte resimlemişler, Bossard, Blum'un damadıymış!

Kitabın taranmasına gelince, kitapta maalesef çok yönlü yamukluklar/eğrilikler vardı. Bir ciltten çıkarttığım bu nüsha, ciltçinin giyotininin kurbanı olmasının yanı sıra (Türkiye'de ciltlenmiş), baskı, kırma (katlama) ve matbaa kesimi sırasında ABD'deki basımevinde de iyice hallolmuş anlaşılan. Bana kalırsa ıskartaya çıkartılması gereken kitabı piyasaya sürmüşler. Bu yamukluklar yer yer birbirinin tersi yönlerde olduğu için, ve ayrıca da kitapta -doğası gereği- tekst bloklarının bulunmaması nedeniyle hiçbir tarayıcı yazılımı, veya üçüncü parti "deskew" yazılımı bu eğrilikleri düzeltemezdi ("batch" olarak kastediyorum, elle teker teker tabii ki düzelebilir). Bazen bu sorunları evde kendi kağıt giyotinimle de küçük kırpmalar yaparak düzeltirdim genelde, çünkü "deskew" yazılımlarına pek bel bağlamam. Ben bir dergiyi ya da kitabı sayfalarına ayırdığımda, kitap ve dergilerin en güvenilir yönü dikişin veya zımbanın bulunduğu orta kısımdır. Basılı materyal genellikle buradaki kenara paralel gider, (öbür marginlere aykırı dursa bile). Bu kenarı kendi giyotinimde kerteriz alarak diğer kenarları da düzeltirdim genellikle . Ama "Orman Kitabı"nda bu iç marj bile düzgün değildi. Tıpkı bir deve gibi (nerem doğru demiş ya) kitabın hiçbir yeri düzgün değildi. Hattâ bazı sayfalarda kesim bir yöne doğru eğriyken, basılı alan onun aksi yönüne doğru eğimliydi Bu nedenle iş başa kaldı ve 52 sayfayı teker teker bazı yazılımlar marifetiyle düzeltmeye çalıştım, tatminkar bir düzelme de sağlandı sanırım. Fazla da oynamak istemedim.

Lafı şuraya getirmek istedim: Bu içimizi rahatlatır mı bilmem ama, kalitesiz baskılar sadece bizde yok. En mükemmel kitapların basıldığı, en kusursuz ciltlerin yapıldığı ülkelerde bile ucuz baskılı yayınlarda kalite düşüklükleri görülebliyor. Bunların bir kısmına bilerek göz yumuluyor belki de (ekonomik?, kültürel?). Çünkü "aside dayanıklı" (uzun ömürlü) en üstün kalite kağıtlara basılmış, usta ciltçiler veya mükemmel cilt makineleri tarafından altın varaklı hakiki deri ile ciltlenmiş çok pahalı lüks kitapların yanı sıra, saman kağıtlara soluk mürekkeplerle özensiz bir biçimde basılmış, sırtları ucuz zamklarla yapıştırılmış, karton kapaklı, küçük boyutlu, okunup atılmak (veya bir tren istasyonunda, parkta, bank üzerine başkasının okuması için bırakılmak) üzere üretilmiş, ucuz "kitle üretimi paperback"ler de aynı ülkenin ürünü (Normal "paperbak"in de bir kademe kalitesizine "kitle üretimi paperback"-"Mass Market Paperback"- diyorlar). Ama yine de onların birçok "paperback"i bizde 30-40 liraya satılan "normal" kitapların çoğundan daha iyi bence. Kısaca bizde ucuz "paperback"leri normal kitapmış gibi satıyorlar, işte o benim kanıma dokunuyor, sonra da Türkiye'de neden kitap az okunuyor diye ahkâm kesiyorlar (Oh be, bu arada içimi de dökmüş oldum). Rudyard Kipling'in "Orman Kitabı"nın birinci ve ikinci ciltlerin ilk baskıları takım halinde 2005'te "Sotheby’s" müzayede salonunda 4,800 dolara satılmış. Ne kadar adaletli değil mi, paran varsa müzayedeye gir ilk baskısına 4.800 dolar ver, sadece okumak istiyorsan kitap şimdi "kamu malı" olduğu için "Gutenberg"den ücretsiz indir oku. Veya git birkaç dolara "paperback"ini satın al oku, ya da 40-50 dolara lüks ciltli bir baskısını satın al, kitaplığına koy, seçenek çok. Sanırım yukarıdaki kitap da aynı şekilde ucuz kağıda basılmış ve kaçınılmaz olarak zamana yenik düşmüş. Zira sayfaların bazı köşeleri neredeyse ufalanmaya başlamış, kağıdı çok gevrekleşmişti, bazı yerleri tutunca kopuyordu. Daha da oynasam elimde kalacaktı herhalde. Bazı kitapları döküman tarayıcıda on dakikada tararsınız, biter. Ancak yukarıdaki tür kitapları taramak bir işkencedir. Ben de hem kendi kendime bir meydan okumada bulunayım dedim, hem de bazı yazılımların daha önce kullanmadığım fonksiyonlarını denemek istedim. Bir de burada deneyimlerimizi birbirimizle paylaşırsak belki ileride bir faydası dokunur diye düşündüm.

Ünlü Amerikan mizah dergisi "Mad"in kendi ülkesinin endüstrisini (bu arada kitap endüstrisini de) tiye alan bir kapağı vardı. Bu vesile ile aklıma gelince aradım buldum. 1972 Haziran sayısının kapağıymış. Bilerek eğri basılmış ve görüntüsü kaydırılmış Kapakta şunlar yazıyor:
"Mad, bitmez tükenmez bir biçimde kalite, kusursuzluk ve yüksek üretim standartları peşindeki arayışını sürdüren Amerikan endüstrisini iftiharla selamlıyor."

Mad_salutes_USindustry.jpg


Rudyard Kipling'in "Orman Kitabı"nın birinci ve ikinci ciltlerin ilk baskıları. Bu takım 2005'te "Sotheby’s" müzayede salonunda 4,800 dolara satılmış.
JB_R_Kplng_frsted1.jpg


"Classics Illustrated" serisinin tüm kapakları
11_10_2014_12_13_35.jpg
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 28 Haziran 2014

Savok şunu yazmış:
Savok_yazd.jpg

 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 28 Haziran 2014

scanfan'ın alıntılı cevabı:
Scanfan_replies.jpg

Zaten bir şeyin peşinde koşmak, sürekli aramak, ona bir anda kavuşmaktan daha zevkli gibime geliyor. Örneğin ben 35-40 yıl boyunca "National Geographic Magazine"lerin peşinde koştum durdum. Bütün büyük kentlerin sayısız sahaf ve eski kitapçılarından teker teker arayıp buluyordum. Birkaç kez derginin tam koleksiyonunu edinme fırsatım doğdu ama bunu hiç istemedim, tek tek aramanın, kitap peşinde koşmanın, seyahatlerin, otellerin, kitapçılarda içilen çayların, sohbetlerin, tanışıklıkların vb. büyüsü kaçacaktı o zaman. Nitekim öyle de oldu, yıllar sonra ABD'deki bir satıcıdan tüm koleksiyonu getirttim (1915'ten bu yana olanlar), ve kaçınılmaz son: o günden beri dergilere elimi bile sürmüyorum, raflarda kutularında duruyor (oysa daha önceleri hangi konunun hangi yılın dergisinde olduğunu bilir, istendiğinde indekse bakmadan şıp diye bulurdum).
 
Son düzenleme:

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
***KAYIP PAYLAŞIMIDIR***
MESAJIN ORİJİNAL PAYLAŞIM TARİHİ: 28 Haziran 2014

savok, direnc11 ve fındıkfındık şunları yazmışlar:
Savok_direnc11_fndk_replies.jpg


 
Son düzenleme:
Üst