Çizgi romanda ilk sayfa nasıl olmalı önerisi

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
134
165
Sayın cizgidiyarı.com gönüllüleri,

Özellikle korku serisinde farkettiğim ve diğer serilerde de gördüğüm ilk sayfa tasarımının düzeltilmesi konusunda naçizane bir önerim var.

Sitenizden indirdiğim özellikle korku serilerinde (Diğer serilerde pek fazla yok) kitabın ilk 1.sayfası yani kapak sayfası, cizgidiyarı.com sitesinin reklamını yapan kapak resmiyle donatılmaktadır.

Bunun şöyle bir sakıncası var;
Tablet bilgisayarınız da çizgi roman arşivi yaptığınızı düşünün, arşivinizi "ComicRack Free" gibi bir çizgi roman okuma programıyla açtığınız da tüm kitapları kapak resimleriyle görmektesiniz. Eğer bütün kitapların kapak resmi aynı olursa kötü bir görsellik olmak da ve istediğiniz kitabı kolay seçememektesiniz.

Bu nedenle bundan sonraki kitaplarınızı hazırlarken kitabın kendi orijinal kapağının ilk sayfa da yer almasını önermekteyim. Elbette cizgidiyarı.com un reklamı da olsun ancak 1.sayfadan sonra olsun.

Umarım bu önerimi mantıklı karşılarsınız.

Tüm emekleriniz için teşekkürler...

Saygılar...

Son düzenleme:

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,319
143,651
Bence olumsuz bir düşünce, nedenini kısaca açıklayayım, siz emek veriyorsunuz, tarıyorsunuz, hazırlıyorsunuz, yüklüyorsunuz ve daha sonra bide bakıyorsunuz ki, nette başka bir yerde sizin saatlerinizi harcadığınız çizgi, kitap vs.vs. kendisi yapmış gibi finanse ediliyor. Bu bence (Şahsi fikrim) olumsuz bir düşünce.

Kısa yoldan çizgi kitaplarına sahip olayım diye epey bir paraya satın aldığım Çizgi Romanların tamamı forumumuzdan alıntı çıktı. Birde sizin dediğiniz gibi olsa etrafta satan satana gider.

Saygılar.

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
134
165
Bence olumsuz bir düşünce, nedenini kısaca açıklayayım, siz emek veriyorsunuz, tarıyorsunuz, hazırlıyorsunuz, yüklüyorsunuz ve daha sonra bide bakıyorsunuz ki, nette başka bir yerde sizin saatlerinizi harcadığınız çizgi, kitap vs.vs. kendisi yapmış gibi finanse ediliyor. Bu bence (Şahsi fikrim) olumsuz bir düşünce.

Kısa yoldan çizgi kitaplarına sahip olayım diye epey bir paraya satın aldığım Çizgi Romanların tamamı forumumuzdan alıntı çıktı. Birde sizin dediğiniz gibi olsa etrafta satan satana gider.

Saygılar.

Sayın gandor08,

Niyeti kötü olanın önüne geçemezsiniz;
İndirilen rar dosyasın da sizin sitenizin reklamı olan olan ilk sayfasını silip tekrar düzenlemek zor bir şey değil ki. Zaten dosya uzantısını da "cbr" yaptınız mı iş bitti.

Sadece biraz uğraşmak lazım o kadar.

Ama ben emeğinize saygı duyuyorum.

Çizgi roman hazırlama programı nasıl yapılıyor bilmiyorum ama,
emeğinizin çalınmaması için şöyle bir önerim var;
Eğer tasarım izin veriyorsa, kapak sayfasına ÇD reklamı yapacağınıza, her sayfaya yada bir kaç sayfanın altına veya orijinal kapak sayfasının altına küçük bir ÇD (cizgidiyarı.com) damgası, hazırlama esnasında otomatik vurulabilir mi ?

Saygılar...

Son düzenleme:

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,367
3,561
Midgard
Ben genelde balonlamalarımda filan ismimi yazıyorum. Hatta artık silinemeyecek yerlere yazmaya başladım. Dediğinizi anladım ama o programda ismi göstermiyor mu hiç? Eğer bilgisayardan indiriyorsanız mevcut durumu siz kendi indirdiklerinizde düzeltebilirsiniz diye düşünüyorum.

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,319
143,651
Aslında hiç birisi önemli değil, kapağın üzerindeki amplemi sitenin ismi filan hiç önemli değil.

Ve ben bu forumda hiç bir yöneticinin sitenin amplemini koyun ismini yazın dediğini duymadım. Tüm yüklemelerde yükleme yapan kişinin kendi isteğine kalmış bir durum bahsettiğimiz durum. Kendisi isterse kocaman harflerle ismini yazar, amplemini kor, imzasını atar vs.vs. tamamen yükleme yapan kişinin elindedir.

Tabı bazı hususlarda forum yetkilileri müdale yapıyorlar ve bence de yapmaları gayet doğal ve yerinde. Hemde hiçbirimizi kırmada nacizene bir şekilde yapıyorlar bunu ben tüm forumda yetkili olan arkadaşlarımızın bu yönlerini şahsen çok beğeniyor ve ilgiylede izliyorum.

Kısacası ben bu forumda sadece şunu gördüm ve o gördüğüm yardımlaşma, karşılık beklememe, incelik, dostluk bunlar yüzünden de bu forumdan çıkamıyorum. En güzelide bu bence.

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
134
165
Ben genelde balonlamalarımda filan ismimi yazıyorum. Hatta artık silinemeyecek yerlere yazmaya başladım. Dediğinizi anladım ama o programda ismi göstermiyor mu hiç? Eğer bilgisayardan indiriyorsanız mevcut durumu siz kendi indirdiklerinizde düzeltebilirsiniz diye düşünüyorum.

ismi gösteriyor ama o orijinal kapak resminin görsel güzellini arıyor insan.
Ben zaten kendi arşivim de ilk sayfa orjinal değilse, ilk sayfayı siliyorum, kendi orijinal kapak resmini koyuyorum.
Ama tabi insan bir yerde bıkıyor.

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
134
165
Aslında hiç birisi önemli değil, kapağın üzerindeki amplemi sitenin ismi filan hiç önemli değil.

Ve ben bu forumda hiç bir yöneticinin sitenin amplemini koyun ismini yazın dediğini duymadım. Tüm yüklemelerde yükleme yapan kişinin kendi isteğine kalmış bir durum bahsettiğimiz durum. Kendisi isterse kocaman harflerle ismini yazar, amplemini kor, imzasını atar vs.vs. tamamen yükleme yapan kişinin elindedir.

Tabı bazı hususlarda forum yetkilileri müdale yapıyorlar ve bence de yapmaları gayet doğal ve yerinde. Hemde hiçbirimizi kırmada nacizene bir şekilde yapıyorlar bunu ben tüm forumda yetkili olan arkadaşlarımızın bu yönlerini şahsen çok beğeniyor ve ilgiylede izliyorum.

Kısacası ben bu forumda sadece şunu gördüm ve o gördüğüm yardımlaşma, karşılık beklememe, incelik, dostluk bunlar yüzünden de bu forumdan çıkamıyorum. En güzelide bu bence.
Bence de........

daltas

Çeviri & Balonlama
14 Haz 2009
1,663
141,364
Sayın kayamtky,

Ne tür bir çizgi romanla ilgili olduğunuzu yazmadığınızdan ve böyle bir istekte bulunduğunuzdan
Tex sever olmadığınızı ya da en azından Tex'in çizgi roman okuma zevkinizde öncelikli olmadığını düşünüyorum.

Aşağıda yer alan Forum yönetimin şahsıma tahsis ettiği alt foruma bir göz atarsanız
yayınladığım bütün kitaplarda ne ismimi ve ne de başka bir amblem yada logonun olmadığını göreceksiniz (Taramalar hariç).

daltas - Çizgi Roman Diyarı

Bu tür düzenlemeler emek veren insanların şahsi değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Size önerim, böyle isteklerde bulunmak yerine
- daha önce de defalarca benzer istekler olduğunu hatırlıyorum- biraz emek harcamanız ve istediğiniz düzenlemeleri kendinizin yapmasıdır.
Kolay gelsin.

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
134
165
Sayın kayamtky,

Ne tür bir çizgi romanla ilgili olduğunuzu yazmadığınızdan ve böyle bir istekte bulunduğunuzdan
Tex sever olmadığınızı ya da en azından Tex'in çizgi roman okuma zevkinizde öncelikli olmadığını düşünüyorum.

Aşağıda yer alan Forum yönetimin şahsıma tahsis ettiği alt foruma bir göz atarsanız
yayınladığım bütün kitaplarda ne ismimi ve ne de başka bir amblem yada logonun olmadığını göreceksiniz (Taramalar hariç).

daltas - Çizgi Roman Diyarı

Bu tür düzenlemeler emek veren insanların şahsi değerlendirmelerini yansıtmaktadır. Size önerim, böyle isteklerde bulunmak yerine
- daha önce de defalarca benzer istekler olduğunu hatırlıyorum- biraz emek harcamanız ve istediğiniz düzenlemeleri kendinizin yapmasıdır.
Kolay gelsin.
İlk yazımı dikkatli okumamışsınız.
yazımda özellikle korku çizgi romanlarını kastettim, onların da hepsi değil.

Ayrıca bir öneri verdik de suçlumu olduk yerden yere vuruyorsunuz.
Önerim size göre doğru olmayabilir, kabul edip etmemek sizin özgürlüğünüz ben buna saygı duyarım.

Ama sizden ricam, önerim size yanlış gelse de saygı duymanız.
Kaldı ki like butonuyla önerimi onaylayanlar da var.

Bu siteye öneri yazanların önerileri doğru veya yanlış olabilir, eğer farkında olmadan yanlış öneri yapanlar yerden yere vurulacaksa o zaman öneri kısmını kaldıralım.
Madem ki çizgi romanları hazırlayanların hazırladıkları koşulsuz kabul edilecekse o zaman "öneri" kısmı niye var.

Son sözüm şudur;
Bundan sonra öneri yapacağımı zannetmiyorum.
Ne olursa olsun razıyım.
Her şeye rağmen emekleriniz için teşekkür ederim.
Sizler olmasanız bu kadar geniş bir arşive asla ulaşamazdık.

Saygılar...

Son düzenleme:

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
143,031
Sevgili kayamtky,
Fikrinizi beyan etmişsiniz,isteyen paylaşımcı kabul eder veya etmez.
Bu paylaşım yapan, emek veren dostların keyfiyetiyle alakalı.
Konuyu kendinize göre değerlendirmenize gerek yok.
Ben ilk mesajınıza onaylar mahiyette like yapanı göremiyorum.
Öneri kısmı elbette var,ama kendi fikrini kabul ettirmek için ısrarla takip etmek yok.

kayamtky

Kıdemli Üye
17 Ağu 2013
134
165
Sevgili kayamtky,
Fikrinizi beyan etmişsiniz,isteyen paylaşımcı kabul eder veya etmez.
Bu paylaşım yapan, emek veren dostların keyfiyetiyle alakalı.
Konuyu kendinize göre değerlendirmenize gerek yok.
Ben ilk mesajınıza onaylar mahiyette like yapanı göremiyorum.
Öneri kısmı elbette var,ama kendi fikrini kabul ettirmek için ısrarla takip etmek yok.
Sayın Ertuğrul,
Öyle bir niyetim zaten yok.
Bakın siz de yanlış anlamışsınız, ben fikrimi kabul ettirmek için ısrar ettiğimi zannetmiyorum, sadece ilk yazımda "umarım önerimi mantıklı bulursunuz" dedim. Bu ısrar etmek midir.

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
143,031
Şu ana kadar olaya sıcak bakan olmadığına göre ısrar niye?
Mesele anlaşılmış ve anlatılmıştır,konunun tartışılacak bir tarafı yok.

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,028
13,882
Aslında önemli bir konu. Bence forumun dosya adından başlamk üzere ilk sayfa ve paylaşan-emek verenler konusunda üzerinde anlaştığı bir format olmalı. Hepimiz burada çizgi romana gönül vermiş insanlarız. Güzel paylaşılmış, kaliteli yapımlar okuma zevkimizi çok yükseğe çekiyor.
Dosya adlarında bir standatr olması daha sonra bulmak, arşivlemek ve okumak da kolaylık sağlıyor.
Sabit konular içinde paylaşılacak olan sayıların isimlendirmeniz nasıl olacağı belirlenebilir. Buna herkes uyar diye tahmin ediyorum.
Örnek. MartinMystere.Aksoy.00x.tarayanadi.cbr
Paylaşımın içeriği konusunda ise; bence paylaşan, çeviren, balonlayan, tarayan reklam koyacak ise bunu ayrı bir sayfa içinde yapmalı. Bazı grupların çevirisinde orjinal sayfanın içinde çeviren, balonlayanlar grafik tutarlılık içinde belirtiliyor. O tür eserler için bu tür tanıtım zaten güzel ve gerekli. Onun dışında yabancı grupların yaptığı gibi son sayfada olacak bir tanıtım sayfası daha güzel olur.
Sevgili daltas üstad, benim şahsi kanım kendi yaptığınız eserlere bir on sayfa eklemeniz olacaktır. Siz ve sizin gibiler tarihe not düşüyorsunuz, bunu gelcek nesillere bir not olarak düşünmenizde fayda var. Mütevazı kişiliğinizden bunu yapmadığınızı tahmin etsem de bunun gerekli ve hatta görev olduğunu düşünürseniz daha iyi edersiniz. O macera hakkında sizin ne düşündüğünüz ve balonlarken, çeviriken ne düşündünüz bunu yazmanızdan çok memnun olur ve zevkle okurum. Sizin paylaşımlarınız zaten en özenli, tek ve ayrıcalıklı , kendinizden birşey katmanız eserin orjianlliğinden bir şey çıkarmadığı gibi çok şey katacaktır. Naçizane düşüncemdir.

Gulyabani

Yönetici
15 Ara 2010
4,994
22,840
Sarıyer
Bence forumun dosya adından başlamk üzere ilk sayfa ve paylaşan-emek verenler konusunda üzerinde anlaştığı bir format olmalı..

Bu forumun "yönetimce" anlaştığı, sonra duyurduğu ama kabul görmediği için oluruna bıraktığı bir kaç format var, birisi de dosya ismi! Yönetim ne derse desin, sonuçta "uygulayıcı" neyi arzu ederse onu yapıyor ve uygulanan toplum (burada çizgidiyarı ahalisi oluyor) kuralları ile çelişmiyorsa son tahilde bir sorun teşkil etmiyor ve iş oluruna bırakılıyor. Yönetimin, paylaşım (her tür), link yönetimi, liste idaresi, genel forum düzeninin korunması dışında bir de dosya isimlerine müdahale edecek yetisi ve açık söylemek gerekirse "isteği" olduğuna en azından ben inanmıyorum. Bırakalım bugüne kadar nasıl yürüdüyse öyle yürüsün...

Son düzenleme:

denizkara

Yeni Üye
28 Mar 2010
0
295
denizci
Madalyonun iki yüzü var;
Çevirenin adı yazmaz ise; ben okumam, çünkü tercüme yapana bakıp; okuyup okumayacağıma karar veriyorum ve her çevirenin çalışmasını kesinlikle okumuyorum, bizden bahsetmiyorum; tüm forumlarda çeviri yapanlar var, ama nasıl yaptıkları ilk okumada hemen anlaşılıyor, içlerinde mükemmel tercüme yapanlar olduğu gibi; 3 - 5 dilden çeviri yapanlar dahi var ki nasıl yaptıkları meçhul, ancak okuyunca hemen anaşılıyor tabii, eğer ilk çalışması ise; mutlaka orijinaliyle birlikte bakarım ve bir karar veririm, eğer iyi ise; ismi gördüğümde sürekli okurum hatta kaçırmam, değilse; ismi gördüğüm an konuya dahi girmem, eğer isim yazmıyorsa yine girmem, kısacası isim yazması bana göre şart, yazmasının anlamı; sadece iyi ise değil, kötü ise de altını imzalaması anlamına gelir bana göre, iyi ise tamam da kötü ise bunu kim yaptı? “Ben tüm çizgi roman severlere yapıyorum, ismime gerek yok” bakış açısı bana göre değil, iyi de ya kötü yapıyorsan, bu açıdan da bakılması bana göre şart.
Piyasada yani her yerde saçma sapan yöntemlerle çeviri yapanlar var; işte madalyonun diğer yüzü bu oluyor bana göre.
Tabi İngilizceden yapılan çeviriler haricindekileri; kontrol etme şansım hiç yok, sadece Türkçesine bakıp çeviri kontrol edilemez ve anlayamıyorum, bu durumda bilenlere sorup öğreniyorum mecburen ve yine bir not verip; gelecekte ona göre ya okuyorum ya okumuyorum, ama onlarda da isim yazmazsa hiç kimseye sormadan otomatik okumuyorum, altında imza olmayan yani isim yazmayan çalışmaları dikkate dahi almıyorum.
Bu şuna benzer; adam telefon açar “Kimsiniz?” der, ben de “Sen kimsin?” derim.
Diğer yandan; kapak konusunda forum formatı olması doğru olabilir, ama kapakta yazmamasını ben tercih etmem, nedeni; keyfim öyle istiyor, Çizgi Diyarı yazması şart, çünkü ben sadece Çizgi Diyarı için yapıyorum, başka forumlarda yayınlanmasını istemem, Çizgi Diyarı dışında okunmasını istemediğim için bencil değilim, gelir üye olur burada bedava okur, abuk subuk motor vb... ile iş yapılan yerlerde; çalışmalarımın bir noktasının bile olmasını istemem, ancak tüm bu konularda forum yönetimi bir karar alırsa; tabii benim görüşlerimin hiç bir anlamı yok.
Sadece çizgi roman ve/veya forum için değil; hayatta ne yaparsam altını imzalarım ve iyise de kötüse de sorumluluğunu taşırım, kalabalık sokakta yürürsünüz; biri hey mey diye bağırır, herkes dönüp bakar, ben bakmam.

Son düzenleme:

Şükrü

Çeviri & Balonlama
16 Şub 2011
1,286
2,228
Far Far A Way
Öncelikle bu konudaki görüşümü belirtmeden önce. Kendi yaptığım sistemden bahsetmek istiyorum. Benim ilk balonlamam hariç(ki onda sadece 1 sayfaya isim yazmıştım) hiçbir balonlamamda iç sayfalara isim, reklam vs. koymadım. Çizgi romanlarda da ilk sayfada bulunan boş sayfayı diyarın reklamı ile değerlendirdim. Ve yine çizgi roman içerisinde göz zevkini bozacak bir reklam bulundurmadım. Balonlama yaparken birçok çevirmen arkadaşla çalıştım. Hiçbiri benim reklamımı her sayfaya koy demedi. "Sen nasıl biliyorsan, öyle yap." dedi. Benim çalışmalarımı bilen bilir. Sayfayı kapatacak kadar, makul olmayan bir reklam koymam. Ki içim elvermez. Konuyu çok uzattım yahu. Sizin önerinize gelirsek. Korku çizgi romanlarında paylaşanlar arasında bir format düzenlenmiş, konuşulmuş. Tekdüzeliği bozmamak amacıyla tüm paylaşanlar kapağı aynı şekilde düzenlemiştir. Sırf bir program konusunda sıkıntı çekiyorsanız, bunun tüm çizgi romanlara uygulanması absürd kaçacaktır. Program hakkında bilgim yok fakat isimleri sayısına göre düzenlerseniz sorun ortadan kalkabilir :)

comedian

Onursal Üye
13 Tem 2012
1,269
4,716
ben de kapağın aşırı derece de deforme edilmesine ve iç sayfalara özellikle sayfa boyunca isim gömülmesine kesinlikle karşıyım evet biz çevirip balonluyoruz ama görselliği kendi isimlerimizle, kimse kopyalamasın diye bozmaya hakkımız olduğunu da pek sanmıyorum. zaten kendine mal etmek isteyen oturur yeniden balonlar ya da temizler isimlerimizi yapar niyet o olsun yeterki. kapağı deforme olmuş işlerde orjinal kapağı buluyorum kesinlikle ve öyle arşivliyorum. iç sayfalara yapacak bir şey yok fakat beni çok rahatsı ederse okumuyorum oluyor bitiyior. tabii ki öneri olarak böyle yapılmamasını söyleyebiliriz ama yine iş çevirip, balonlayıp, tarayan arkadaşların zevkine kalıyor.