Çizgi roman üretmek ve yayınlamak

incognitoo776

Yeni Üye
20 Eki 2012
10
21
Merhaba,
Umarım konuyu doğru yere ve doğru şekilde açmışımdır.

Benim sorum çizgi roman yapımı evrelerinden ziyade, tamamlanmış bir çalışma nasıl yayınlanır, üreten kişi nasıl bir yol izlemeli ve neler yapmalı? gibi..

şunu da belirtmek isterim, acemi bir üye olsam da, bu sıcak ortam da bulunmak güzel:)

mimar777

Süper Üye
1 Tem 2013
581
3,548
Degerlı arkadasım ; burada cok degerlı cızgıroman sever uzman dostumuz var cok sukurkı boyle bır sıte yapmıslar buna onderlık eden arkadaslarımı burada kutluyorum . Onlardan once yazmayı kabalık saymayacaklarını bıldıgımden kendı mutevazı dusuncemı sana yazıyorum. Uzerınde calısılmıs ve yayınlanır hale gelmıs bır eserı profesyonel yanı para kazanmak uzere yayınlanmak ıstersen ya kendı ımkanların cok ıyı olmalı ya da madden guclu bır yayımcı bulmalısın . Cunku bugun yenı cıkacak bır cızgı roman pıyasada hala ayakta kalan guclu romanlarla rekabet yapabılmesı ıcın oncelıkle cok kalıtelı olmalı ; bugunde kalıte = para ... Bır baska yolda sponsor bulmak ... Buda bır yol olabılır ; ısım yazmasamda bu ısle ılgılenen herkes anlayacaktır ; buyuk bır beyaz esya fırması ; aylık kataloglarında kendısı ıcın yaratılan robot kahramanların oldugu cızgı roman yayınlamakta... Boyle bır fırma ıle pıyasaya gırmekte bır sans olabılır ... Bu ıstede herseyde oldugu gıbı reklam cok onemlı ... Bırde bugunun gercegını unutmamak lazım maalesef cızgıroman sektoru eskısı gıbı basılı yayında cok tutulmuyor . ınternet ortamında dıjıtal olarak daha cok tercıh edılıyor . Bugun ıcın sıcak basım cızgı roman nerede ıse bır lux... Benım onerım ; daha az masraflı ve daha cok kıtleye ulasacak bır yontem ... Tum calısmaları once dıjıtal ortamda paylasmak ... Oncelıkle cızgı roman tutulmalı ıyı bır fan kıtlesı olmalı ... Belkı basta ucretsız yayınlarla baslanır ama sonra gereklı yasal ıslemlerden sonra ucretlı olabılır. Son olarak buradakı degerlı ustaların goruslerı yol gosterıcı olacaktır.

enger66

Onursal Üye
26 Eyl 2010
1,037
3,354
ÇR ister internette ister kağıt üzerinde olsun sonuçta aynı kitleye hitap ediyorsun...
Ama işin kõtüsü bu kitle türkiye'de yok...yurtdışına açıl....

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
981
İzmir
Merhaba,
Umarım konuyu doğru yere ve doğru şekilde açmışımdır.

Benim sorum çizgi roman yapımı evrelerinden ziyade, tamamlanmış bir çalışma nasıl yayınlanır, üreten kişi nasıl bir yol izlemeli ve neler yapmalı? gibi..

şunu da belirtmek isterim, acemi bir üye olsam da, bu sıcak ortam da bulunmak güzel:)
Merhaba, hoş geldin o halde :)

Buradakilerden Devrimk, en tecrübelilerden biri. Ben de nacizane onun projesine biraz katkıda bulunduğum için süreçlere biraz hakimim.

Öncelikle yazar ve çizerin (yada aynı kişiyse o kişinin) kalitesine emin olmanız gerekiyor. Günümüz standartlarına göre, benim gözlemlediğim hemen basıp yayınlamadan önce sanal ortamda farklı mecralardan, proje ile ilgili çeşitli paylaşımlarda bulunmak. Böylece, bedava sunulan ortamlardan iyi dönüşler alırsanız basıp basmayacağınız konusunda kafanızda belli bir şeyler oluşmuş olur.

İşin doğrusu, bizim de şu sıralar çizer aradığımız bir projemiz var. Eğer çeşitli karakterler için doğru çizerleri bulursak (ki ilgilenen varsa benimle temasa geçsin) netten kısa hikayeler olarak paylaşıyor olacağız.

Olumlu tepkiler alıp basmaya karar verdiğinizde, elinizdeki örnek işleri alır ve basacağınız hikayelerin taslakları ile yayınevlerine gidersiniz. Birini ikna ederseniz o yola girmişsiniz demektir. Hayırlısı olsun :)