Çizgi roman renkli mi, siyah beyaz mı güzel ?

ertuğrul

Admin
5 Nis 2009
24,901
143,031
6793.jpg

6807.jpg
Bugün Mister No 94.cü sayıyı tararken ilgimi çeken konuyu sizlerle paylaşmak istedim,klasik çizgi roman kahramanlarımızı siyah beyaz okumak mı daha güzel yoksa renklimi sorusu aklıma takıldı,ben renkli olanı tercih ettim:D bu konuda çizgi roman severlerin ne düşündüğünüde merak etmedim dersem yalan olur.
Sevgilerimle

tafamus

Süper Üye
11 Şub 2010
1,867
14,141
zaten sayı renkli abi ben taradım rafımda duruyor ancak martta çıkar yukardaki siyah beyaz tarama değil gri tonda tarama abi

sarkomer

Yönetici
18 Ağu 2009
13,353
304,775
Nedeni alışkanlık mı, nostalji mi yoksa başka bir şey mi bilemiyorum ama naçizane ben, siyah beyaz çizgi romanı tercih ediyorum.
Saygılarımla...

bayrakzaf.gif

Son düzenleme:

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
981
İzmir
Şahsen kendi adıma tartışmaya bile açık görmüyorum. Siyah beyaz severiz eyvallah ama mecburen severiz. Renklisi varsa daima renkli derim... Zira çr`ın iki kısmı var, görsel kısmının da sadece renkli değil olabildiğince iyi çizilmiş ve renklendirilmişini tercih ederim.

tafamus

Süper Üye
11 Şub 2010
1,867
14,141
img0001kr.jpg
img0002nj.jpg

Buda benim taradığım misterno mart ayından sonra eklenecek olan

altay1944

Onursal Üye
30 May 2009
3,142
4,714
Asla bir polemik olmamalı...her görüşe saygı duyulmalı sonra konu yanlış yönlere çekiliyor arkadaşlar ...Gelelim konuya biz eski topraklar sanırım siyah-beyazcıyız ama yukarıdaki mister no larda fena değil yani ...Lakin bazı renkli çrlar varki o kadar renk kullanılıyorki sanat renkleme sanatına dönüşüyor bazı amerikan comicsler örneğindeki gibi.Renklere bozulmayan renkliye evet kısacası...

devrimk

Çizgi Roman Ustası
Onursal Üye
19 Ağu 2010
326
1,255
Eğer çizgi roman siyah beyaz çalışılacaksa konuda hakim bir kişinin çizmesi gerekli. Teknik ya da ekonomik maliyetler düşünülerek renklendirilmiyorsa çizgi roman için kayıptır.

Örneğin burada verilen Mister No örneklerinde renkli örnekler daha iyi.

Fakat siyah beyazın ustaları var.

İvo Milazzo örneğin:
13227_sp4p106.jpg

Çok basit olarak renklendirilmesine rağmen Mike Mignola'da bu işin ustası.
HellboyKatrinaLitho.jpg

12 Şub 2010
15,003
546,887
Çizgisine göre renkli veya siyah beyaz daha güzel gibi geliyor bana; kötü olan okuyamamak.Arkadaşlar renkli mi siyah beyaz mı aşamasına gelmiş olmamıza seviniyorum. Aç kurtlar gibi bulabildiğim çizgiromana hamle:) ettiğim günleri hatırlayınca nereden nereye diye düşünüyorum işte...

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,552
29,150
İzmir
Renkten önce çizginin kalitesi gelir bence. Renk biraz daha göze hitap etse de çok kötü çizimin renklisi, çok kaliteli bir siyah beyazın yanında sönük kalır. Önce çizer. Önce çizim kalitesi. Renk daha sonra. Kendi tercihim ise; bazı çizgi romanlara bir siyah beyaz alıştık, o şekilde sevdik ( İtalyanlar ve Conan) Onlar siyah beyaz hoş duruyor. Ama Amerikanlar her daim renkli olmalı. Ben kendi adıma klasiklerde siyah beyazı, güncel yayınlarda renkliyi tercih ederim. Güncellerde pek fazla siyah beyaz yok gerçi.

balkatan

Onursal Üye
5 Tem 2009
999
4,856
Kendi adıma "siyah - beyaz"dan yana tercih kullanıyorum (fumetti). Ama çizer "Diso" olunca renklide harika oluyor. Super kahraman hikayeleri çizgiden çok fotoromana dönüştü. Çizimler fotoğraf kalitesinde olmaya başladı. Bu bana çizgiroman tadı vermiyor (nacizane).

serifengin

Onursal Üye
23 Eki 2009
2,616
6,167
İstanbul-İzmir
90 öncesi çizgi romanlardada renk kullanımı görmüşlüğüm vardı hatta 80 lerin başındada rica minnet almanyadan getirttiğim bir renkli süpermen okumuştum. evet bu gün ki kalitede değildi nokta renklendirme tekniğinde bir şeydi ve açıkçası hoşumada gitmişti.
elbette bilkanın çıkartığıda siyah beyaz olmasına rağmen kalitesi tartışılmazdı.
bende arkadaşlarım gibi eski sayıları klasikleri siyah beyaz okumak taraftarıyım.
ancak yeni yayınlardada kullanılan renklendirmenin kalitesi tartışılmaz derecede iyi..

Kurşunkale

Kıdemli Üye
10 Ağu 2010
124
98
Eski çizgi romanlar siyah beyaz (ya da gri tonlama) başka bir güzel oluyor.:)
Yeni çizgi romanlar ise renkli daha başka bir güzel oluyor.:D
Her şeyden önce çizgi romanda çizgilerin güzel olmasını isterim. Çizgiler güzel değilse o çizgi romandan aldığım keyif biraz azalır. Eğer ki çizgileri güzel konusu da güzel ise; o çizgi romana kimse laf edemez.:D

İlave:
İyi renklendirilmiş bir çizgi romana da kimse itiraz etmez.:)

Son düzenleme:

Sinbad

Süper Üye
12 Mar 2009
968
1,215
Öyle renkli ÇRlar gördümki nerdeyse Beni ÇRdan soğutacaktı.Ama bazılarıda vardı ki okuma keyfimi arttırdı.Yani iyi renklendirilmiş ÇRlar da hoşuma gidiyor ama renklilerde sanki yinede bir şeyler eksik gibi her ne kadar siyah beyaza göre fazlalığı varmış gibi görünsede.

hakanbi

Süper Üye
3 Şub 2011
515
78
img0001kr.jpg
img0002nj.jpg

Buda benim taradığım misterno mart ayından sonra eklenecek olan

arka planı sade olan çizimlerde renkli olan göze hoş geliyor ,örnekteki gibi ama ferrinin çizdiği darkwood arka planlı çizim renkli olsa biraz karışabilir sanki.birde eski alışkanlıklardan kolayca vazgeçilmiyor

vkopuzoglu

Süper Üye
3 Mar 2010
1,544
1,010
Bursa
Bence çizgiromanına göre değişir o. Konuya göre renkli ya da siyah beyaz gidebilir. Tabi burda en büyük iş çizime düşüyor.

sessizkontrol

Yeni Üye
6 Ara 2010
15
2
ikisinin yeri ve tadı farklı.conan ı siyah beyaz tercih ederim mesela veya zagor u.ama renklisini okumam demem.sadece okumadan önce konsantre olmam gerekir.(bu arada renkli ya da renksiz her ikisini okuyana sonsuz saygı duyarım)

Shevarash

Süper Üye
24 Ocak 2010
1,239
981
İzmir
Aslına bakarsanız, işi reklamcılık olan yada satış pazarlama eğitimi almış arkadaşlar varsa katılacaklardır - iyi bir şekilde sunarsanız herşeyi çok iyi satarsınız. Bu sunumda da insanın en önemli duyusu göz (yani görsellik) rol oynar. Öyle ki görselliğin rolünün %80`lere kadar çıktığı dahi olur.

Hal vaziyet böyle olunca, Türkiye`deki çizgiromanlar yıllarca siyah beyaz olmasaydı şu an çok daha fazla çr okuyucusu olurdu. Tabi ki bazılarının orjinalleri de renksizdi ama diğerleri birşeyleri fark ettirebilirdi.

Neyse olan olmuş artık, şu an çıkanlarda durum değişiyor. Bu bile birşeydir :)

adamo

Yeni Üye
12 Kas 2010
24
23
Aslında bu konuda belirleyici olan, çizgiroman renkli mi yoksa siyah-beyaz mı tasarlandı. Örneklemek gerekirse birçok arkadaş Conan'ı (ülkemizde ilk çıkan serilerini kastediyorum) siyah-beyaz tercih edecektir, çünkü bu çizgiromanın kontrastları siyah beyaza göre tasarlanmıştır. Bunun üzerine renk eklendiği vakit çok yapay bir sonuç ortaya çıkacaktır. Yukarıdaki Mister no sayfası da aynı şekildedir, üstelik birde kötü renklendirilmiştir. Başka birkaç örnekse Blueberry, Asteriks, Red kit, Bernard Prince, Thorgal bunlar renksiz düşünülemez, mükemmel renklendirilmişlerdir.

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
591
3,212
kesinlikle renkli tercih ederim

eskiden de ZIPZIP okumamın nedeni buydu zaten.

Dijital ortamda da mutlaka renkli olsun derim

J

jack

Her şeyden önce günümüzde artık çr larda renklendirme büyük önem kazanmıştır dikkat ederseniz artık kapakların çoğunda sadece yazar ve çizer isimleri yazılmıyor renklendiren (colorist artist) isimlerinede görebiliriz.Renklendirme çok önemlidir eğer kötü yapılırsa iyi bir çizer ne kadar iyi çizerse çizsin kötü bir görsellik olur.Günümüzde artık o kadar iyi renklendirmeler yapılıyor ki artık çizer kadar önem kazanan bu sektör kendi başına çr nın bir dalı oldu buda çr sektörünün gün geçdikçe ne kadar derinlik kazandğını gösteriyor.Çr piyasasının prestijli ödülerinden eisner ödüllerinde bu dal için en iyi renkelendirme ödülleri veriliyor.Hatta sadece çr lara renklendirme yapan şirketler gün geçtikçe çoğalıyor aklıma ilk gelen steve oliff in kurduğu çr renkelendirmesini yapan olyoptics adlı şirketir.Nasıl olmalı derseniz çoğunlukla tercih meselesidir benim kişisel fikrim en iyi renklendirmeyi amerikanlar yapıyor ondan sonra fransızlar gelir.Fumettiler çok kötü bana göre hiç yapmasınlar renklendirme yapanlar çok kötü mesela kaptan swing te kırmızı pantolon olurmu ya teksasta aynı şekilde renklendirmeyi bırakın renk seçimleri bile çok kötü.Mesela demin burda formda mister no renklisini gördüm kötü ss sakalı falan çok kötü sanki hiç orjinal gibi durmuyor daha bir sürü var vs vs..Bir tercih yapamıyorum 2 nin yeri ayrı kaliteli yapılmış bir renklendirme siyah beyazın önüne bir adım daha geçer gibi geliyor bana ama siyah beyazıda seviyorum benim tercihim kaliteden yana.

ganimurat

Yeni Üye
30 Eki 2011
94
37
Aslında bu konuda belirleyici olan, çizgiroman renkli mi yoksa siyah-beyaz mı tasarlandı. Örneklemek gerekirse birçok arkadaş Conan'ı (ülkemizde ilk çıkan serilerini kastediyorum) siyah-beyaz tercih edecektir, çünkü bu çizgiromanın kontrastları siyah beyaza göre tasarlanmıştır. Bunun üzerine renk eklendiği vakit çok yapay bir sonuç ortaya çıkacaktır. Yukarıdaki Mister no sayfası da aynı şekildedir, üstelik birde kötü renklendirilmiştir. Başka birkaç örnekse Blueberry, Asteriks, Red kit, Bernard Prince, Thorgal bunlar renksiz düşünülemez, mükemmel renklendirilmişlerdir.

Bence de çok yerinde bir tespit. Önemli olan, çizgi romanın ne türde tasarlandığı. Elbette renkli olması görselliği çok arttırıyor. Ama orijinali neyse , o olması kanaatindeyim. Aslı siyah-beyaz olduğu halde sonradan renklendirilmiş olan çizgi romanlar, sonradan modifiye edilmiş klasik arabalar gibi görünüyor bana. Dolayısıyla, eski kuşak çizerlerin çizgi romanlarını siyah beyaz haliyle daha çok seviyorum. Son dönem çizgi romanların zaten olmazsa olmazı renkli çizilmek. Bu arada, siyah-beyaz daha iyi diye içimizde galip gelen düşüncenin sebebi de "nostalji" olsa gerek. Benim gibi 45'e merdiven dayayanların zamanında "renkli çizgi roman her yerde vardı da biz mi okumadık!" diyesi geliyor insanın. ;)

silence

Süper Üye
26 Mar 2009
2,343
1,750
Ben de siyah beyaza alışmışım.Hatta eski çizgi romanların üzerinde oynanınca nedense okuyamıyorum.Ama bazı çizgi romanların renkli baskıları da gerçekten harika!Siyah beyaz çizgi romanlardan daha iyiler.

grreenman

Çeviri & Balonlama
29 Eki 2009
286
427
Frankofonlar kesinlikle renkli olmalı, fumettiler siyah beyaz daha güzel gözüküyor, comicsler ise genelde renkli daha güzel oluyor...

ekenciz

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
13 Eyl 2009
3,028
13,882
Kendi hesabıma İtalyanlar kesinlikle Siyah beya z olmalı. Amerikan çizgiromanlarının yenileri değilse bile eskilerinde ki, 1980'leri kastediyorum, kesinlikle çok kalitesiz bir baskı ve renkleme var. Renklendirmede Frankofonları daha fazla beğeniyorum. Ancak bilgissayarda renklendirmenin onları da bozduğu fikrindeyim. Ancak bilgisyar ile olmasına rağmen doğal görünen çok güzel çizgi romanlar var, onlara bir tek sözüm olamaz. Okunması en rahat çizgi romaların İtalyanlarınki olduğunu düşünüyorum bunu da siyah beyaz olmalarına bağlıyorum.
Bu forumda arkdaşların çevirdikleri çizgiler genelde renkli ve onları da siyah-beyaz düşünemiyorum.

papillon7

Yeni Üye
7 Ocak 2010
97
300
mesela kaptan swing te kırmızı pantolon olurmu ya teksasta aynı şekilde renklendirmeyi bırakın renk seçimleri bile çok kötü.
Kırmızı şapkalı Tommiks 'i de ekleyeyim. Kaptan Swing'in ve Çelik Blek'in ormanda kırmızı donla gezmesi de tam bir facia!...

apollo1967

Yeni Üye
26 Eyl 2009
79
15
Bende oncelikle cizgi roman olsunda gerisi teferruattir diyenlerdenim. Ancak Ozellikle Renkli teks ve diger normali siyah beyaz olan fumettilerin renkli taramalarini gordukten sonra iyi renklendirilmis bir cizgi romana taraftarim. Diger tarafdan abartili sekilde renklendirilmis bazi American Comicleri okurken yoruldugumu hissediyorum . Tabii dijital medyanin faydasi esas burada ortaya cikiyor . Orijinali renkli olan bir cizgi romani bir kac tikla siyah beyaza cevirip okuma sansiniz var . Ben en son Internetten indirdigim Thor Ragnarokda denemisdim bunu.

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,367
3,561
Midgard
Comics'de siyah beyazı elime bile almam,okumam(Zaten orjinalleri renkli oluyor genelde. Eski basım comicslere bakarsak orjinalleri hep renkli,bizim yayınevleri paradan kısmak için siyah-beyaz yayımlamış.)
Manga dediğin siyah beyaz olur. Renkli istiyorsan animesini izleyeceksin.
Frankofonların genel özelliği renkli olmaları sanırım,hiç siyah-beyaz frankofon görmedim.
Fumetti de iş biraz karışık. Her zaman renkli Teksas-Tommiks'i siyah beyaza tercih ederim. Ancak bazı çizimler var ki siyah-beyazı daha bi çekici(Büyülü Rüzgar geldi aklıma ilk.). Bunun dışında genel olarak söylersem renkli ilk tercihtir.

İskenderunlu

Onursal Üye
29 Tem 2012
5,571
13,823
iskenderun-Hatay
Renkli daha güzel mutlaka ama 40 yaşımıza kadar siyah beyaz okumuş olduğumuzdan alışmak için birkaç renkli okumak gerek, ilk defa renkli Teks falan okuduğumda yadırgamıştım, sanki Heidi, Pinokyo okuyor gibi olmuştum ama sonra alışılyor..

hanefi

Süper Üye
13 Şub 2010
3,143
844
Hepsinin yeri ayrı.
Ancak kaliteli bir renkli çizimin yeri de herhalde çok başkadır.

lotoloto

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
6 Kas 2009
4,141
20,871
çizgiroman bence renkli olmalı.çizilen her resim
renkli olursa güzel çizildiği anlaşılır.kaç tane
siyah beyaz resim yapılmış.ışık, gölge, yansıma,renk
uyumu, bunlar çok önemli öğeler.çizgi roman anlatımı
da güzel resimlerle gerçekleştiğine göre görsellik
çok önemli bence.dünyamız da , etrafımızda renkli
değilmi.

haşim ünvan

Kıdemli Üye
15 Haz 2012
232
295
istanbul
Çizgi roman siyah beyaz olmalı bence. Belki de eskiden beri siyah beyaza alıştığımız içindir. Renklilerde çizimler detaylı olmuyor.

pandora1972

Süper Üye
1 Ağu 2012
2,228
4,864
Bence siyah-beyazı tercih etmenin yaş veya alışkanlıkla ilgisi yok. Çizgide siyah-beyaz kullanımı konuyu daha güzel vurguluyor. Günah Şehri filminde bile bu vurgu kendini kanıtlıyordu. Ben ne Conan'ın ne de Red Sonja'nın renklilerini sevmedim. Keza Corto Maltese'nin hem siyah-beyaz hem de renkli olanları elimde sonuç ortada. Renkli çizimde bir Enki Bilal'i severim, o da bu denli canlı renkleri bu kadar karanlık kullanmayı başardığı için.Renkli de alıyorum, okuyorum, biriktiriyorum ama favorim bir Enki Bilal'dir.

Bay_X

Onursal Üye
30 Haz 2012
1,672
17,655
Türkiye’de basılan ilk sayısı siyah beyaz ise ve ben çocukluğumda onları siyah beyaz (Zagor, Mister No, Kızılmaske, Gordon gibi) okumuşsam, bugünde siyah beyaz okumak isterim. Renkli basıldıysa (Tarkan, Kara Murat gibi) renkli görmek isterim. İnsanın damak zevki, çocukken annesinin kendisine yedirmeye çalıştığı ilk kaşıktan aldığı lezzettir. İşte, çizgi romanda öyledir benim için… İlk kez gözlerim nasıl gördüyse ve beni kendine nasıl âşık ettiyse, hiçbir değişikliğe uğramadan öyle kalmasını isterim.

balkatan

Onursal Üye
5 Tem 2009
999
4,856
Renkli muhteşem, harika ama,
Özellikle korku çizgiromanlarında
Siyah-beyazın tadı başka.

cobra

Süper Üye
23 Kas 2009
526
1,399
Bence tamamen alışkanlıkla ilgili bir mesela, insan siyah-beyaz başladığı şeyin renklisine bir anda alışamıyor , mesela çocukken okuduğum Tommiks ve Swing öyküleri siyah-beyaz'dı bu yüzden renklileri tuhaf geliyor ama ilk okuduğum Martin Mystere öyküsü renkliydi (işin ilginç tarafı hikayede renkler üzerineydi o hikaye siyah-beyaz anlatılamaz bence) şimdi renksizlerini görünce tuhaf geliyor.

Bence renkli olması uygundur sonuçta o siyah-beyaz kitapların kapakları renkli değilmidir :D.

Ayrıca siyah-beyaz'da bir renktir tamamen onunla yapılan anlatımlarda güzel olur , mesela pandora güzel bir örnek vermiş sin city'deki siyah beyaz anlatım şahane ama vurgular renklerle yapılıyordu onu atlamış "sarı piç " öyküsündeki kötü adamın tamamen sarı olması gibi :D