Selam dostlar.
Bazı teknik sıkıntılar nedeniyle sıkıntı yaşasak da, geçici olduğunu belirterek, yeni bir profesör hazinesine başlıyoruz.
Cingöz, Şilliler Yayınevi tarafından ilk sayısı 25 Ağustos 1970 yılında yayınlanmış Fransız-Belçika kökenli çizgi romanların kopyalanmasıyla oluşturulmuş bir seri. Maalesef şimdilik sadece 3 sayısı bizlerle buluşacak. Ama tadımlık olması belki daha iyidir
.
Gelelim içeriğe. Çizgiler kopya olduğundan maalesef orijinalindeki detayları göremiyoruz.
Orijinal macera aslında tam bir tarihi eser niteliğinde. Kısaca bahsetmeden geçmek haksızlık olacaktır.
Maceralar Bibi Fricotin adındaki bir genç ile onun Razibus Zouzou ismindeki Afrikalı arkadaşının başından geçenleri konu edinmekte. Sürekli yardım etmek zorunda kaldıkları bilim adamı Profesör Radar, arada sırada engel çıkaran Clouseau benzeri Dedektif Martin ise yan karakterler. Zamanda yolculuk, Mars'a seyahat ve kayıp medeniyetlerle karşılaşmalar ise konularından bir kaçını oluşturuyor. Baş düşmanları ise kendini beğenmiş Profesör Trublion.
Yayının tarihi önemine gelirsek, Bibi Fricotin ilk defa “Le Petit Illustre” dergisi için 1924 yılında Louis Forton tarafından yaratılmış. Louis Forton, Bob Morane ve Arak çizgi romanlarını da çizen Gérald Forton'un büyük babası aynı zamanda. Bibi ilk kez bir yarış için çalışan bir genç olarak tanıtılıyor, daha sonra çağdaşları olan Tintin, Spirou ve Zig & Puce gibi dünyayı dolaşarak maceralara atılmaya başlıyor. 1936 yılında Louis Forton'un ölümü üzerine karakteri Gallaud devralıyor. 1947'de Pierre Lacroix tarafından çizilmeye başlanıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası seri "L'Epatant" da yayınlanmaya başlıyor, 1955 yılında “Jeunesse Joyeuse” olan serinin adı 1964 yılında "Le Journal de Bibi Fricotin" olarak değiştiriliyor. Lacroix ile çalışan pek çok yazar senaryolarını yazmış olmakla birlikte en tanınanı Robert Colliard takma ismini kullanan R. Lortac'dır.
Umarım çizgi romanseverler için bir nebze olsun aydınlatıcı olabilmişimdir.
Uzun lafın kısası çok özel bir yayın Cingöz.
Çok özel bir insanın kolleksiyonunun en nadide parçalarından biri.
Buraya kadar üç kez Profesör kelimesi geçti ama onun engin gönüllülüğünü anlatabilecek kelime bulmakta gerçekten zorlanıyorum. Savaş Abimize de aracı olmasından dolayı teşekkürlerimi bir kez daha sunmak isterim.
Herkese selam ve sevgilerimle.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Not: Dosyayı yalnışlıkla Sayı 1 olarak kaydetmişim.
İndirdiğinizde bire "0" eklerseniz sevinirim.
Moderatör tarafında düzenlendi: