Can BARSLAN

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,581
73,739
NeverLand
Can BARSLAN, (1959- )


3 Şubat 1959 tarihinde Ankara'da doğan Can Barslan, İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Mimarlık Fakültesi'nden mezun olmadan iki yıl önce, 1980 yılı Eylül ayında Gırgır dergisinin kadrolu çizerlerinden biri olmuştur.

CanBarslan.jpg

Can Barslan, ilk kez profesyonel olduğu Gırgır'da genelde karikatür hazırlamakla birlikte, 1980'lerin sonunda çalışmalar gerçekleştirdiği Fırt dergisinde her ikisini de Ergün Gündüz'ün çizdiği birkaç Stero Seyfi macerasıyla, Lastik Arif adlı çizgiromanların senaryolarını yazmıştır. Fenersaray takımının attığı her golden sonra boyu uzayan birinin öyküsünün anlatıldığı bu maceradan sonra, ilk sayısı 14 Mart 1986'da çıkan Limon mizah dergisinde uzun yıllar yayın kurulunda ve derginin yönetiminde görevler üstlenmiş, ayrıca burada Hain Evlat Ökkeş, Terelelli Pictures gibi bant ve çizgiroman başlıkları çizmiştir. Barslan, 1991 yılında bazı çizer arkadaşlarıyla beraber kısa süren Nankör adlı bir mizah dergisinde Cemil Cahit ile birlikte hazırladığı devamlı çizgiromanın ardından, 6 Ağustos 1991 tarihinde ilk sayısı çıkan D'e'li adlı dergiyi kendi adına kurduğu Parantez Gazetecilik ve Yayıncılık A.Ş. adına diğer mizah yazarı ve çizer çıkarmaya başlamıştır. Bu dergi ise Tan Cemal Genç, Gani Müjde, Cemil Cahit Yavuz, Metin Üstündağ, Sencer, Derya Sayın, Alp Tamer Ulukılıç, Tuncer Erdem, Kemal Kenan Ergen'den oluşan bir kadro tarafından hazırlamıştır. Barslan, burada Terelelli Pictures adlı bir köşede öyküler ve yine Hain Evlat Ökkeş başlıklı popüler bantını çizmiştir. 1994 yılından itibaren Limon'un devamı niteliğindeki Leman'a geçen çizer, iki yıl sonra Metin Üstündağ yönetimindeki Öküz dergisine de işler yapmaya başlamıştır. Barslan'ın çoğu mizah dergisi sayfalarına sığan meslek hayatına, arada Cumhuriyet ve Hürriyet Gazeteleri de eklenmiş, buralarda kısa süreli çalışmalar gerçekleştirmiş, ayrıca 1999 yılından itibaren Radikal Gazetesinde haftalık sinema-sanat yazıları kaleme almıştır. Ercüment Menemen ve Yusuf'un Dostları gibi düzyazı denemeleri de bulunan Barslan, çeşitli televizyon dizilerine ve sinema filmi senaryoları da yazmıştır.

Tabudeviren başlıklı bant çizgiromanının yanı sıra Barul Ülkesi ve Ulu Bilge Dandoldenyus başlıklı çalışmaları da üretim heybesine ekleyen Barslan, 1996 tarihli sayılarından itibaren L-Manyak dergisinde polisiye bir çizgiroman olan Dedektif Sanlı'nın eksantrik maceralarını çizmeye başlamıştır. Can Barslan'ın albümleşen çizgiroman çalışmaları ise şöyledir: Terelelli Pictures, Joker Yayınları, 1990 ve tümü Parantez Yayınlarınca basılan Hain Evlat Ökkeş, 1991; Terelelli Pictures 2 - Barul Öyküleri, 1992; Hayatın Anlamını Bulan Adam ve 66 Arkadaşı Terelelli Pictures 3, 1994; Özen Gösteren Anneler için Hain Evlat Ökkeş, 1995; Terelelli Pictures - Esas Oğlan, 1997; Yüreğinin Getirdiği Yerden Gel, 1998.
 
Üst