Çamoluk

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,585
74,778
NeverLand
82.jpg


Tarihçe

İlçe tarihi Giresun tarihi ile paralellik gösterir. 1514 yılındaki Çaldıran savaşından sonra kesin olarak Osmanlı Devletine katılmıştır. 1870'li yıllardan 1990 yılına kadar Nahiye statüsünde olan Çamoluk bu tarihte İlçe olmuştur.

Çamoluk'ta 15.07.1990 tarihinde yapılan referandum sonucu, Çamoluk' lular Giresun İline bağlı kalmayı tercih ettiler.

Coğrafi Konumu

Yaklaşık 600 Km.2 yüz ölçümü vardır. Kelkit Irmağının oluşturduğu vadi üzerinde kuzey ve güney bölgelerindeki yerleşim birimlerinden oluşmaktadır. Yeryüzü şekilleri bakımından Doğu Anadolu bölgesine benzemektedir. Kuzeyde Berdiya dağlan ile çevrili olan İlçe Sivas, Erzincan ve Gümüşhane İlleri ile sınır komşusudur.

Turistik Değerleri

Çamoluk İlçe Merkezine yaklaşık 11 Km. mesafedeki Kaledere Köyünde eski tarihlere uzanan bir kale kalıntısı bulunmaktadır. Yapısı Hitit - Urartu kaya işçiliğini hatırlatan kale günümüzde çok harap vaziyettedir. Kuzeyinde kayalara oyulmuş bir hendek bulunan kalenin orta kesiminde 2.70 m. Genişliğinde ve 2.30 m. Yüksekliğinde bir tünel mevcuttur. 1.derece arkeolojik sit alanı ilân edilen kale ve çevresinde Roma, Bizans ve Selçuklu seramik parçalarına rastlanmaktadır.

Çamoluk' ta, bilinen diğer tarihi eserlerde, bugün harap bir halde bulunan Hacı Ahmet oğlu Köyündeki kale ile Çakılkaya köyündeki kilise kalıntısıdır.
 
Üst