Bülent Ortaçgil - Benimle Oynar Mısın (1993)

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,428
İstanbul

01 - Günaydın
02 - Kediler
03 - Olmalı mı Olmamalı mı
04 - Anlamsız
05 - Herşey Sevgiyle Başlar
06 - Suna Abla
07 - Bahar Türküsü
08 - Benimle Oynar Mısın
09 - Yağmur
10 - Sen Varsın
11 - Yüzünü Dökme Küçük Kız
12 - Şık Latife
13 - Dört Kişili Düş
14 - Günaydın II

320 kbps, 2 Kanal, 44.1 hz

Not: Bu CD de, yükseltilmiş örnek çıktı, 320 kbps olarak dönüştürdüm.​

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,090
Plak olarak yayınlandığı tarih 1974'tü galiba. Bambaşka bir "şey"di o günlerde ülkemizdeki müzik anlayışına göre. O yüzden önceleri pek tutmadı, ama sonra kuymeti anlaşıldı ve bir tür kült albüme dönüştü. 1993 cd olarak piyasaya tekrar sürüldüğü yıl olsa gerek.

Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim, sayın Funghu.

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,428
İstanbul
Plak olarak yayınlandığı tarih 1974'tü galiba. Bambaşka bir "şey"di o günlerde ülkemizdeki müzik anlayışına göre. O yüzden önceleri pek tutmadı, ama sonra kuymeti anlaşıldı ve bir tür kült albüme dönüştü. 1993 cd olarak piyasaya tekrar sürüldüğü yıl olsa gerek.

Değerli paylaşımınız için çok teşekkür ederim, sayın Funghu.

Sayın abartman,

Albümün kayıt tarih bilginiz doğrudur, 1974 tarihlidir.
Plak, kaset, cd, dijital müzik arasında benim en çok keyif aldığım kasetten dinlemektir. Maalesef, birkaç yıl önce son kasetçalarım da ıskartaya çıktı.
Muhafazası en zor olan da kasetlerdi aslında. Hem kasetçaların, hem kasetin zaman zaman bakımlarının yapılması gerekiyordu. Belki bir gün, pikap da olduğu gibi kasetçalarlar da yeniden üretilmeye başlanır.

Beymelikli18

Onursal Üye
26 Eyl 2014
19,341
54,728
Kendi Koltuğunda
Kasetler küllerinden yeniden doğuyor piyasaya bir baksanız. Ben her an takipteyim mezatlara giriyorum servet harcadım kasetlere müzik setlerine.
Bildiğiniz gibi değil pc den dinlemek, mp3 dinlemek benim için boş flac,wav veya kaset dinliyorum.İyi bir anfi iyi bir deck kasetçalar işi bitirir.Tabiki kolonlarda yani hoporlörlerde o biçim olacak.Deme keyfe.

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,428
İstanbul
Mp3 ler den ancak 320 kbps dinlenir. Çok teşekkür ederiz, ellerine sağlık böyle paylaşımlar candır can.

Arada böyle tadımlık albümler paylaşmaya çalışacağım.
Bulunması zor birkaç albüm daha var, kasetlerden dönüştürdüğüm.
Ne yazık ki, onları da çoğunlukla düşük kalitede yapmışım.
O yüzden önceliği 320 ve flac olanlara veriyorum.

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,308
Maalesef, birkaç yıl önce son kasetçalarım da ıskartaya çıktı.
Muhafazası en zor olan da kasetlerdi aslında. Hem kasetçaların, hem kasetin zaman zaman bakımlarının yapılması gerekiyordu.

Raks'ın duplikasyon şefliğinden emekli olan eski bir arkadaşım -ses teknisyenidir kendisi; bilgisi çok fazladır- kasetlerin dinledikten en fazla 3 ay sonra iki tur -bir öne, bir geriye- boşa çevrilmesini tavsiye eder.
Ve direkt güneşten, mıknatıstan uzak tutulmasını.
Güneş ve mıknatıs, aslında bütün medyaların düşmanıdır.
En az zarar verdiği, yabancıların vinyl, bizim plak dediğimiz medyalardır,
ki onların bile periyodik olarak bakımı gerekir.

Kasetçaların bakımı için, bakım kitleri var. Büyük müzik mağazalarından temin edebilirsiniz. Arkadaşım Phillips marka olanlarını öneriyor.

Yüksek kaliteli (194 - 320 kb/s) MP3 ile düşük kaliteli (600 - 700 kb/s) FLAC arasındaki ses kalitesini çok az kimse ayırt edebilir, çok fazla üzerinde durmayın.

Önemli olan "upsampled" çıkmasın; çünkü boşuna hacim şişmiş olur.

Çok değerli paylaşımlar bunlar, sayın funghu; teşekkür ederim.

Saygılar.

*

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,428
İstanbul

Güneş ve mıknatıs, aslında bütün medyaların düşmanıdır.
En az zarar verdiği, yabancıların vinyl, bizim plak dediğimiz medyalardır,
ki onların bile periyodik olarak bakımı gerekir.
*

Güneş ve mıknatısa, rutubeti de ekleyeyim.
Küflenme nedeniyle 7-8 kaseti bir kerede kaybetmiştim. Küf, o kadar derine işlemişti ki, temizlemem mümkün olmadı.

Bir de şu görseli paylaşayım, müzik kulağı üzerine:

agartan

Onursal Üye
28 Haz 2019
1,220
11,308
Şurada sayın yeryüzü bir konu başlığı açmış, http://www.cizgidiyari.com/forum/go...94-ses-ve-muzik;-nasil-daha-iyi-dinlenir.html

Üyeler fikirlerini paylaşmıştı.
Bu konu başlığını gördünüz mü, bilmiyorum; ancak bu konu başlığına özel bir çalışma yapmıştım.

Aynı Pink Floyd parçasını 320 kb/s MP3,

Standart audio CD'den riplenmiş FLAC,

BluRay diskten riplenmiş 5+1 FLAC olmak üzere, karşılaştırma yapabilirsin.

Pink Floyd parçası aynı versiyondur, medyalar ve formatlar farklıdır.

Saygılar.

*

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,428
İstanbul

Aynı Pink Floyd parçasını 320 kb/s MP3,
Standart audio CD'den riplenmiş FLAC,
BluRay diskten riplenmiş 5+1 FLAC olmak üzere, karşılaştırma yapabilirsin.

*

Sayın agartan,

Bahsettiğiniz ses dosyalarını dinledim.
Benim kulaklarım aradaki farkı, maalesef ayırdedemedi.
Epey zaman önce, profesyonel müzisyen dostlarım, bende müzik ve ritim kulağı olmadığını söylemişlerdi. Bu yüzden, müzik kulağı iyi olan arkadaşların değerlendirme yapması daha uygun olur. Saygılarımla.

abartman

Onursal Üye
13 Ocak 2011
2,005
12,090
Sayın abartman,

Albümün kayıt tarih bilginiz doğrudur, 1974 tarihlidir.
Plak, kaset, cd, dijital müzik arasında benim en çok keyif aldığım kasetten dinlemektir. Maalesef, birkaç yıl önce son kasetçalarım da ıskartaya çıktı.
Muhafazası en zor olan da kasetlerdi aslında. Hem kasetçaların, hem kasetin zaman zaman bakımlarının yapılması gerekiyordu. Belki bir gün, pikap da olduğu gibi kasetçalarlar da yeniden üretilmeye başlanır.

Blueray hariç tüm medyalardaki koleksiyonlarımı tutuyorum. Blueray'e, bu işin sonu yok, diyerek hiç girmedim. Koleksiyonları tutunca insan elbette bunları çalacak cihazın da hayatta olmasını istiyor. Yakın zamana kadar tüm kasetçalarlarım işlevsiz hale gelmişti. Koca bir set motor lastiği alıp, kurtarabildiğim tüm teypleri kurtardım. Yani kasetlerin yeniden yükselişine hazırım... :)

Fakat kaset çok hassas ve dış etkilere karşı en korumasız medya maalesef. Manyetik alana temas ettikleri taktirde, mesela bir mıknatısın yanına konduğunda, üzerine kayıtlı ses izi dağılmaya başlıyor. Dip gürültüsü dediğimiz bir tıslama biniyor sesin üzerine. Bu problem çözülmediği ve kaset analog yöntemle üretildiği sürece zaman içerisinde ses kalitesinde kayıp oluşma durumu da devam eder sanırım. Çözümü manyetik banda dijital kayıt yapmak şeklinde arandı, bir zamanlar dat yani digital audio tape teknolojisiyle denedikleri gibi. O da yazılabilir cd medyalarının türemesiyle gündemden düştü maalesef.

İşin törensel tarafını seviyorum ben de, bir plak çıkartmak, tozunu alıp pikaba yerleştirmek veya bir kaseti açıp kasetçalara koyduktan sonra parça listesini kitapçığından takip etmek filan güzel geliyor bana. Dinlenilen ürüne değer verdiğini gösteren bir tür seremoni gibi..

funghu

Aktif Üye
13 Şub 2021
456
5,428
İstanbul
Blueray hariç tüm medyalardaki koleksiyonlarımı tutuyorum. Blueray'e, bu işin sonu yok, diyerek hiç girmedim. Koleksiyonları tutunca insan elbette bunları çalacak cihazın da hayatta olmasını istiyor. Yakın zamana kadar tüm kasetçalarlarım işlevsiz hale gelmişti. Koca bir set motor lastiği alıp, kurtarabildiğim tüm teypleri kurtardım. Yani kasetlerin yeniden yükselişine hazırım... :)

Fakat kaset çok hassas ve dış etkilere karşı en korumasız medya maalesef. Manyetik alana temas ettikleri taktirde, mesela bir mıknatısın yanına konduğunda, üzerine kayıtlı ses izi dağılmaya başlıyor. Dip gürültüsü dediğimiz bir tıslama biniyor sesin üzerine. Bu problem çözülmediği ve kaset analog yöntemle üretildiği sürece zaman içerisinde ses kalitesinde kayıp oluşma durumu da devam eder sanırım. Çözümü manyetik banda dijital kayıt yapmak şeklinde arandı, bir zamanlar dat yani digital audio tape teknolojisiyle denedikleri gibi. O da yazılabilir cd medyalarının türemesiyle gündemden düştü maalesef.

İşin törensel tarafını seviyorum ben de, bir plak çıkartmak, tozunu alıp pikaba yerleştirmek veya bir kaseti açıp kasetçalara koyduktan sonra parça listesini kitapçığından takip etmek filan güzel geliyor bana. Dinlenilen ürüne değer verdiğini gösteren bir tür seremoni gibi..

10 yıl kadar önce şehirlerarası otobüs yolculuklarıma walkman'siz çıkmıyordum :)
Birkaç yıl önce lastiğini değiştirmem gerekti, işlem sırasında birkaç devreyi kopardım ve ıskarta oldu:

2-3 yıl önce bir arkadaşım, yeni üretilen şu mp3'e dönüştürme olanağı veren kasetçalarlardan aldı.
Sonuçtan pek memnun olmadı, azami 192 kbps yapabildiğini söylemişti.

Seremoni deyince benim aklıma, kurşun kalem yardımıyla kaset sarma hatıralarım geliyor :)