Tarihçe
İlin kuzeydoğusunda bulunan Önemli bir merkezdir. Eski ismi Akköy iken şimdiki adını Bulancak deresinden almıştır. 1887 'de Belediye teşkilatı oluşturulmuş ve 1934 yılında da İlçe olmuştur. Osmanlı döneminde önemli miktarda gümüşlü kurşun çıkartılıp işlenmiştir. Bulancak, İlimizin hızlı gelişen ve bu yönüyle dikkati çeken bir İlçesidir.
Fatih Sultan Mehmet Hanın Fethiyle birlikte Bulancak Bölgesine Çepni, Döğer, Eymir gibi Oğuz boyları gelip yerleşmiştir. Bu sırada KEPSİL adını taşıyan İlçe, Naiplik adı verilen idari bir ünite olarak görülmektedir. Bu tarihten sonra Giresun İl Merkezi ile birlikte aynı tarihi süreci yaşayan Bulancak, o günden bu yana Türk hakimiyetinden çıkmamıştır.
Coğrafi Konumu
608 km² yüzölçümüne sahip olan Bulancak İlçesi, sahil şeridinde kurulu olup, Piraziz, Dereli, İlçeleri ile birlikte, Ordu ve Giresun İl Sınırlarına da komşudur.
İlçe arazisi çok engebeli ve dağlık bir yapı oluşturur. İç kesimlere doğru çıkıldıkça rakım yükselen bir grafik gösterir. Bu yükseklik Karagöl dağlarında 3107 metreyi bulur. 92 Kilometre uzunluğundaki Pazarsuyu Deresinin kaynağı da buradadır.
Bulancak Deresi, İncüvez deresi, Erikliman deresi ve Karadere gibi akarsuları bulunur. Belli başlı yükseltiler ise Kızalan tepesi, Dikmen tepesi, Solakyatak tepesi, Evliya tepesi, Seyit tepesi, Kel tepe, Hasan Çelebi tepesidir.
Bulancak bölgesinde Pazarsuyu deltası en önemli düzlüğü oluşturur. Sahilde önemli kumsalları bulunan Bulancak' in bu doğal dokusu kontrolsüz yapılaşma ve dolgular yüzünden kaybolmaktadır.
Meşe, defne, funda, kocayemiş, mersinağacı ve meyve ağaçlarından oluşan bitki örtüsü, kestane, gürgen, karakavak, kızılağaç, ıhlamur ve karaağaç gibi orman bitki örtüleriyle de süslenmiştir.
2000 metre yüksekliğe kadar fındık ağacı yetişebilmektedir. Yüksek yerlerde çam, ladin ve köknar ağaçları çoğalmaktadır.
Fosfor ve Potasyum bakımından fakir olan bölge toprağı, organik ürünler bakımından da yetersizdir. Toprağın verimliliği sahil ve orta bölgelerde sona ermektedir.
Önemli ormanlar arasında, Anbar, Bicik, Paşakonağı sayılabilir. Toplam orman arazisi 83105 hektarlık bir alanı işgal etmektedir.
Turistik Değerleri
Acısu yolunda dereyi takiben 300 m. Kadar ileride eski devirlere ait mağaralar bulunmaktadır.
Üzeri tahribe uğrayan mağaranın içerisinde yüksek bir yerdeki lahit şeklindeki yapıtın üzerinde kabartma resimler bulunmaktadır. Buradan 800 m. Kadar daha yukarıdaki ikinci bir mağarada yapı şekliyle kiliseyi andırmaktadır. Ayrıca etrafta başka küçük mağaralara da rastlanmaktadır. Genç Bizans döneminde yapıldığı tahmin edilen Acısu Kaya Kilisesi tescilli eski eserdir. Bulancak'ta ayrıca Çarşı Cami eski eser olarak tescil edilmiştir.
Bulancak' da Derecikalan köyündeki kilise, Damudere köyündeki Alioğlu Mevlit Türbesi ve Yusuf Ağa Türbesi, Burunucu köyü, Konakyanı mevkiindeki Çeşme de incelenmesi gereken yapılardır.