scanfan
Yönetici
- 25 Eyl 2013
- 7,210
- 75,901
Bu Adamlar Ne Yapıyor?
Sizce bu insanlar ne yapıyor?
(İpucu: Burası uzaklardaki bir Asya ülkesi)
a- Çekilecek bir "Örümcek Adam" filminin seçmelerine hazırlanıyorlar.
b- Yapay tırmanış duvarı imkanı sunan bir spor salonu bulamadıkları için
"Duvara tırmanma sporu"nu kendi imkanları dahilinde yapmaya çalışıyorlar.
c- Yeni açılan çok katlı geneleve kapı yapmayı unutmuşlar, bunlar da meraklı ziyaretçiler.
d- Duvar ustaları sıvasız binaya sıva yapmaya hazırlanıyorlar.
e- Hiçbiri
Sizce bu insanlar ne yapıyor?
(İpucu: Burası uzaklardaki bir Asya ülkesi)
a- Çekilecek bir "Örümcek Adam" filminin seçmelerine hazırlanıyorlar.
b- Yapay tırmanış duvarı imkanı sunan bir spor salonu bulamadıkları için
"Duvara tırmanma sporu"nu kendi imkanları dahilinde yapmaya çalışıyorlar.
c- Yeni açılan çok katlı geneleve kapı yapmayı unutmuşlar, bunlar da meraklı ziyaretçiler.
d- Duvar ustaları sıvasız binaya sıva yapmaya hazırlanıyorlar.
e- Hiçbiri
Cevap: "e- Hiçbiri".
Burası Hindistan'ın doğusunda Bihar eyaletinde bir okulmuş. Duvara tırmananlar ise o sırada sınavda olan öğrencilere kopya vermeye çalışan ebeveynler ve diğer akrabalarıymış. Tırmandıkları pencerelerden çocuklara kopyaları fırlatırlarken TV kameralarına yakalanmışlar. İşin tuhafı orada hazır bulunan polisler o esnada bu duruma müdahale etmemişler, ama kopyaları yakalanan öğrenciler eğitmenlerden biraz sopa yemişler. Daha sonra 500 öğrenci okuldan atılmış ve bu ebeveynler gözaltına alınmış. Habere göre Hindistan'da sınavlarda hile yapmak çok yaygınmış ama ülkenin hile karşıtı yasaları da bir o kadar güçlüymüş ve suçluların peşini kolay kolay bırakmıyorlarmış. Bu ülkede sınavların zorluğu nedeniyle her yıl çok sayıda öğrenci okullarını bırakmak zorunda kalıyormuş.
(Dikkat çekmek için) Biraz dalga geçer gibi sunduğum ve kendi uydurduğum sorularla ironi yapmaya çalışarak aktardığım bu haber aslında imrenilecek bir durumu işaret ediyor. Demek ki onca perişanlığına rağmen Hindistan'da eğitime ve öğretime çok önem veriliyormuş. Artık üniversitelerin bile lise düzeyine indiği ülkemizde bir zamanlar "bakalorya" sınavları varmış (biz yetişmedik). Liseyi bitirdikten sonra verilmesi gereken bu zorlu olgunluk sınavı birçok ülkede hâlâ var (bizde kaldırıldı). 60'larda galiba ilkokulun son iki yılında sınıfta kalma vardı (bizim sınıfta 2 kişi kalmıştı, oradan hatırlıyorum), şimdi masraf olmasın diye (yeni sınıflar, yeni öğretmenler vs) liselerde bile sınıfta kalma yok (en azından fiiliyatta) . Boşuna bütün bilgisayar yazılımcıları Hindistan'dan çıkmıyor. Sınavları zorlu, ama hak ederek diplomasını aldığı zaman aldığı eğitimin hayatta bir karşılığı olacağını biliyor (ya da umuyor) demek ki. Darısı bizim ülkemize. Kopya çekmek tasvip edilecek bir şey değil, ama ben o ülkede bu sınavlara, dolayısıyla eğitime ne kadar önem verdiklerinin bir göstergesi olarak değerlendirdim.
Cem Yılmaz'ın dediği gibi: "Eğitim önemli".
Son düzenleme: