bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,557
70,731
NeverLand
BRUNO BRAZIL


1967'de haftalık Tintin dergisinde yayınlanan tam macera öyküler, ajan Bruno Brazil'in okuyucuları nezdinde ilk defa tanınmasını sağlamıştır. Bu çizgiromanın her geçen gün daha da ünlenen serüvenlerini Louis Albert ve Greg beraber kaleme almıştır. Bruno Brazil, ilk sayılarda serbest olarak antiterör operasyonları gerçekleştirecek bir komando grubu kurmaya çalışan bir ajandı. Caiman adını verdiği bu grubu kısa sürede kuran Brazil'in seçtiği özel adamlar; öldürücü kamçısıyla, esmer güzel Whip Rafale, Big Boy Lafayette, çelik yoyosuyla Bruno'nun kardeşi Billy ve emekli asker Gaucho Morales'den oluşmuştur. Sonraki maceralar boyunca Bruno, güzel bir Fransız kızı olan Gina ile evlenmiş, Taylandlı bir çocuğu evlat edinmiş ve ekibinin üyesi olan en iyi arkadaşlarının ölümlerine şahit olmuştur. Bruno Brazil, dokuz adet uzun serüven ve birkaç tane de kısa maceradan sonra, 1983'de çizgiroman dünyasına sessizce veda etmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi091.jpg


Yaman Çocuk dergisinin 25 Mayıs 1979 tarihli 8. sayısında Korkusuz 5'ler başlığıyla yayınlanan bir Bruno Brazil sayfası.​


Bruno Brazil, aslında o sıralar altın çağını yaşayan James Bond'un militarist bir kopyası olarak düşünülmüş bir karakterdir. Ama James Bond'dan farklı olarak, içeriğinde yer alan hümanizmin ön plana çıkmasıyla kendine has bir hava kazanmıştır. Ressamı William Vance'ın çizgileri başlıca iki özellik taşıyordu: Bir yandan desenlerindeki olağanüstü gerçekçilik, öte yandan da karakterlerin davranışlarının ve diyaloglarının karikatürize edilerek, mizahi bir dille çizilmesi. Şok yaratan şiddet sahneleri ve Caiman Komandoları'nın bazılarının trajik ölümleri, Bruno Brazil koleksiyonuna orijinal ama akıcılıktan uzak bir hava katmıştır.

Bruno Brazil'in maceralarının büyük bir bölümü Editions du Lombard tarafından yayınlanan on ayrı albümde toplanmış ve Türkiye'de 1978'de yayın hayatına başlayan Yaman Çocuk dergisinde birkaç tane macerası Korkusuz 5'ler adı altında yayınlanmıştır.
 
Üst