balkan
Onursal Üye
- 27 Şub 2016
- 3,662
- 37,542
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
Giriş yap veya üye ol.
[ Fr] - Bonaccorso, Lelio - 2019 - À bord de l'Aquarius.cbz --
Aquarius Gemisinde
Kasım 2017'de iki yazar, bir STK tarafından denizdeki göçmenleri kurtarmak için kiralanan Aquarius teknesine bindi ve mürettebat üyelerinin yanı sıra, ifadeleri genellikle dokunaklı, hatta dayanılmaz olan toplanan göçmenlerin sesini de dile getirdi.
Denizde zor durumdaki göçmenleri kurtarmak için Akdeniz'i geçmek üzere Kova burcuna çıkan yazarların tanıklıklarını konu alan belgesel çizgi roman, özellikle Libyalıların yaşadığı en büyük felaketlerden kaçan bu insanların yardımına koşmayı konu alıyor. (hepsi canavar olmasa bile) göçmenlik adaylarına karşı insanlıktan yoksun oldukları biliniyor.
Savaşlar, zulümler var ama aynı zamanda yoksulluk ve kıtlık da var. Yazar, tüm göçmenleri ülkelerimizde nasıl tutacağını merak eden bir kişiyle trende yaptığı tartışmayı ilk sayfalardan itibaren reddediyor. Bonus olarak, onlara sosyal yardımın sağlanmasının gerekip gerekmediğini ve ülkelerini geliştirmeleri için onlara kendi ülkelerinde yardım etmenin daha iyi olup olmayacağını merak etti.
Ancak bunlar, giderek yaygınlaşan hoşgörüsüzlük içinde bu zavallı insanlara yardım etme konusunda isteksiz olan çevremdeki hemen hemen herkesten duyduğum meşru sorular. Her şeyden önce hayatların kurtarılması gerektiğini ve bunun her şeyden önemli olduğunu anlıyorum.
Ayrıca Fas'ın ülkeye giriş için kendi vatandaşlarından vize istediğini de öğreneceğiz. Ancak bir Faslı mesela Libya'da çalışmak üzere orada bulunsa, bu değerli susamı alamayacaktır. Kısacası sahadaki gerçeklikte durumun karmaşık olduğunun farkındayız. Organizasyon her bireyin rolüyle iyi bir şekilde açıklanmıştır. Grubun yardım sağlamak için çalıştığını da görüyoruz.
Hayat kurtarmak isteyen bu insanlara tüm saygım ve hayranlığım devam ediyor. Aynı zamanda çok fazla cesaret gerektirir. Bu sürgünlere ulaşmak kanunen cezalandırılabilir, bunu bilmelisiniz.
Üzgün zamanlar.
Uzun yolculuğunun son aşamasında tecavüze uğrayıp ölen Eritreli bu hamile kadın beni çok etkiledi.
Dahası, en büyük acıları çeken bu insanların Avrupa'da gerçekten önemli olan tek şeyi aradıklarını da anlayacağız: özgürlük.
Sonuçta bu STK'nın çalışmaları üzerine eğitici bir çalışma. Konuyla ilgili biraz daha az net bir görüşe sahip olmak ve canlarını tehlikeye atarak haklı olarak ülkelerinden kaçan bu zavallı insanların yolculuğunu anlamak için herkesin okuması gerekiyor. Bu ne yazık ki güncel olayları yansıtıyor.
Konu göçmenler olunca, siyasi görüşleri (ya da önyargıları) ne olursa olsun, İtalyan Marco Rizzo ve Lelio Bonnaccorso'nun imzasını taşıyan bu komik raporu okuyup, onların içinde bulundukları kötü durumun farkına varmamak elde değil...
Yazarlar bu sürükleyici ve derinlemesine raporla açık denizde kaybolan göçmenlere ve onları kurtarmak ve kucaklamak için tüm güçlerini ortaya koyan SOS MEDITERRANEE STK'sının üyelerine etkili bir iş çıkardılar.
Hem kurtarma ekibinin hem de göçmenlerin kendilerinin seslendirdiği bu hikayeye pek çok tanıklık ve çarpıcı sahne eşlik ediyor.
Yazarlar bize sadece, birçok trajik kadere rağmen birçok hayatın kurtarılmasını mümkün kılan bu belirleyici temas anını anlatıyor. Bu STK'ların işleyişine dair bilgilendirici kısmın ötesinde, siyasi ve kamuoyu ne olursa olsun yardım elini uzatmaya devam eden birkaç kişinin rehberliğinde gerçek bir iyilik hikayesi var.
Ancak her şeye rağmen Aquarius kurtarma operasyonlarının siyasi ve idari baskılar karşısında 2018 yılında durdurulduğunu da unutmamak gerekiyor. Her şeye rağmen asıl meselenin tehlikede olan insanlara yardım etmek olduğunu unutturmaması gereken acı bir karar.
Marco Rizzo ve Lelio Bonnaccorso siyasi bir hikaye değil, yere dayalı bir gazetecilik hikayesi sunuyorlar, tanıklıklar gerçek ve biz yalnızca bu insanları kesin ölümden kurtaran bu uzanmış eller tarafından dokunabiliyoruz.
Tasarımcı Lelio Bonnaccorso, bu kurtarma ruhunu vurgulamak için bu çizgi romanın monokrom plakalarını küçük dokunuşlarla hareketlendiren, uyarı ve kurtarma sinyali olan turuncu rengini ön plana çıkarıyor. Can yelekleri, kalp masajı egzersizleri için kullanılan manken ve hatta teknenin kendisi, bu albüme gerçek bir ortak nokta veren ve en önemli nokta olan kişisel yardımın altını çizen bu turuncu renkle "uyanık" hale getiriliyor. Aksi takdirde sevgili milletimiz Etienne Davodeau'yu hatırlatacak kadar gerçekçi bir üslupta bir çizim içindeyiz.