Boğaziçi Üniversitesinde Çizgi-Roman Kursu...

Sentinel

Yeni Üye
1 Şub 2012
26
91
Amaç
"Çizgi-Roman" adını verdiğimiz ve diğer ülkelerde konuşulan lisanlara göre comics (Anglo-Sakson), bande dessinée (Fransa-Belçika), manga (Japonya) olarak da adlandırılan görsel ifade biçiminin düz-yazı, film ve tiyatro gibi ana-akım görsel/edebi ifade ve anlatım biçimlerin kenarında ve dışında olmaktan çok, yanında -ve hatta insanın dünyayı algılaması, yorumlaması ve hafızasına kaydetmesi açısından tam ortasında- yer aldığını ve özellikle Türkiye’de genellikle algılandığı şekliyle 'Teksas-Tommiks' kültürünün çok ötesinde bir görsel/edebi ifade ve anlatım biçimi olduğunu ilgilenenlerle paylaşmak, çizgi-roman dünyasını detaylarıyla sunmak ve konuyla alakalı konuşma ve tartışma platformları oluşturmak...

İçerik
Çizgi-Roman'ın tarihçesi, modern çizgi-romanın gelişimi, tamamen kendine özgü içsel anlatım özellikleri, bu anlatım biçimine özgü gramer ve vokabülerinin öğretilmesi, semiotik temeli, diğer disiplinlerle doğrudan ve dolaylı (güncel ve potansiyel) ilişkisi, ‘Graphic Novel’ diye adlandırdığımız biçimin aslında bir ‘akım’ olduğu ve buna önayak olan (1980 sonrası) ikon yaratıcıların Pulitzer ödülü dahil çeşitli ödüller kazanmış ve çizgi-roman dünyasında ‘kanon’ olarak kabul edilen eserlerinin kurs sırasında öğrendiğimiz temeller ve ayrıca kültürel, politik, tarihsel, psikolojik ve sosyolojik çerçeveler içinde, tartışılması...

Eserler
Maus, Persepolis, Ghost World, Pride of Baghdad, Hatzfeld Tetralogy, Barefoot Gen, American Splendor, A Contract with God, Violent Cases, Sin City, Palestine, Fun House, Jimmy Corrigan, Calvin & Hobbes, Alice in Sunderland, Borgia tetralogy, Druuna Septalogy, Sandman, V for Vendetta, Watchmen, Marvel 1602, vs. Listedeki eserlerin hepsini detaylı olarak inceleyecek zamanımız olmayacaktır fakat kursa katılımcıların ortak çizgi-roman birikimine, kursun süresine ve sürecine göre değişiklikler olacaktır.

Ünlü çizerlerden Galip Tekin ve Ergün Gündüz bir dersimize konuk olarak katılacaklardır.
Tarih:23 Ekim 2013
Gün: Çarşamba
Saat: 19:00 - 22:00
Süre: 6 Hafta
Katılım Bedeli
Üye: 450 TL
Misafir: 550 TL

Eğitmen
Gazi Mehmet Emin Adanalı, Boğaziçi Üniversitesi, Fen ve Edebiyat Fakültesi, Batı Dilleri Edebiyatları Bölümü’nde öğretim görevlisidir; aynı üniversiteden Kimya Mühendisi çıkmış ve SFSU’da Finans üzerine M.B.A. yapmış olmasının ve 20 seneye yakın San Francisco şehrinde hayatını IT ve internet üzerine danışmanlık yaparak kazanmış olmasının kendisini buraya nasıl getirdiği hakkında pek bir fikri yoktur. Üç senedir içeriğini ve pedagojik yapısını kendi düzenlediği çizgi-roman teorisi, metodolojisi ve tarihçesi konulu iki ayrı ders yanında ayrıca ‘graphic novel’ sürecinde çizgi-romanın politik izdüşümlerini ve post-modern mitolojilerle bağlantılarını inceleyen iki ders ile birlikte toplam dört ayrı çizgi-roman dersi vermektedir; Türkiye’de akademi/üniversite seviyesinde Boğaziçi Üniversitesi çizgi-roman konusunda ders veren ilk ve tek üniversitedir.

Bilgi ve kayıt için:
Tel: 0212 359 58 13
e-posta: kurs@bumed.org.tr

Kaynak - Boğaziçi Ü. Mezunlar Derneği
 
12 Şub 2010
15,006
545,291
Amaç ve içerik bölümüyle kurs katılım bedeli arasında gerçekçi olmayan bir orantısızlık olduğu izlenimi edindim.

İlan edilen amaç ve içerik, maksadı tam olarak ifade etmemiş olabilir mi?

Bu kursa 450 TL ödeme yapacak kişilerin buna orantılı bir fayda elde etmeyi ummaları gerekir.

İki potansiyel kurs taliplisi olabileceğini değerlendiriyorum.

Birincisi çizgi roman yazıp çizen veya yazıp çizmeye başlamak isteyen sanatçılarımızın eğitim almak amacıyla bu kursu ayağa gelen fırsat bilmeleri.

Ama yazıp çizmekte olan sanatçılarımızın zaten yapmakta oldukları bir işin bilimsel temellerini ve teorisini dinlemek için bu miktarda bir parayı ve 6 haftalık zamanlarını gözden çıkarmalarının zor olduğunu düşünüyorum.

Yazar çizer adaylarının ise Türkiye koşullarında bu parayı veremeyecekleri kanaatindeyim.

İkinci hedef kitle ise, akademik öğrenim görenler olsa gerek. Öğrencilerin zaten derslerde görecekleri konular için ayrıca kursa para vereceklerini sanmıyorum.

Amaç bölümündeki "çizgi romanın Teksas Tommiks kültüründen ibaret olmadığını ilgilenenlerle paylaşmak, çizgi roman dünyasını detaylarıyla sunmak ve konuyla alakalı konuşma ve tartışma platformları oluşturmak " için kurs katılımcılarının neden para ödeyeceğini anlamak güç.

Bu etkinliğin paralı kurs yerine iki veya üç gün sürecek konferans, panel, görsellik içeren bir etkinlik olarak düzenlenmesi daha mı iyi olurdu? Üniversiteler veya belediye/il kültür müdürlüğü sponsorluğu veya çizgi romana destek vermek isteyecek işadamlarının maddi destekleri aranabilirdi.

Son paragraftaki gibi bir etkinliğe katılımcı ve izleyici olarak çizgi roman forumları üyelerinin ilgi gösterecekleri muhakkaktır.

Böyle etkinlikleri düzenleyecek olanlar da, çizgi roman forumlarının birikiminden yararlanır ve onlarla işbirliği arayışı içinde olurlarsa işte o zaman topluma bir şeyler verebilecek bilimsellikten söz etmeye başlayabiliriz.

Kursiyer olma potansiyelinde değilim. Ama eğitmenin kısa biyografisinde açıklanan birikim ve bilgisini yansıtacağı bir kitabın ilk alıcıları arasında olurum.

Bilgilendirme ve paylaşım için sevgili sentinel'e çok teşekkür ediyorum.
 
Üst