Bilgiye etkin erişim imkanı üzerine düşünceler

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
285
2,137
İstanbul

(Yazı ile mimiklerimizi ve duygularımızı ifade etmek çok mümkün olmuyor. Aşağıdaki kısmı okurken, karşısındakilerin samimiyetini bildiği için samimi bir şekilde, yarı şaka yarı ciddi bir muhabbet hayal ediniz.)

2000 yılından bu yana tasarımcıyım. Öğrendiğim bilgilerin tamamını internet üzerinden öğrendim. Ve bu öğrenimin ağırlıklı kısmını da yabancı kaynaklardan öğrendim ve halen de öğrenmeye devam ediyorum. Hayat, ışık hızında ilerliyor ve dolayısıyla da öğrenmenin sonu yok.

Aslında uzun zamandır tekrar tekrar aklıma gelen bir konuyu az önce dünya çapında birkaç çizerin youtube üzerinden paylaştıkları bir çalışma videosunu seyrettikten sonra burada 'sesli düşünmeye' karar verdim.
Biliyoruzki burada amatör/profesyonel yazar ve çizerler var. Sağolsunlar bu kişilerle biraraya gelen bazı arkadaşlar, düşman çatlatırcasına fotolar paylaşıp, ahanda ÇR üzerine ne de güzel konuştuk, harika muhabbetti falan diye mesajlar görüyoruz. Ne diyelim, Allah muhabbetinizi artırsın. Büyük çoğunluk da, kıskançlık içinde, bol gülücüklü emojilerle tebrikler falan havada uçuşuyor. Kusura bakmayın, kıskanıyoruz işte. E hani paylaşımcı ruh? Ekranın bu tarafındaki bizler bundan neden faydalanamıyoruz? Hani bilmeyenler için söylüyorum, dumanla iletişimin bir tık ilerisindeyiz artık. Youtube üzerinden canlı yayın bile yapılıyor. Yaa! :)

Sanatçıların en büyük sıkıntılarından biri okurları/takipçileri ile sıkı iletişim halinde olabilmektir. Tamam anlıyorum, onlar sanatlarının icrası için kafayı gömmüşler işin içine, işin bu kısmında zorlanıyorlar. Ama teknolojinin geldiği noktayı düşününce artık bu zor birşey değil. Hele biraz da biz okur ve takipçiler el atarsak, onlar da 'he olur valla' derlerse bu konunun çözümü zor değil.

Şimdi konuyu biraz daha spesifikleştirip ÇR üzerine odaklanalım. Lisedeyken bir arkadaşım vardı. Çok güzel çizimleri vardı. Ama ne onun ne de başkasının aklına onu bu konuda teşvik etmek gelmedi. O yetenek silindi gitti. Şimdi bu şekilde nice yetenekli gençler yine o okul sıralarında. Ama onlar şimdi sosyal medyada fink atıyorlar. Onların karşısında öyle videolar olmalıki, hevesleri artmalı, yeteneklerini geliştirebilmeliler, kafalarındaki soruları sorabilecekleri tecrübeli sanatçılara doğrudan ulaşabilmeliler. Bu sağlanamazsa ÇR'ın geleceği konusunda soru işaretleri artmaz mı? Evet en başta bu forumda olmak üzere ÇR adına yapılan müthiş özveriyi hepimiz görüyoruz. Ama yerli üretim olmazsa sadece geçmişi bugüne taşıyarak ÇR ne ifade eder bizim için?

Bir sürü laf kalabalığından sonra doğrudan aklımdan geçenleri anlatayım.
- ÇR üzerine bir youtube kanalı olmalı. Okuma hızla azalıyor. Video seyretmek özellikle genç nesle ulaşabilmenin en hızlı yolu.
- Kanal üzerindeki yayınlar, kişinin teknik imkanı varsa kendi mekanında olabilir.
İmkan yoksa mesela karargahta hazırlanacak bir altyapı ile orada yapılabilir. Bu altyapı binlerce liraya malolacak birşey değil.
- Video yayınlarının çok sık olması gerekmiyor. Takipçi kasma derdimiz yok. Bu sebeple yavaş yavaşta olsa süreklilik arzeden bir yayın politikası olmalı. Buradaki yayınlar ileriye dönük oluşturulan bir eğitim mecrası, bir kütüphane olarak düşünülmelidir.

Bu kanalda şu aktiviteler yapılabilir.
1- Amatör/profesyonel bir çizer, canlı olarak bir çalışma gerçekleştirebilir. İlla bir eserin başta sona yapılması gerekmez. Bir çalışma parçalara bölünebilir veya bir çalışmada sadece eskiz kısmına odaklanılırken, bir başka hafta başka bir çizimde boyama tekniği üzerine durulur.
2- Bir ya da birkaç konuşmacı ile seçilen bir konu üzerine söyleşi gerçekleştirilebilir. Bu söyleşileri sadece sanatçılarla yapılacak röportajlar gibi düşünmemek gerek. Mesela birisi Conan hakkında bilgi verirken, bir başka zaman birisi de Zagor çizimleri üzerine fikirlerini beyan edebilir, bir başkası Ken Parker'ın sosyolojik bakış açısı üzerine eleştirel bir yorum getirebilir vs. Diyeceksiniz ki bunlar diyar kütüphanesinde zaten var. Doğrudur, ama video şu an en etkili iletişim aracı, beğensek de beğenmesek de.. Gençlere ulaşmak istiyorsak mecburuz.
3- Yapılan bazı imza günleri gibi etkinliklerden canlı yayın yapılmalı ve etkinlik sonrasında da söyleşiler yapılmalı. Gelen okurlarla da konuşulup onların da düşünceleri yayınlanmalı.
4- Önceden yapılacak gün/konu duyurusu ile izleyicilerin önceden sorular sormalarına imkan verilmeli, bu sorular doğrultusunda konuklara bildirim yapılarak, konu hakkında daha doyurucu bilgi verilmesi temin edilebilir.
5- Yeni çıkan ÇR tanıtım ve duyuruları yapılabilir.
... ve daha farklı bir sürü fikirler vs.

Amerika'yı yeniden keşfettiğim falan yok. İnternet üzerinde benzer çalışmalar da var. Hem yeterli değil hem de Çizgi Diyarı'nın güçlü eliyle bu konuya el atması gerektiğini düşünüyorum. Belki de daha önce bu konuda girişim olmuştur da benim yoktur, bilemiyorum. Olmuşsa da olmamışsa da yazının sonuna kadar okuyup bana eşlik ettiğiniz için teşekkür ederim.

 

bergill

Çeviri & Balonlama
23 Nis 2012
594
5,506
Ülkemizde internetin en büyük bilgi kaynaklarından biri olan Wikipedia'ya erişim bugün bile engelliyken bilgiye erişim üzerine konuşmak bana anlamsız geliyor açıkçası. Kaldı ki günümüz Türkiye'sinde bu türde bir kanal en fazla 100 ya da iyimser bir tahminle 300 abone civarı edinebilir ( bu rakamın çoğunluğunu da bu forumdaki üyeler ya da benzerleri oluşturur) çünkü maalesef günümüz gençleri içi boş, eğlence odaklı Enes Batur, Cumali Ceber gibi kişilerin kanallarına bayılıyor ve bu türde eğitici, öğretici kanalları takip etmiyorlar. Sonuç olarak bu ortamda gene kendimiz çalar, kendimiz oynarız. Acı ama gerçek bu. Bunun harici çizgi roman özellikle ülkemizde tek başına ilgi çekmek için yetersiz ve çok kısıtlı bir alan, bu nedenle Geekyapar ve benzeri kanallar çizgi romanlara ek olarak çizgi romandan uyarlama filmler, popüler diziler, oyunlar vs. gibi alanlara da giriyor ki izleyiciyi kendine çeksin. Bu işler böyle.
 
Son düzenleme:

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,132
77,347
hiçbiryerde :)
Muhabbete gerçekten keyifle eşlik ettim.
Elinize sağlık sevgili Adem üstadım. Gayet
mantıklı ve keyifli düşünceler bunlar.
Evet belki küçük bir topluluğuz ama böyle de
olsa biz sevdiğimiz şeyleri yapmaya gayret
ediyoruz. Video çekimleri, canlı yayınlar
ilgiyi daha çok çeker bence de, bu konu
üzerinde çalışmaya değer.
Toplantılar ve buluşmalara daha çok
katılım olmasını da arzularız tabii, katılım
arttıkça daha güçleniriz, yeni fikirler doğar,
yeni etkinlikler yapma imkanımız artar...
 

AhmetCanal35

Süper Üye
29 Mar 2018
386
793
İzmir
Muhabbete gerçekten keyifle eşlik ettim.
Elinize sağlık sevgili Adem üstadım. Gayet
mantıklı ve keyifli düşünceler bunlar.
Evet belki küçük bir topluluğuz ama böyle de
olsa biz sevdiğimiz şeyleri yapmaya gayret
ediyoruz. Video çekimleri, canlı yayınlar
ilgiyi daha çok çeker bence de, bu konu
üzerinde çalışmaya değer.
Toplantılar ve buluşmalara daha çok
katılım olmasını da arzularız tabii, katılım
arttıkça daha güçleniriz, yeni fikirler doğar,
yeni etkinlikler yapma imkanımız artar...

Katılıyorum. Etkinlik oranını yükseltebiliriz. Hepimiz aynı şehirde değiliz fakat herkes gerekli çoğunluğu sağlayabilir diye düşünüyorum.

Gelelim internet konusuna. Evet teknoloji ve internet çağındayız. Peki kim interneti gerçek anlamıyla kullanıyor? Kim araştırma yapıyor? Kim kitap okuyor? Kim çizgi roman meraklısı?

Youtube kanallarında abone oranlarına bakıldığı zaman saçma sapan konular ya da oyun kanalları trend oluyor. Çünkü bu ülkede para eden konular bunlar. Kitap ile ilgili veya şöyle diyelim edebiyatla ilgili kanalların abone sayısı düşük. Kaldı ki Ülkemizde çizgi roman meraklısı da çok yüksek olmasa gerek. O yüzden youtube kanalının pek faydalı olacağını düşünmüyorum.

Youtube kanalı için aylarca pes etmeden içerik üretmeli ve hayal kırıklığına uğrandığı zaman pes etmemek gerekiyor.

Toplantıları ve etkinlikleri halka açık mekanlarda yapabilirsek meraklı insanların sorunlarına cevap verebiliriz. İşte o zaman aranan çoğunluğa erişiriz. Daha çok kişiye ulaşıp okuma alışkanlığı kazandırırız.

Ben kitap kulübü toplantılarını yaz ayı sebebiyle alsancak iskelede, bostanlı iskelede, inciraltı gibi yerlerde yapmaya başladım. Ve gerçekten meraklı insanlar gelip muhabbete katılmak istiyor.

Bu şekilde daha çok insana ulaşılabileceğimizi ve içindeki cevheri (varsa) dışarıya çıkartmasını sağlayabileceğimizi düşünüyorum.

Ayrıca sohbet kanalı açılabilir.
 

comicist

Süper Üye
1 May 2016
597
4,865
Yazar çizer yetiştirmeden önce çizgiromanı halka tekrar sevdirmek lazım.
Lakin halkımız fumettiden çok bedava dağıtılan spagetti makarnalardan tüketmekte.
Gerisini varın siz düşünün; üreten değil tüketen bir toplum olduk artık.
Gerçi tükettiklerimizi bulamayacağız bu gidişle...
Nüfus 100 milyon ama bir çizgi roman bin adet bile satamıyor...
 

Adem

Çeviri & Balonlama
24 Kas 2011
285
2,137
İstanbul
Yazacaklarım, yazıma cevap yazan arkadaşlara değildir. Lütfen üstünüze alınmayınız.
Yazdıklarıma gelen/gelecek eleştirilerin neler olacağını başından zaten biliyordum. Türkiye'nin politik şartları, halkın okumaya, eğitime, bilime yaklaşımları, gençlerin yaklaşımları vs.

Zaten mücadele etmeye çalışmamız gereken de tam olarak bu değil mi?

Ben tüm toplumu kurtaracak mucize bir çalışmadan bahsetmiyorum. Bizlerin gücü bu alanda bir çalışmaya gücümüz yetiyor, yetkinliklerimiz hangi alanda ise o alanda birşeyler yapmamız gerektiğinden bahsediyorum.

Gençlerin belli tarzlara bayılmaları normal. Yapıları buna müsait. Ancak eğer farklı alanlarda kaliteli yapımlar vardı da izlemediler mi? Gayet de izliyorlar ve takip ediyorlar. Belki bu gençler azınlıkta, olabilir. Ama eğer "bunlardan bir cacık olmaz" yaklaşımı ile yaklaşılıp, yapılan kaliteli işler olmasaydı, o azınlıktaki gençler de olmayacaktı. Biz cehaletle savaşmayacaksak kim savaşacak? Yoksa bu mücadeleye 'dış güçler' mi engel oluyor ne?

Eğer bir iki tane daha Kemal Sunal yetiştirilebilseydi, ismini dahi zikretmeyeceğim tiplemelere gerek kalmazdı. Mesele beğenmediklerimize alternatif üretebilmektir. Üretmiyorsak, çok da söz hakkımız kalmaz.

ÇR özelinde, öncelikli hedef zaten içinde bu alana ilgisi olan gençleri hedeflemek. Sonraki adım olarak da ÇR okumaya teşvik etmek. Bu uzun vadeli bir yatırımdır. Elde edilmek istenen de doğrudan ticari hedef olmadığına göre, yapılacaklarla eğer her sene 5-10 tane yetenekli genci yakalasak, teşvik edebilsek elinden tutabilsek, maksat hasıl olmuş demektir. Açılacak kanalın takipçisi saysının çok önemi yok. Her sene o takipçiler arasından 3-5 tane yeni çizer adayının çıktığını düşünün. Az mı geldi gözünüze?

Ve tabiki olay sadece ÇR yetenek avcılığı yapmak değil. Konu sanki oymuş gibi konuştum ama aynı zamanda ÇR okunurluğunun artışını da etkileyecektir tüm bu kaliteli içerik üretimi. Sonuçta komple bir bütün olarak bakmalıyız olaya.

Söylenecek söz çok tabi de, önce adım atmanın gerekliliğinde karar kılmak lazım. Sonrasında yol uzun..
 

abolardis

Onursal Üye
12 Şub 2011
6,630
24,538
Bilgi peşinde koşanlar emin olun mutlaka ona erişirler.Benim gibi bilgi hırsızları açısından nerede bilgi bulursam mutlaka edinirim.
Bilgi benim yitik hazinemdir nerede bulursam orada alırım.
Yinede görselliğin zirve yaptığı günümüzde videoların sayısı ne kadar artarsa o kadar iyidir.
Bu anlamda etkinlik çok değerli bir kavramdır.Çok teşekkürler güzel bir konu ve çalışma.
 
Üst