B.C.

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,592
75,583
NeverLand
B.C.


Karikatürist Johnny Hart, hazırladığı çizgiroman serisi B.C., Chicago Herald-Tribune Syndicated tarafindan kabul edilmeden önce, tam beş büyük dağıtım şirketince reddedilmiştir. İlk günlük bantı 17 Şubat 1958'de ortaya çıkmış ve aynı yılın 19 Ekiminde de renkli Pazar sayfası versiyonu olarak çeşitlilik kazanmıştır.

Seriye unvan veren kahramanı B.C.; garip, tarih öncesi karakterler sınıfının bitmek bilmez bir şekilde melankolik takılan, önemsiz işlerle veya Dünya'nın ilerlemesi ve medeniyetin geleceği hakkında kurnaz spekülasyonlarla vakit geçiren bir karakteridir. Serideki diğer yan tipler ise; kirli giysili ve tek bacaklı şair Wiley; yorulmaz mucit Thor; kafası bulanık, çenebaz savunucu Peter; mutlu, budala Clumsy Carp, tatlı dille durmaksızın iğneleyen, sofist Curls, bir karıncayiyen ve bir çift barış taraftarıdır. Başarılı mizahi serinin kahramanı B.C. ise, çevresindekilere oranla oldukça vasat görüşleri olan bir mağara adamıdır. Varoşlarda oturan, saf, mütevazi ve önemsizliğinin farkında bir karakterdir. Bunca karizmatik kişiliğe ve yetenek bolluğuna rağmen B.C.'nin dünyası gerçek dünyadan daha iyi de değildir aslında. Johny Hart, bu kişiliği süslemesiz, erkeksi, koca kafalı, acayip biri olan Grog'u ve yine Hart'ın fikri olan, insanla maymun arası bir yaratığı da seriye çok başarılı bir şekilde
monte etmiştir.


izgiromanAnsiklopedisi061-1.jpg


Milliyet Gazetesinde yayınlanan bir Milattan Önce bantı.​


Dağıtım şirketiyle bu mizah serisinin anlaşması yenilenirken B.C., modern incelikli çizgiromanların grafiği haline gelmiştir. Geçmiş zamanın uzayla bağlantısını kurabilmek için Hart, çok eski karikatüristlerin kullandığı sembol ve işaretleri devreye sokma gereği duymuştur. Konunun bilimkurgu teması da işte bu başarılı girişimle kotarılmıştır. Hatta işin içine mümkün olduğunca, dozu iyi ayarlanarak kuşku da ilave etmiştir. Karakterler, zaman zaman herşeyin kendilerinin anlayamadıkları bambaşka boyutları olmasından kuşkulanmışlardır. Öncülü Krazy Kat kendi serisinde o kadar çok şey denemiştir ki, B.C.'nin yaratıcısı Johnny Hart bunlardan bazılarını tekrar etmek zorunda kalmıştır. Mesela efektleri tamamen anlatılan hikâyedeki durumla bağlantılı olarak kullanılmak mecburiyetinde kalmıştır. Değişen Ay, hareket eden kayalar, konunun özü, mağara adamının vazgeçilmez objeleridir.

Hart'ın çizimleri işe yarar çizgisel ve doğaya aittir. Karakterlerde aynı görüş açısında donup kalan ve yaşayan varlıklar ve cansız objeler geometrik örneklere uyarak hazırlanmıştı. Tarih öncesi konular şakaların kaynağı değildir, ancak içeriği oluşturan çalışmanın ölçüsüdür. İnsanlığın geçmişine ait esintiler taşıyan bir seri hazırlıyor olsa da Johny Hart sürekli insanlığın doğasını göstermiştir. Bu çok tutulan tasarım, bir çelişki içinde gibi gözükse de -ama öyle değildi- B.C. çizgiroman tarihinde hep anılacak, anılması gereken bir seri olmuştur. Amacının ciddi olmamasına rağmen B.C, güldürücü, neşeli diyaloglar ve komedi unsurunun hoş duygusuyla süsleyerek komedinin şaheserini yapmıştı. Ve eğlenceli parodilerle bunu yapmıştı. Hepsi bu çizgiroman serisinin star patlamasında toplanmıştır. B.C. bantları, G.B.Putnam ve Fawcett Publications tarafından tekrar tekrar yayınlanmış ve ABC televizyon kanalı için çizgifilm serisi hazırlanmıştır.

B.C.'nin Türkçe verisyonunun belirmesi 1988 yılında Milliyet Gazetesi tarafından verilen Milliyet Çizgi-Roman ilavesi olmuş ve burada Milattan Önce başlığıyla günlük bantlar halinde yayınlanmıştır.
 
Üst