Avustralya'da çizgiromanın gelişimi

bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,577
73,498
NeverLand
AVUSTRALYA


1919'da Stanley Cross, You and Me başlıklı çizgiromana başladıktan sonra giderek hızlanan ve sayıları artan dokuzuncu sanat örnekleri Avustralya gazetelerinin sayfalarına yansımıştır. Sonradan İngilizce konuşulan ülkelerde de yayın şansı bulan Stanley Cross'un başlığı buralarda yayınlanırken The Potts adını almıştı. Aslında The Potts'a Amerikalı orijini The Gumps'ın iyi bir esin kaynağı olduğunu da vurgulamak yerinde olacaktır. Ancak 1921'de James Bank'ın çizdiği bir başlık olan Us Fellers'ı yarattıktan sonra bu kez gelen talepler Avustralya dışındaki çizgiromanlara doğru yönelmiştir. Zira Syd Nikholls'un sinema perdesine dahi yansıyan ve uzun yıllar bu ülkenin çizgiroman ekolüne verilen tek örnek olan Fatty Finn'in, 1922'de yayınlanması bile bu duruma olumlu bir katkı sağlayamamıştır.

Yine de Reg Hicks'in Larry Steele'i 1937'de, Stanley Croos'un ikinci meşhur başlığı olan Wally and the Major'u ve Alex Gurney'in Bluey and Curley'i 1940'da, John Dixon'un Air Hawk and the Flying Doctors'ı (1990'ların sonunda Gün Gazetesinde yayınlanmıştır) 1959'da, Avustralya çizgiromancılığına katkı sağlayan diğer örnekler olmuştu. 1934 yılında Fatty Finn's Weekly adlı dergi yayına girmiş, buna King Features Syndicate patentli Amerikan çizgiromanlarına el atan Sunday Telegraph gazetesi eklenmiştir. İlk çizgiromanını 1945 yılında yayınlama şansı bulan çizer John Dixon ise, Catman e Captain Strato başlığıyla Avustralyalı süper kahramanlara geçiş yapmış, hemen bunun ardına eklediği The Phantom Commando'da ise Alex Raymond'ın Rip Kirby'sinden esintiler taşıyan bir polisiyeyi devreye sokmuştur.

Sydney Sun Herald'ın da çizgiroman ağırlıklı bir gazeteciliğe soyunmasının ardından, bir başka usta Avustralyalı çizer daha Raymondvari çalışmalar başlatmıştır: Stanley Cross, Silver Star'da bu kez The Flame World'ü çizmeye başlamıştı. Ancak bir Yeni Dünyalı'nın çizgiroman alanında kendisinin ve ülkesinin ismini duyurması ancak yurtdışında, İngiltere'de gerçekleşecekti. 1960'larda Londra'da bulunan çizer Yaroslav 'Larry' Horak, lan Fleming'in ölümsüz casus romanları kahramanı James Bond'u çizgiromana uyarlamıştır. Yerel motiflerin bolca kullanıldığı ve çoğu reel çizgiye sahip olan Avustralya çizgiromancılığı genelde gazete bantlarıyla değer kazanmıştır. Bu bantlardan bazılarının maceraları periyodik yayınlara da adapte edilmiştir. Ancak son yıllarda yayınlanan Marvel ve DC Comics karakterlerinden başka çok satan çizgiroman yayını olmayan ülke, bu alanda açılım yapacağı günleri beklemektedir.
 
Üst