Atatürk ü de içeren 10 Düşünür Bize Bilim ve Otorite Hakkında Ne Öğretebilir- Robert P. Crea

kemalettin

Onursal Üye
13 Eyl 2011
596
3,152
Bu sabah vk deki güncel yayınlara göz atarken bir kitap ta "10 düşünür bize bilim ve otorite hakkında ne öğretebilir" kapağında Atatürk ü görünce hemen indirdim
orjinal ingilizce:


Belki biraz yararı (veya zararı da olabilir) olur diye kitabı makine çevirisiyle Türkçe ye çevirttim.

Kitap Türkçeye çevrildi mi araştırmadım.
İngilizcesini veya makine çevirisi Türkçesini arka arkaya ekletip sizinle paylaşmak istedim


Dünya için, medeniyet için, yaşam için, başarı için en gerçek rehber bilgi ve fen (ilm ve fen)dir. Başka rehberler aramak cehalet, bilgisizlik, yanlış yönlendirilmişlik demektir.—KEMAL ATATÜRK (1924)

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK (1881–1938), Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk başkanı, Müslüman çoğunluklu bir ulusta kurulan ilk laik cumhuriyetin lideriydi. 1924'te Türkiye'de İslami yönetimi kaldırdığı yıl, bilgi ve bilimin rehber olarak gerekliliği hakkındaki sloganı tartışmalı ve cesurdu. Bugün birçok okul ve yönetim binasının duvarlarına kazınmış olan bu slogan, Türkiye toplumunun belirli kesimleri arasında hala tartışmalıdır.

Atatürk'ün bu sloganı, yüzyıllık bir kültürel dönüşüm sayesinde mümkün oldu. Bu dönüşümden önce, bu dünya bölgesinin tüm yönleriyle dini, seküler ve manevi arasında neredeyse hiç ya da hiç batı tarzında bir sınır olmadan nüfuz etmişti. Bilimin yetkili olabilmesi için atmosferi değiştirmek, Tanrı, ülke, vatandaşlık ve vatanseverlik kavramlarını geliştirmeyi içeriyordu. Bu süreç, Batı'daki kilise-devlet mücadelelerinden çok farklıydı, ancak Batı'da bilim inkârı ve buna nasıl karşı durulacağı konusunda önemli bilgiler sunmaktadır........"






Workshop-and-the-World-The-Robert-P-Crease.jpg
 
Son düzenleme:

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,369
8,179
Kitabı yayımlayan W.W. Norton, özellikle sosyal bilimler alanında son derece nitelikli kitaplar yayımlamasıyla meşhur bir yayınevidir. Sadece bu bile -kendi kişisel terazime göre- kitabın sıradan bir kitap olmadığının göstergesi. Ayrıca, dünyanın gelmiş geçmiş en büyük düşünürleri arasında kabul edilen Galileo Galilei, René Descartes, Auguste Comte, Max Weber, Edmund Husserl gibi isimlerle birlikte Atatürk'ün adının anılması gurur verici. Atatürk ile ilgili kısımlara çabukça göz attım. Atatürk'ün meşhur "Hayatta en hakiki mürşit ilim ve fendir" sözleriyle başlayan bölümde, öncelikle Osmanlı İmparatorluğunun gerileme dönemiyle ilgi kısa bilgiler verilerek, Osmanlı'nın son dönemlerindeki moderleşme hareketlerinden ve özellikle Tanzimat Döneminden ve bu dönemlerdeki kimlik ve ilim-fen üzerindeki tartışmalardan bahsedilmiş. Ardından Atatürk'ten ve onun Modern Türkiye'yi kurarken ilim ve fenni odak noktasına koyması anlatılıp Batı Dünyasının onun düşünce ve uygulamalarından neler öğrenebileceği (Trump'tan Castro'ya, Ibsen'in Halk Düşmanı oyunundan Dreyfus olayına değin) örneklerle ifade edilmiş.
Bu arada, kitap Türkçeye çevrilmiş ve halen satılmakta:

Bu konulara ilgi duyanların mutlaka okuması gerekli bu ufuk açıcı kitabı gündeme getirdiğiniz için çok teşekkür ederim değerli @kemalettin .
 

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,260
7,246
Sevgili Atamız ile ilgili dostlarımın yukarıdaki mesajlarını okumaktan son derece memnun oldum. Bu konu için , '' Ne yazsam azdır , yetersiz kalır. '' düşüncesini taşımaktayım. Dünya tarihinde benzerini göremediğim böyle bir lidere sahip olduğumuz için çok şanslı olduğumuzu düşünüyorum. Ayrıca , belirttikleri kitap önerileri için dostlara teşekkür ediyorum.
 
Üst