Aşure Tarifi hemen aşağıda, ama önce Aşure günü ile ilgili kısa bir bilgi…
Aşure Günü nedir?
Hicri takvime göre yılın ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu gününe denk geliyor.
Muharrem ayı, Kuran-ı Kerimde önem verilen dört aydan biri. Bu ayda oruç tutmanın büyük sevaplarından da bahseden Hadisler mevcut.
Aşure Günü diğer dinlerde de önemli bir gün olarak bilinmiş. Hazreti Nuh’un tufandan kurtulması ve kurtulanların ellerinde kalan malzemelerle aşure yapmaları, Hz. Adem’in tövbesinin kabul olması, Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması, Hz.Musa’nın Kızıl Deniz’i geçmesi, Hz.İsa’nın doğumuu ve ölümden kurtulup göğe yükselmesi hep Aşure Günlerinde olmuştur.
Ayrıca; orijinali “Aşura”, Arapça’da 10 manasına gelen “aşara” kelimesinden türemiştir. Yani Muharremin onuncu günü.
Bu kadar mübarek bir günde iyi bir niyetle, etrafımızdaki insanlarla paylaşmak için pişirilecek Aşure’nin de bol bereketli olacağından şüphe yok.
Ve işte Aşure Tarifi; Aşure Günü için Aşure nasıl pişirilir.
Önce AŞURE MALZEMELERİ -10 kişilik:
Bildiğiniz gibi Aşure Tarifi içinde bolca malzeme mevcut. Ve bu malzemeleri damak tadımıza göre değiştirmemiz de mümkün.
Ama genel tarif için malzemeler yaklaşık bu şekilde. Siz bol tutmak istediğiniz malzemeye kendiniz karar verebilirsiniz.
2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı nohut
5 su bardağı tozşeker
1 su bardağı kuru fasulye
15 su bardağı su
Yarım su bardağı pirinç
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı küp doğranmış kayısı
1 su bardağı doğranmış kuru incir
1 portakal
Süslemek için:Kuş üzümü, Ceviz, Antep fıstığı, Tarçın, Nar taneleri