Asuman morarmış,tebrik ederiz..

büyük beyaz

Yönetici
Çeviri & Balonlama
E-Dergi Takımı
17 Ağu 2009
17,746
44,832
denize sıfır
Yumruk moru pek yakışmış.:)
ekranalntsvov.jpg

Foruma renk katıyorsunuz,tebrikler teşekkürler.:)
 
Son düzenleme:

DemiR_AsumaN

Süper Üye
13 Mar 2009
470
625
35 1\2
Sevgili "büyük beyaz", inceliğiniz için teşekkür ederim....:)

ve tebrik eden tüm arkadaşlara da çok çok teşekkürler...

Mor renk iyidir arkadaşlar...
hazır mordan açılmışken konu, bu renkle ilgili kısa bir de yazı ekleyeyim bari....:9

***************

Yıllardır söylüyorum aslında, mor erkek rengidir diye ama anlatamıyorum... Feministler, öyle bir sahiplenmişler ki bu rengi, artık sadece kadınların rengi olur hale gelmiş....


Piskoposlar, bu rengi çok beğenmişlerdi. Ortaçağ'ın başlarında başpiskoposlar, kendi sınıflarına uygun olarak mor rengi seçmişlerdi, bu seçim hâlâ önemini sürdürüyor.

Katolik kilisesinde bir din adamı, hiyerarşide ne kadar yükselirse, cüppesindeki mor tonlar ve beneklerin sayısı da artıyordu. Piskoposlar leylak rengi giyinirken, erguvan giysili kardinaller, ayrıca mor ametist taşı olan bir yüzük takıyorlardı.



Yas rengi eflatun, Katolik inancına göre, büyük perhiz sırasında ve Noel'de, tövbe ve pişmanlığı simgeliyor.

Doğru yola dönüş ve pişmanlığın rengi, daha sonra kadın hareketinin de simgesi haline geldi. Kadın hareketinin üyeleri, eylemlerine kilisenin de desteğini alabilmek için ayin günlerinde eflatun bir boyun bağı ya da papazların boyun atkılarından takıyorlardı. Kilisenin dışındaysa, bu kadın hareketinin üniforması eflatun askılı pantolondu.
Feminist kadınlar hareketlerinin simgesi olarak, neden özellikle de eflatun rengi seçmişlerdi? Tanrıbilim ve psikanaliz uzmanı Ingrid Riedel'e göre, bu psikolojinin altında, insan psikolojisinin derinlerinde bir yerlerde hâlâ varlığını gizlice koruyan bir simge yatıyor: "hermafroditler" ...
Hermafrodit, Yunan mitolojisinde yarısı kadın yarısı erkek bir tanrıydı ve iki cinsliliği simgeliyordu. Hırçın erkeğin rengi kırmızı ile sakin kadının rengi mavinin bireşimi olan bu renk, daha Ortaçağ'dayken, "zıtlıkların birleşme noktası"nın simgesi sayılıyordu. İki rengin karışımı olan mor, iki gerçekliğin ortasında yer alıyor ve aralarında bir köprü oluşturuyordu. Renk psikolojisi uzmanı Harald Braem'e göre, erkeksi kırmızı ile kadınsı mavinin karışımı, kadın hareketi için hakların eşitliğini simgeliyordu.

Yazının tamamını okumak isteyenler bakabilir... :)
 

yeryüzü

Yönetici
3 Eki 2011
17,141
77,482
hiçbiryerde :)
homeros,ilyada ve odissey destanlarında
hiç "mavi" kelimesi kullanmamış bildiğim kadarıyla.
o dönemde "mavi" bilinmiyor muydu? bilmiyorum ben!
kültürel veya genetik değişimlerle renk algılaması
yüzyıllar içinde değişebiliyor insanların...
bu konuda bkz. Guy Deutscher "Dilin Aynasından" metis yayınları...
 
Üst