Arslan Asker Şvayk (Varlık)

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
Arslan Asker Şvayk (Varlık)
Arslan Asker Şvayk - Yaroslav Haşek (roman)
Yazan: Yaroslav Haşek, çeviren: Semih Tiryakioğlu
Varlık Yayınları sayı: 1610, Büyük Eserler Kitaplığı: 200
Temmuz 1971
322 sayfa, pdf

haekyaroslavarslanaskervaykvarlkkapak.jpg



Arslan Asker Şvayk, Çek mizah yazarı, hiciv ustası Yaroslav Haşek'in (Jaroslav Hašek, 1883-1923) en tanınmış eseridir ve Türkçe dahil 60 dile çevrilmiştir. İngilizcede "The Good Soldier Švejk" olarak bilinen ve taşlama ve kara mizah türünün en iyi örnekleri arasında sayılan roman I. Dünya Savaşı sırasında Şvayk adındaki bir askerin başından geçenleri anlatır. Zaten romanın Çekçe özgün adı olan "Osudy dobrého vojáka Švejka za svÄ›tové války" "iyi asker Şvayk'ın Dünya Savaşı sırasındaki felaket getiren serüvenleri" gibi bir anlama gelmektedir. Haşek romanını 6 cilt olarak tasarlamıştı ama ilk üçünü tamamladıktan hemen sonra tıpkı hemşehrisi Kafka gibi (o da Praglıydı ve aynı zaman aralığında yaşadılar) genç yaşında öldü. Roman savaş karşıtı bir eser olarak bilinmektedir.

aslanaskervaykafivekitap.jpg

Romanın Türkiye'de çıkmış beş ayrı baskısı ve iki tiyatro afişi​
 
Son düzenleme:

hadon

Onursal Üye
Çeviri & Balonlama
10 Mar 2010
3,056
9,129
Kastamonu
Teşekkürler Scanfan.

1980'lerde tiyatrocular sayesinde çok moda olmuştu. Okuma sırasına almam lazım ama 1-2 yıldan önce sıra gelmesi zor. :(
 

tabure

Guest
14 Eki 2011
621
2,021
Bastiani Kalesi
Militarizmi, savaşı eleştiren dünya edebiyatının önemli eserlerinden biridir, scanfan eline sağlık. Yıllar önce Genco Erkal'in nefis oyunculuğuyla TRT'de izlediğimi hatırlıyorum. O zamanlar TRT daha arapçı ilahiyatçılar tarafından yönetilmiyordu, dünya klasiklerini izleyebiliyorduk.
 

espermeset

Yeni Üye
28 Kas 2012
17
13
okuyum yarıla yarıla güldüğüm ender yastık altı eserlerindendir, katkınız için sonsuz teşekkürler, malumunuz tablette kitap okumak kitap ışığı ya da masa lambası gibi aksesuarlar gerektirmiyor, çok teşekkürler...
 

scanfan

Yönetici
25 Eyl 2013
7,210
75,901
okuyum yarıla yarıla güldüğüm ender yastık altı eserlerindendir, katkınız için sonsuz teşekkürler, malumunuz tablette kitap okumak kitap ışığı ya da masa lambası gibi aksesuarlar gerektirmiyor, çok teşekkürler...

Kendimi bildiğim 1960'lı yılların başından bu yana kitap topladım, halâ da topluyorum. Geçmişe büyük bir özlem duyarım. Birçok şeyin (güvenli gıda ve çevre, insan ilişkileri, asayiş vb) o yıllarda bu güne kıyasla, çok daha iyi olduğu inancını taşıyorum. Ancak O yıllarda olmadığı için hayıflandığım birkaç şey "bilgisayar, tarayıcı ve internet"tir, ancak bunları da son 10-15 yıldır verimli olarak kullanabiliyoruz. 1960'lı-70'li yıllardan itibaren bunları kullanıyor olsaydık çok şey değişirdi.

Fakat bizim yaşıtlarımız için bir avantajlı durum da şudur, hem eskiyi hem de yeniyi yaşama imkanını bulduk. Yani Cem Yılmaz'ın deyimiyle tam "meridyene denk geldik". Bizden önceki nesil yeni buluşlara sıcak bakmıyor, uzak duruyor. Yeni nesil de eskiyi pek bilmiyor (örneğin daktilo kullanmamış, hattâ sadece resmini görmüş gençler var). Bizim nesil olarak, bilgisayarları (PC'leri kastediyorum) ilkel hallerinden itibaren her yeni model çıktıkça aldık, eskisini attık. Yani endüstriyi bir anlamda biz finanse ettik (Türkiye'nin bir teknoloji çöplüğü haline gelişine de az biraz katkıda bulunduk)

Bunları siz tablet bilgisayardan bahsedince hatırladım. Şimdi sektör daha stabil. Bir bilgisayarı yetersiz hale gelmeden önce en az on sene kullanabilirsiniz. Eskiden 6 ayda bir yetersiz kalırdı meretler, habire parça değişirdik (şimdikilerin cep telefonu değiştirdikleri gibi). Zaten çok verimsiz kullanılırlardı.
 
Son düzenleme:
Üst