Arşivleme - Sıralamak - Koleksiyon Hakkında Fikirler

Seta

Yeni Üye
7 Ara 2012
28
20
Merhabalar.

Diyarın içine daldıkça, derinliklerde müthiş hazineler gördüm. İndirip okumak ve arşivlemek istiyorum elimden geldiğince. Fakat kafamı kurcalayan bazı hususlar var. Biraz araştırma yaptım, ama bu konuda pek tartışma göremedim. Hem sizlerin değerli görüşlerini almak hem de bu konuda kafamda fikir oluşturması için bu konuyu açmayı uygun gördüm.

Şimdi, şöyleki her kahramanın maceralarını değişik zamanlarda değişik yayınevleri basıp yayınlamış.

Örnek vermek gerekirse bir kahramanın Hem "a yayınevi", hem "b yayınevi" hem "c yayınevi" bazen de "d yayınevi" listeleri mevcut. Bakıyorum a yayınevinin bastığı "x" macerasını d yayınevi de basmış. Nasıl olacak? Ben şimdi neye göre sıralayacağım, neye göre okuyacağım? Arşivlerken, okurken her macera için ayrı bir isim mi açmalı, yoksa sıralamaya göre mi gitmeli?

Örümcek adam misalen. İlk bilka yayınlarından okumaya başladım. Fakat diğer yayınevi "Bilim Deneyim" macerası ile başlamış. Kafam karışık oldu. Bu konuda biraz destek, biraz bilgi, biraz da önerilerinizi yazarsanız gerçekten çok memnun olacağım. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

abdullah

Çeviri & Balonlama
17 Nis 2011
1,367
3,561
Midgard
Bu kahramandan kahramana değişen birşey misal bi kahraman vardır ilk macerasından son macerasına düzenli çıkmıştır(Büyülü Rüzgar,Bella Bronco gibi) bazı kahramanlar vardır maceralarının tamamı çıkmıştır ama birbirinden farklı yayınevleri ve serilerle(Teksas,Tommiks,Swing). Bazı kahramanlarda vardır maceralarının hepsi basılmamıştır ve çok dağınık hikayelerden alınmıştır(Batman,Spiderman gibi). Size örümcek adam'la ilgili fikrimi söyleyeyim. Ben Spiderman'i düzensiz okuyorum(Çok fazla bağımsız hikayesi var.) ancak illaha ben sıralı okuyacağım diyorsanız Bilkaları bilmem ama diğer yayınevleri derginin kıyısına köşesine orjinal sayılarını belirtmiştir.Ona göre bir sıralama yapabilirsiniz.

Seta

Yeni Üye
7 Ara 2012
28
20
Mesela sizler neye göre arşivliyor, okuyorsunuz? "Macera ismine göre arşivlemek" mantıklı çözüm mü? Zagor, Mandrake, Honda, Alaska... Hangisine baksam kafam karışıyor.

Neye göre arşivlemem gerektiği konusunda kafam çok karışık. Bakıyorum 3 yıl geçmiş, hala bu sorunu çözememişim :) Başka yardımcı olmak isteyen olur mu acaba?

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,406
6,629
Ankara
Selamlar,
Burada bir yol ayrımınız var. Aşağıdakilerden birisini seçmelisiniz:
1- Bir kahramana ait tüm maceraları arşivleyeceğim. Yani her maceradan bir tane olacak (yayın evi önemli değil)
2- Bir kahramana ait ne çıktı ise toparlayacağım (macera tekrarı önemli değil)

Ben ilk başta ilk maddeye göre hareket edeyim değim; fakat adet çoğaldıkça iş çığrından çıktı. Ben hallederim derseniz, bu okuyucu olarak en güzeli.
Dolayısıyla ben şu anda ikinci seçeneğe göre topluyorum yayınları. Bunun dezavantajı, tekrar maceralarla diskinizi doldurmak gibi görünse de çok daha derli toplu bir yayın arşiviniz oluşuyor.

Arşivleme mantığını forumla aynı götürüyorum. Yani, üst klasör kahramanın adı; onun altında yayın evleri; onların altında da yayın evlerinin çeşitli isimlerle çıkarttığı serilerle aynı isimli klasörler. Dosya isimleri de ilgili serinin ismini taşımalı ki arama esnasında kolaylık olsun.

Tercih sizin

Seta

Yeni Üye
7 Ara 2012
28
20
Verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim.
Bir kahramana ait ne çıktı ise toplamak mantıklı gibi.

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,552
29,150
İzmir
Arşivlemek için önce ne tarz okuduğunuza karar vermeniz gerekiyor.
Eğer İtalyan tarzı fumetti okuyorsanız Kahraman - Türkçe Yayın Evi - Yayınlanan Kitap Serisi şeklinde alt alta klasörler işi görecektir. Örneğin: Zagor / Tay Yayınları / 28'lik Seri
Lakin comics okuyacaksanız iş değişir. Comics kahramanları bir evren içinde yer aldığı için bir çok dergi grubu bir biri ile alakalıdır. O zaman şöyle bir klasörleme yapmanız gerekir. Orijinal Yayın Evi - Dergi (Kahraman- Karakter) Adı - Türkiçe Yayın Evi - Yayınlanan Kitap Serisi. Örneğin: Marvel / Örümcek Adam / Arka Bahçe Yayınları / Yeni Logolu Seri

Arşivlemek aslında işin kolay kısmı. İndirip klasöre atınca iş biter. Okumak asıl olan. Okumak için benim tavsiyem orijinal yayın sıralarını takip etmeniz olacaktır. Bir çok konu başlığında bu sıralamalar mevcut. Orijinal yayın sırası karakterin gelişimini yakından takip etmek ve kronoloji oluşturmak için önemlidir. Bu noktada ise bir problemle karşılaşacaksınız. Bir çok karakterin doğuşu çok yıllar öncesine dayanır. Yani okunacak o kadar fazla sayı karşınıza çıkar ki bir süre sonra güncele yetişemeyeceğinizi düşünürsünüz. Ayrıca Batman, Superman gibi karakterler 30'ların sonunda Örümcek Adam 60'larda ilk defa başladı. Haliyle o yıllardaki yazım tekniği, çizimler ve konular size çok yavan gelebilir. Bu sebeple bir başlangıç noktası belirlemenizi tavsiye ederim. Örneğin Örümcek Adam için Hoz Comics'in çıkarttığı kitaplardan sonrasını, Tex için 400. sayıdan sonrasını başlangıç almak gibi.

Son düzenleme: