Ars Magna 02 - Dönüşümler

orpa

Çeviri & Balonlama
23 Tem 2015
1,434
38,310
İzmir
Ars Magna 02 - Dönüşümler
myli7hx2ertgg205g.jpg

c7iq3e5np2e80wu5g.jpg
Lütfen Buradan İndirin

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,269
7,446
Ars Magna , ilk sayıda da kısmen yazdığım gibi bir hayli etkileyici bir çizgi roman . İşlenen konu ve de peşine düşülen '' gizem öznesi'' kanalıyla sembolizme açılan pencerelerinin tümü , ciddi araştırma sonucu bir eserle karşılaştığımı ortaya koyuyor. Önce , okuduğum 2. sayı sonrasında , ''gizem öznesi '' ne ulaşma çabalarını okurken , aklıma hep Dan Brown'ın '' Melekler ve Şeytanlar '' romanı geldi. Bir geniş yerleşim yerinde heykeller , tarihi nesneler vs. ile birinden diğerine ulaşılarak , aşama aşama hedefe varma , okuduğum bu 2. sayıda yine aynı yolla işlenmiş . Olayların geçtiği zamanın '' savaş zamanı '' olması , çok iyi çizilmiş nazi tehlikesi altındaki soluk soluğa kovalama sahneleri , okur üzerindeki etkiyi daha da artırmış . Ama , ben özellikle '' gizem nesnesi '' olan '' Phoenix '' yani '' Anka kuşu '' ismi verilmiş olan , peşine düşülen nesnenin ismi üzerinde durmak istiyorum. Zira , sanırım daha 2 sayı var önümüzde . Bu mini seriye ait , olayların ya da sanatsal olarak bu serinin ele alınışı konusunu şimdiden yorumlamak pek doğru olmaz diye düşünüyorum.
Phoenix , okuduğumuz Ars Magna'da anlatıldığı gibi , küllerinden doğan mitolojide adı geçen bir kuş . Üstelik , bizim kültürümüz dışında bir çok çeşitli kültürün destanlarında , efsanelerinde , çeşitli edebiyat metinlerinde adı geçen kuş . Adı da bu yüzden yer aldığı kültürel metinlere göre farklılık gösteriyor. Türk edebiyatı profesörü Gönül Tekin Alpay hoca , 600 sayfayı aşkın '' Simurg'un Kanadı '' kitabında , sadece bu kuşu anlatmış , Demiri'nin Hayat'ül hayvan eserinden bir çok örneğe yer veriyor. Biri şöyle ;

Önümüzde bir ulu tağ vardır
Ki andan her yürekde tağ vardır

Olur üstinde anun bir ulu kuş
Yuva itmuş getürmiş yavrılar hoş

Adı meşhur ana Simurg dirler
Harab olmuş anun-ıla o yirler

Bir başka örnek ,( Nev'i 'den )

Talib-i Simurg u iksir olma ey gafil sakın
Akıl isen çün dünyede yar u vefa-dar isteme.

Yukarıda belirttiğim gibi Phoenix , Anka ya da Simurg isimli mitolojik kuş başka kültürlerde de yer alıyor demiştim .
Son olarak vereceğim örnek Roma'lı yazar ve filozof Gaius Plinius Secundus'tan ( M.S. 23 - 79 )
Şöyle yazmış Plinius ;

'' Bütün öteki mitik kuşlardan en önce bilinen ve en meşhur olan Arabistan'daki Phoenix'tir.Bütün dünyada sadece bir tane olan ve çok nadir olarak görünen kuştur . ''

Bilindiği gibi , kısaca belirtecek olursam ; Anka , Zümrüdü Anka ya da Simurg dediğimiz kuş , diğer kuşların gerektiğinde kendisine başvurduğu , bilgi ağacında yaşayan kuştur. Yaşamının sonlarında , ölümü beklerken bulunduğu , yanan dalın küllerinden yeniden doğar.

İndiana Jones ile iyice popülerleşen , peşine düşülen tarihi nesneye , gerek biçimsel olarak ( örneğin '' kristal kafatası '' ) , gerek malzeme özelliği ya da ismi olarak ( Ars Magna'da gördüğümüz gibi ) ilave özellik katma fikri , hiç şüphesiz okurun ya da izleyicinin ilgisini artırıyor. Böyle bir eseri okuma dağarcığımıza kattığınız için çok teşekkürler @orpa .