Aristocrat / Qjo Jotaro (Çeviri ve Balonlama) - 3. Sayı

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
471
3,847
Hiçbir Şey Ülkesi
Bundan tam 6 yıl önce 26 Aralık 2016 tarihinde "Aristocrat" isimli bu seri çizgi romanın ilk sayısının tanıtımını yaparken BURADAKİ linkte şöyle yazmıştım:

"Bu eserin internet ortamında (“Aristocrat 1” ve “Aristocrat 2” olarak) ilk iki bölümünün orijinaline kolayca ve serbest bir şekilde erişilebilmesine rağmen (“Aristocrat 3” başlığını taşıyan) üçüncü bölümüne ulaşmak için para ödemek gerekiyor. Ne kadar uğraştıysam da serbest bir indirme linki bulamadım. Bunun üzerine eserin üçüncü bölümünü parayla satın almayı düşündüysem de; kredi kartı kullanmadığım (ve indirme linki bulunan siteler kredi kartı istediği) için bu isteğimi gerçekleştiremedim. Üstelik birbirini izleyen maceralar şeklinde kurgulanan çizgi romanın üçüncü bölümüyle konunun bitip bitmediğini, bitmediyse (çizerinin kararına bağlı olarak) devam edip etmeyeceğini de bilmediğimden şimdilik üçüncü bölümü kendi hâline bıraktım. :)"

İşte ben bunu yazdıktan yaklaşık bir yıl sonra bir kredi kartı sahibi oldum ve yaptığım ilk işlerden biri internetten "Aristocrat" çizgi romanının 3. sayısını sipariş etmek oldu. Siparişimden sonra çizgi romanın 3. sayısının orijinal dildeki dijital nüshasını e-posta adresime gönderdiler göndermesine, ancak büyük bir sorun vardı: Çizgi romanın bu sayısı "Flash" formatında hazırlanmıştı ve ben bu sebeple çeviri ve balonlamasını yapamıyordum. Bu "flash" biçiminde oluşturulmuş çizgi romanı "jpg", "jpeg", "gif", "bmp" gibi herhangi bir resim dosyasına dönüştürebilmek için yapmadığım şey, kullanmadığım program kalmadı. Hatta bulunduğum şehirdeki fotoğrafçı, bilgisayarcı ve tasarımcılara götürdüm bir çözüm bulabilmeleri umuduyla. Ancak hiçbiri işe yaramadı. Ne yaptıysam yapayım, "Aristocrat 3" flash biçiminde oluşturulmuş bir çizgi roman olarak kaldı bilgisayarımda. Eserin çeviri ve balonlamasını yapabilmek, üzerinde çalışabilmek için resim formatındaki dosyalara ihtiyacım olduğu için de çizgi romanın çeviri ve balonlamasını yapamadım.

Ancak aradan birkaç yıl geçtikten sonra (başka açılardan değil ama, bu çizgi roman açısından) güzel bir şey oldu: "Flash" biçiminde oluşturulmuş animasyonları izlememizi sağlayan "flash player"in sahibi Adobe, 31 Aralık 2020 tarihinde "flash player"den desteğini çekti. Böylece "flash" biçiminde hazırlanmış birçok animasyon da tarihin tozlu raflarına gömülmüş oldu. Bu, "flash" animasyonları seven ben ve benim gibi birçok kişi için üzücü bir haberdi belki. Ancak sevindirici olan şu ki; "flash" biçiminde oluşturulmuş dosyaların hükmü kalktığından, bana "Aristocrat" çizgi romanının 3. sayısını "jpg" formatında gönderdiler.

Ben aradan yıllar geçtiğinden çoktan unutmuştum, fakat bir gün e-postama baktığımda bu eserin "jpg" biçiminde oluşturulmuş dijital bir nüshasını gönderdiklerini gördüğümde yaşadığım sevinci sanırım tahmin edersiniz. Ben unutmuştum ama, yıllar önce internetten satın aldığım bir eserin yayıncıları (Adobe Flash Player'in kullanımdan kalkması üzerine) büyük bir ticari ahlak örneği göstererek bana dosyayı resim formatında göndermişlerdi.

Bunun üzerine hemen eserin çeviri ve balonlamasını yapmak istedim ancak araya giren bazı olaylar, günlük hayatın telaşı ve özel bazı sebeplerle hem bu çizgi romanın çeviri ve balonlamasını yapamadım hem de birçok hobimden / çalışmamdan uzak kaldım. Sonunda geçenlerde "Aristocrat 3"ü tekrar elden geçirmeye ve çeviri ve balonlamasını yapmaya karar verdim ve birkaç günlük çalışmadan sonra şu anda huzurlarınıza çıkarmış bulunuyorum.

Bu çalışmanın benim için bir özelliği daha var ki; imhal etmiş (ertelemiş) ama ihmal etmemiş olmanın mutluluğu ve huzurunu yaşıyorum. Takıntılı kafa yapım yüzünden bilgisayarımda bu çizgi romanın 3. sayısı mevcut olmasına rağmen çeviri ve balonlamasını yapamamış olmam hep aklımda kalacaktı zira. :)

Neyse, her zamanki gibi lafı fazla uzattım. İsterseniz, sizleri fazla sıkmadan ve üzmeden zalimler zalimi Leydi Margaret'in maceralarını konu alan "Aristocrat" isimli seri çizgi romanın 3. sayısının tanıtımına / sunumuna geçeyim:
_____________________________

ARISTOCRAT
(3. Bölüm)

(2015)

(Çizgi Roman / Sıralı Seri / Sayı: 03)
_____________________________

5jfatsv.jpg


_____________________________

Çeviri ve Balonlama:

bk9E8m.gif

_____________________________

ÇİZGİ ROMAN HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:

ÇİZGİ ROMANIN KONUSU (GENEL OLARAK):

Zalim bir soylu olan Leydi Margaret, yönetimi altındaki topraklarda halka kan kusturmakta, onlara sudan sebeplerle çeşitli işkenceler yapmakta ve öğrendiği büyüleri “alt tabaka” dediği ve bir böcek olarak gördüğü zavallı insanlar üzerinde uygulamaktan büyük zevk almaktadır. Şatosunda lüks ve refah içinde yaşayan Leydi Margaret’in sadist zevklerine konu olan yoksul halksa bir lokma ekmeğe muhtaç bir hâlde, açlıktan kıvranmaktadır.

ÖNCEKİ SAYININ ÖZETİ:

Leydi Margaret, şatosundan ekmek çalan kişiyi yakalamak için adamlarıyla köye gelir. Ekmekleri bir çocuğun elinde görünce çocuğu korumak için köylülerden biri olan Jin suçu üstlenir ve Leydi Margaret'le birlikte şatoya doğru yola çıkarlar.

3. SAYININ KONUSU:

Leydi Margaret ve kız kardeşi Adalia "Aristocrat" konağında oturup çay içerlerken, Leydi Margaret de büyüyle küçülttüğü köylülere çeşitli işkenceler yapmaktadır. Bu arada Leydi Margaret'in zalimliklerinden bıkmış olan köylüler konağa bir saldırı düzenlerler. Ancak köylülerin gücü, Leydi Margaret'in güçleriyle baş etmeye yetecek midir?

ÇİZGİ ROMANIN ÖZELLİKLERİ:

Özgün Adı: Aristocrat (3)
Türkçe Adı: -
Ülkesi: Japonya
Yayın Tarihi: 2015
Orijinal Dili: İngilizce
Türü: Gerilim, Gore
Yayıncı: Bağımsız
Yazan: Qjo Jotaro
Çizen: Qjo Jotaro
Macera Durumu: Devam eden maceralar
Uygunluğu: Çocuklar için uygun değil (Şiddet içeren sahneler)
Renk Durumu: Renkli / Siyah - Beyaz
Sayfa Sayısı: 34 sayfa
Türkçe Çeviri: gitarisyen
Balonlama: gitarisyen

ÇİZGİ ROMAN HAKKINDAKİ
GÖRÜŞ VE DÜŞÜNCELERİM:

Bu eserin daha önceki sayıların sunumunda da yazdığım gibi; çizgi roman, hem çizimlerde hem de konuşmalarda yer yer mizahi bir üslup kullanmasına rağmen, yine de “snuff / gore” türüne ait olan çalışmaların içerdiği şiddeti sunmakta hiç cimri davranmıyor. Hatta kimi zaman bazı karelerdeki bilinçli ve (anatomik yapının bozulduğu) karikatürize çizimler bile insanı ürpertip geriyor. Bu açıdan eserin etkileyici ve başarılı olduğunu söylemek mümkün. Ancak olayların ön plana çıkartılması sebebiyle (özellikle) yan karakterlerin kişilik özellikleri üzerinde durulmaması macera akışı sırasında bir şeylerin eksik kaldığı hissini uyandırıyor.

Yine de bir bütün olarak değerlendirildiğinde; çabuk, hızlı ve keyifle okunan bir eser duruyor karşımızda. Bu açıdan da, özellikle bu türe ilgi duyanların bu ilginç çalışmaya bir göz atmasında fayda olduğunu düşünüyorum.

Bu arada şunu da söylemekte yarar var ki; bağımsız bir yayın olan bu çizgi roman, maalesef uzun aralarla piyasaya çıkıyor. Örneğin 1'inci ve 2'nci sayılar 2013 yılında yayımlanmışken, 3'üncü sayının yayımlanması 2015 yılını bulmuş. İnternette yaptığım araştırmaya göre bu eserin 4'üncü sayısı da var ve o da 2018 yılının sonunda yayımlanmış olarak görünüyor. Hâl böyle olunca eserin hikâye örgüsünde ve kronolojisinde bazı sorunlar olabiliyor. Örneğin bir önceki sayıda özelliği olan bir karakter ya da olay bir sonraki sayıda hiç gündeme gelmeyebiliyor. Buna bir örnek olarak 2'nci sayıda çok önemli bir fedakârlık yapan ve Leydi Margaret'in tutsağı olarak şatoya götürülen Jin karakterinden 3'üncü sayıda hiç bahsedilmiyor. Belki de bu, eseri yazıp çizen Qjo Jotaro'nun bir tercihidir ve sonraki sayılarda neler olur, bilinmez, ama bana sanki bir eksiklikmiş gibi geliyor.

Sonuç olarak; bu çizgi romanın 4'üncü ve 5'inci sayılarını edinebilir ve fırsat bulabilirsem "Aristocrat"la özel olarak ilgilenmeye devam etmeyi düşünüyorum. Bu yüzden de sonraki sayılarla fikirlerimin değişip değişmeyeceğini ve hikâyede neler olacağını şimdiden bilemiyorum.

ÇEVİRİ VE BALONLAMA HAKKINDA BİRKAÇ SÖZ:

ÇEVİRİ VE BALONLAMADA
KULLANILAN FONT BİLGİLERİ:


CCAdamKubert: Genel olarak
Clairvaux: Kapak / Çeviri ve Balonlama Etiketi
CCMeanwhile: İç Kapak / Özet
Arial TUR: Arka Kapak

ÇEVİRİ VE BALONLAMA SÜRECİ:

Japon çizer Qjo Jotaro'nun fırçasından çıkan ve zalim bir soylu olan Leydi Margaret'in maceralarının anlatıldığı "Aristocrat" isimli çizgi romanın daha önceki sayılarında, orijinal fonta en yakın font olan ve çizgi romanın karakterini yansıttığını düşündüğüm "10 Cent Comics" fontunu kullanmıştım. Ancak bu 3. sayının orijinal nüshasında olabildiğince karışık ve çeşitli / farklı fontlar kullanılmış olduğundan; hem bana hem okuyanlara kolaylık olması açısından, hem de orijinal nüshadaki farklı fontları tek bir potada eritmek ve yine çizgi romanın ruhuna / yapısına uygun olabilecek tek bir font kullanmak adına çeviri ve balonlamayı yaparken "CCAdamKubert" fontunu kullanmayı tercih ettim.

Bunun dışında, "Aristocrat" isimli çizgi romanın bu 3. sayısının çeviri ve balonlamasını işten arta kalan boş vakitlerimde birkaç gün içinde ve keyifle yaptım. Umarım siz de okurken aynı keyfi alırsınız.

ÇİZGİ ROMANDAN ÖRNEK 2 SAYFA:

q5u2wlq.jpg


r0qksi8.jpg


_____________________________

"CBR" FORMATINDA HAZIRLANMIŞ
ÇİZGİ ROMAN DOSYASINI
İNDİRMEK İÇİN LİNKLER:


1-) "MediaFire" Sitesinden İndirmek İçin Linkler:





2-) Kendi Kişisel Sitemden Doğrudan İndirme Linki
(Alternatif Link):



_____________________________

ÇİZGİ ROMANI DOSYA İNDİRMEDEN
DOĞRUDAN OKUMAK İSTEYENLER İÇİN:

Bu çizgi romanı ve eserle ilgili burada yer verdiğim özellikleri / bilgileri kendi kişisel siteme de yüklediğimden; çizgi romanı (ve eserle ilgili bilgileri / açıklamaları) aşağıdaki kişisel site adresimin linkine tıklayarak bilgisayar ya da tablette doğrudan okuyabilirsiniz:​


_____________________________

Keyifli bir okuma serüveni diliyorum...
_____________________________

 
Son düzenleme:

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
3,733
10,700
Üstadım çeviri ve balonlama bir yana sizin bu anlatım aciklamaları okuyunca kendimi dinlenmiş hissediyorum. Anlatım tarzınız harika büyük emek harcayarak bizlere ulastırdığınız bütün eserler için teşekkür.
ederim. İyiki varsınız temiz yürekli çizgi roman dostlarımıza selamlar sağlık ve huzurla kalın.
 

gitarisyen

Çeviri & Balonlama
7 Ara 2016
471
3,847
Hiçbir Şey Ülkesi
Bu konu başlığı altında mesaj yazarak yorum yapan ve güzel dileklerini ileten tüm dostlara çok teşekkür ederim.

Bu vesileyle tüm dostların yeni yılını da kutluyor; herkesin gönlüne göre, mutlu, sağlıklı, huzurlu ve harika bir 2023 yılı geçirmesini diliyorum.
 

Sinan Atik

Yönetici
13 Haz 2011
2,411
6,589
Ankara
Sevgili Gitarisyen,
Aristocrat için teşekkürlerimi iletirken, bu vesile ile yine yeni çalışmalarınıza başlayacağınızı ümit ediyor, hoş geldiniz diyorum.
 
Üst