Animal Man #01

huaynacapac

Yeni Üye
13 Ara 2012
20
249
file

Öncelikle herkese selamlar arkadaşlar. Forumu uzun zamandır pasif olarak takip ediyordum. Çok fazla çizgi roman okudum cizgidiyari sayesinde. Bugün ise benim de cizgidiyari ailesine katkım olsun diyerekten ilk çeviri denememi paylaşmak istiyorum. Çok amatör olduğunun farkındayım ama hatalarımı düzelte düzelte diğer sayıları da çevirmeye niyetliyim. Yorumlarınızı eksik etmezseniz sevinirim.
Biraz da çizgi romandan bahsedecek olursak Animal Man (Buddy Baker) DC'nin aile reisi bir kahramanı. Karısı Ellen ve çocukları Maxine ve Cliff ile birlikte sıradan bir hayat sürüyor. Kaynanası ile tartışıyor. Olaylara karışmadan önce karısına temiz kostümü kalıp kalmadığını soruyor. Karakteri beğeneceğinizi umuyorum. Aktif yazarlar içinde en beğendiğim yazar olan Jeff Lemire tarafından yazılıyor.
Keyifli Okumalar Diliyorum. Bir kusurumuz olduysa affola.

Moderatör tarafında düzenlendi:

The_DarknesS

Yönetici
Çeviri & Balonlama
17 Nis 2010
9,554
28,983
İzmir
Animal Man çok bilinen bir karakter değil. Bu yüzden merak uyandıracağını düşündüğümden iyi bir seçim yapmışsın.
İlk çeviri ve balonlama çalışmasına göre çok başarılı. Devam ettikçe çok daha iyi olacağına eminim.

Bu sayı için gözüme çarpanlar:
Öncelikle daha uygun bir yazı fontu kullanması tavsiye ederim. İnternette ararsan onlarcasını bulursun.
Balon içine yazıları yerleştirirken de mümkün oldukça ortalamaya çalış. Göze daha hoş gelecektir.
Bazı balonlarda yazılar neredeyse balon sınırına değiyor.
Cümle kurgularına da biraz daha dikkat edersen daha güzel olacaktır.
Mesela 14. sayfada ''...niye kardeşimden saklanıyoruz...'' cümlesi ''...niye kardeşinden saklanıyoruz...'' olması gerekirdi.
Sonraki çalışmalarında başlıkları da çevirip balonlamanı tavsiye ederim.

Biraz fazla mı eleştiri yazdım? Yazdıklarım seni yanıltmasın, genel olarak başarılı bir çalışma olarak okudum.
Hatta bir çok ilk çeviri-balonlama çalışmasından daha iyi.

Bu çizgi romanı bize Türkçe olarak kazandırdığın için teşekkür eder, devamını merakla beklerim.

direnc11

Yönetici
11 May 2009
10,089
37,183
İstanbul
Öncelikle bu zorlu işe soyunduğun için tebrik ederim. Bugün bir başka dostumuzun çalışmasına da yazdığım gibi zorlu ama keyifli bir süreç bu. Senin için iki kez daha zorlu; çünkü hem çeviriyi yapıyorsun, hem de balonlamayı. Umarım yaptığın işlerden aldığın keyif daim olur.

İzninle birkaç hususa dikkatini çekmek isterim:

Öncelikle sayfaların numaralandırılmasından başlayalım. Sayfalara verdiğin isimler aynı sayıda rakam içermezse örneğin Gonvisor programında sayfa sıraları kayıyor. Bu nedenle sayfaları 1, 2, 3,..., 10, 11, 12... diye değil de 01, 02, 03, ..., 10, 11, 12... diye numaralandırırsan bu karışıklığı önlemiş olursun

Çevirini genel olarak beğendim. Birkaç yerde anlam kayıpları olmuş. Biraz daha dikkat. Yazım kurallarıyla ilgili de kimi sıkıntılar var. Onlara da dikkat edersen çok daha keyifli bir netice alırız.

Balonlama ile ilgili temel eleştirim balon içi metin yerleşimlerine dair olacak. Metinlerin yatay ve dikeyde ortalanması ve alon kenarlarına temas etmemesi önemli.

Çeviri balonlama işlerine yeni başlayan dostlara bir çeşit rehber olması amacıyla hazırladığımız metne bir göz atmanı tavsiye ederim:

http://www.cizgidiyari.com/forum/ceviri-ve-balonlama/65508-ceviri-ve-balonlama-cb-faaliyetlerinde-uygulanmasi-gerekli-asgari-standartlar.html

Çeviri balonlama ile ilgili ihtiyaç duyduğun her hususta çekinmeden yardımımızı isteyebilirsin. Hepimiz bu süreci yaşadık. Bana yol gösteren, yardım eden de The_DarknesS olmuştu. İlk çalışmalarımda göze çarpan kusurlar onun da desteğiyle azaldı. Sende de aynı süreç işleyecektir. Her geçen gün, her yeni çalışman daha iyi olacaktır. El ele verip, birlikte güzel işler çıkartırız umarım.

Kolaylıklar dilerim.

Sevgiler.

huaynacapac

Yeni Üye
13 Ara 2012
20
249
Yorumlarınız için teşekkür ederim. Eleştirilerin bu kadar yapıcı olması ve iyi dileklerinizden dolayı da bir teşekkür daha gerekiyor herhalde. Uyarılarınızı dikkate alacağımdan emin olabilirsiniz. Şu anda da zaten direnc11'in verdiği linki inceliyorum. Diğer sayılar daha güzel olacaktır diye umuyorum.

Saygılar...