bakunin

Admin
12 Mar 2009
6,544
69,596
NeverLand
Secret Agent X-9 (1934)

Alex Raymond'un sadece bir sene boyunca çizdiği bu çizgi roman kahramanı, adından da anlaşılacağı şekilde bir gizli ajandır. Bunun yanı sıra, birçok macerada gangsterlerle, eli silahlı güzel kadınlarla da uğraşmasından ötürü karakter üzerinde ister istemez bir özel dedektif havası bulunmaktadır. Aslında buna pek şaşmamak gerek; çünkü öykülerin yazarı ünlü polisiye roman yazarlarından Dashiell Hammett'e aittir. Hammett bir yıl sonra senaryo işini bırakınca, King Features Syndicate, senarist olarak başka bir polisiye roman yazarı Leslie Charteris'e baş vurdu. Charteris'in çizgi roman için yazdığı öyküler kesinlikle Hammett'inkilerden farklıydı. Birkaç ay sonra Alex Raymond da İşi terkedip onun yerine Charles Flanders'ın gelmesiyle birlikte, artık Secret Agent X-9 bambaşka bir kahramana dönüştü. Kahramanın bir adı yoktu. Her macerada ayrı bir takma isim kullanıyordu. Bu isim karmaşası, kahramana gizemli bir hava verdiğinden önceleri ajansın buna bir itirazı yoktu fakat 1943'de artık bir isim verilmesi gerektiği kararını vererek gizli ajana Phil Corrigan adını taktılar Aynı şekilde çizgi roman serisinin adı da Secret Agent Corrigan'a çevrildi. Flanders'den sonra Nicholas Afonsky ve Austin Briggs çizgileriyle devam eden Secret Agent X-9, isim değişikliğinde ise Al Williamson'un çizgileriyle maceralarına devam etti. Williamson, Alex Raymond ekolünü başarıyla devam ettiren çizerlerdendir. Günümüzde Corrigan maceraları George Evans tarafından çizilmektedir.

Jungle Jim (1934-1954)

Ülkemizde Avcı Baytekin adıyla nam salmış bulunan Jungle Jim'in baş kahramanı Jim Bradley, Amerikan ve Avrupa hayvanat bahçelerine hayvan sağlayan biridir. Mesleği icabı Hindistan topraklarından Çin denizine kadar olan bölge içerisinde dolaşırken, kimi zaman hükümet adına özel görevlerle de uğraşmak zorunda kalır. Yanında Kolu adında Hintli bir yardımcısı bulunmaktadır. Vahşi tabiatta avcı kıyafetiyle dolaşan Jim Bradley, akşam kokteyllerinde gayet düzgün ve şık bir şekilde giyinir. Alex Raymond, Jim Bradley'in görünümü için Flash Gordon'da olduğu gibi Gary Cooper'ı model almıştır.

ABD'nin savaşa girmesine yakın zamanlarda Jungle Jım'in görev yerleri gitgide Amerika kıtasına doğru kaymaya başlar ve hattâ Washington'a kadar gelir. 1944'te Raymond askere alınınca, çizim işi Jim Raymond'a (kardeşi) kaldı ise de kısa bir zaman sonra işi Austin Briggs devralır. 1948'den itibaren ise çizim işini Paul Norris üstlenmiştir. Senaryolar da Don Moore'a aittir. Ne var ki, Jungle Jim, ellili yıllarda eski başarısını sürdüremeyip 8 Ağustos 1954'de çizgi roman dünyasına veda eder...

Rip Kirby (1946-1999)

İkinci Dünya Savaşı'nın bitişinin ardından eski hayatına geri dönen Raymond, daha önce çizdikleri ile uğraşmak yerine yepyeni bir kahraman yaratmayı tercih etti. Bu yeni kahramanı da King Features Syndicate'in editörü Ward Greene'in yazdığı bir öyküden oluşturdu. Çizgi romanın kahramanı Rip Kirby, savaşta deniz piyade binbaşısı olarak görev almış ve artık sivil hayattaki yaşamında amatör dedektifliği seçen varlıklı biriydi. Gözlük ve pipo ile görünümüne kazandırılan "entel" ifade, aynı zamanda onun kaba güçten hoşlanmayan mizacıyla da uyumluydu. Maceralarında iki yan tipleme ona eşlik ediyordu: Klasik İngiliz uşağı tiplemesiyle Desmond ve nişanlısı Honey. 1956 da Raymond'un araba kazasında ölmesiyle birlikte Rıp Kirby maceralarının çizimini John Prentice devam ettirdi. Prentice'in üslubu Raymond'unkine yakın olduğundan Rip Kirby pek fazla değişime uğramadı. Bizde Hürriyet gazetesinde Dedektif Nik olarak yayımlanan Rip Kirby, ne yazık ki Prentice'in 1999 yılında ölmesiyle birlikte sona erdi (19 Aralık 2000).

SADİ KONURALP
 
Üst