Alev Erkilet Başer - Ele Geçirilemeyen Toprak: Kuzey Kafkasya(Şeyh Şamil'den Şamil Basayev'e Çeçenistan-Dağıstan Direniş Hareketleri)

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,658
18,526
KWwTHo0X_o.jpg




Elinizdeki bu çalışma bir yanıyla, benzeri görülmemiş bir değişiklik döneminde yaşayan, devletlerin oluşturduğu resmi tarihten dışlanan "ötekilere" ilişkin bir sözlü tarih çalışması. Onlara ötekileri belirtecek anlamda "esmerler" deniyor. Esmerler; çünkü sarışın Slav ırkının yüzyıllarca süren hegemonyası altında yaşamış ötekiler onlar ve aslında, kendileri de sarışın olmakla birlikte Sovyet imparatorluğundaki diğer Müslüman halklarla birlikte esmerler olarak tanımlanmışlar. Onlar Kafkasya'nın en savaşçı en mücadeleci halklarından biri. Uzun savaş dönemleri arasında kısacık molalar vermek durumunda kalmışlar zaman zaman. Soykırımlar ve sürgünler kendilerini fiziksel olarak bütünüyle yok edemesin diye. Nüfus görece toparlanıp, fiziksel yok olma eşiği aşılır aşılmaz kaldıkları yerden devam etmişler özgürlük mücadelelerine. Kısaca son beş yüz yılı savaşarak geçirdikleri söylenebilir. Bu sarışın esmerler: "Çeçenler" Ancak Çeçenlere ilişkin bu öykü başka halkların kaderine de karışmış durumda bugün. Dağıstanlı mücahitlerle, İslâm Dünyası'nın dürt bir yanından gelen "yabacı mücahitlerin" öykülerini. Kısaca bizim seslerine kulak vermek istediğimiz ötekiler, son on yılı kapsayan Çeçen cihadının doğrudan parçası olmuş kişiler. Rus resmi tarihinin "terörist" olarak adlandırıp dışladığı ötekiler.
 

oktayyapıcı13

Onursal Üye
29 Haz 2015
1,658
18,526
Kafkasya'nın Rus tarafından ele geçirilemediğine dair düşünce eskide kalmış bir düşünce olarak anlam taşıyabilir.

Eskiden Çeçenler kahramanlardı, direnişin adı olarak anlamlıydılar;

6vScWIvs_o.jpg


ancak bugün ister dolar olsun öper almına yapıştırırım, ister ruble olsun göbeğimi sallarım, ister yuan olsun dansöz gibi sallarım şeklindeki Kafkas halklarından biri olarak Rus'un gösterdiği hedefe hiç durmadan yürüyeceklerine yemin etmektedirler.

Tabi maddiyat aynı Fransa'dan kurtulduk, emperyalizmi yendik diye Rus'un tebaası olduklarını düşünürken Rus'un hedefleri için araçsallaşan Afrikalılar'da olduğu gibi belli bir zümreye aittir. Örneğin Arap zenginleri gibi lüks araç filosu kuranlar bugün Rus öl de ölelim, vur de vuralım diyen Çeçenlerin üst kadrosudur.



Rus için çoban ve keçi olan bunlar gibi bunları savunanlar dedelerinin sakallarına tükürmeyi, kadınlarını Rus pazarlarında satmayı, Rus'un Aziz George kurdelesini takmayı bir onur olarak görebilirler



ve aynı Pride sürüsü gibi Onur Yürüşleri düzenleyebilirler.

Onurlu olan bu insanlar tarihlerini, kültürlerini ve tabi ki onurlarını Rus'a satmıştır ve Rus bunları sömürdüğü diğer topraklardaki kazanımlarıyla beslemektedir.

xQjCws3i_o.jpg


Ama diyelim ki İslami bir değere bir Rus hakaret etti ise hemen tepki gösterirler, çünkü Rus için İslam adı altında militan toplamayı temellendirmek lazımdır.

Bunun Rus için ezberlenmiş niteliği Orta Asya'daki Stalin yanlısı Stalin'nin İmamları'ndan kaynaklanmaktaydı. Çünkü Dudayev'in ifade ettiği gibi Rus asla değişmez*.



* Örneğin Rus bugün Batı'da emperyalist amaçlarına ulaşımda engel olarak gördüğü her milleti Nazi olarak tanımlamaktadır ve kendisini bugün Ukrayna'da akan kanın nedeni değil de Nazizm'e karşı savaşan tek gerçek, hakiki, öz güç olarak tanımlamaktadır, Rus ve Rus yanlıları Ukrayna'nın Batılılarca kandırıldığını ve Rus ile savaşa sürüklendiğini veya Ukrayna'ya silah verilmezse savaşın biteceğini propaganda yapmaktadırlar.

Bu karikatür Çarlık zamanında yayınlanmıştır, Batı ve Amerika Japonya'yı tek hakim güç olan Rus tonguzuna karşı savaşa sürüklüyormuş...



Bu karikatür ise Kızıl zamanında yayınlanmıştır; emperyalistler, para babaları, savaşı finanse edenler Rus'un Kızıl emperyalizmine karşı toplumları savaşa itiyormuş...



Dudayev ne demiştir, Rus aynı nehirdeki bir taş gibidir asla değişmez. Rus bir pireli gibidir, güçlü olduğunu ve ondan korkmana odaklanır ve ondan korktuğunda ancak seni ısırır.

DarcZLhX0AEQGOs.jpg


Tecavüzle doğarak onursuzluğu içselleştirenlerirken Kremlin'ne tabiyetinin gerekliliğinin unutulmasını istedikleri tarihi gerçekler vardır. Buna göre Rus Çeçen halkına sistematik katliam yapmıştır ve bu bilgiler alan memnun satan memnunken ancak eskide kalmıştır, Rus yaptığı katliamları meşrulaştırmıştır.



Birkaç milyon doların birkaç kişinin hesabına aktarımı, vasıfsız bir kişiye, aileye makam tahsis etme Rus'un kendisi için militan toplaması, Çeçen dili yerine Rus dilinin konuşma ve yazımda tercih edimi, torunların dedelerinin mezarlarına hakaret etmeleri yeterli olmuştur.

O zaman bu insanlar neyin direnişi vermiş ve neden Rus'a yakışan bir barbarlık, yabanilik, vahşet neticesinde ölmüşlerdir?

 
Üst