Akbaba Dergisi 1972 Sayı 40 ( 20 Eylül 1972 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287
Sayın murtaza5 ;

Akbaba okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"-- Dur sana yem vereceğim... Gıdak gıdak gıdak!...
-- Dur sana kümes vereceğim! Gıdak gıdak gıdak...
-- Dur sana bir şey söyleyeceğim! Gıdak gıdak gıdak..."
Bu satırlar Muzaffer İzgü'nün "Göbekli Horoz" başlıklı anlatısından.

Dedo11 Yorumu : Yazıyı okuna bırakıyorum yorumu...

"7 GÜN" köşesinden :
CUMARTESİ
Mühürletin birader
Peşeşe yapılan iki açıklama ile büyük gerçekleri öğrenmiş olduk :
"Türkiye'de her dokuz kişiye bir radyo düşüyor."
"Türkiye'de aklını oynatanların çoğu Karadeniz Bölgende yaşıyor."
Ve insan ister istemez , bu vatandaşların radyo dinlemekte hala neden ısrar ettiklerine şaşıyor!"

Dedo11 Yorumu : O tarihte kişi başı radyo sayısı önemli. Ben radyonun dinlenmesine getirilen eleştirilere katılmıyorum. Nerede o RADYOLU GÜNLER !!!!

"Bahire hemen kocasına koştu. Bu sırada Mahir gözlerini açmıştı. Kendisi için bu kadar
helecan [ *Dedo11 Notu : bu kelime yanlış yazılmadı. O zaman böyle yazılırmış. ] geçiren sevgili karısını karşısında görünce minnet dolu bir bakışla sordu :

-- Yansaydım bana acır mıydın Bahire?
Genç kadın gözyaşlarını silerek cevap verdi :
-- Acımaz mıydım hiç kocacığım? Bütün elmaslarım senin üzerindeydi."
Dedo11 Yorumu : Bu satırlar AKBABA ANTOLOJİSİ'nde yer alan yazıdan. Peki kime ait ????....
Aynı safyanın tepesinde çerçeve içinde yer alan satırları aktarıyorum :
[[[[
Sonraların büyük ve usta hikayecisi Sabahattin Ali de - bir çok edebiyatçı gibi - ilk adımlarını Akbaba'da atmıştı. İşte Onun küçük , hafif hikaye denemelerinden birkaç örnek. Yıl : 1926 ]]]]
Sabahattin Ali'nin anısı önünde saygı ile eğilirim...
Bu yorumum da böyle oldu...

"Bilindiği gibi sapır sapır döküldük ... Üzüldük... Fakat asla rezil olmadık. Zira , sporda yenilmek bir şerefsizlik , gurur kırıcı bir olay değil. Yalnız , bazı tabirlerin zaman zaman değiştiğ kanısına vardık. sez bunları belirtmek istiyoruz :
"Geldim , gördüm , yendim..." demiş eloğlu... Asırlar önce ... Şimdi bizler "Gittim , yenildim , döndüm" desek , olablir... Kınanmaz. Pekii... "Gittim , gördüm , geldim" desek , daha iyi... Faydası inkar edilmez... Ama "Gittim , gezdim , geldim" desem bu olmaz... Ya bir de "Gittim (...) yedim döndüm" demek durumuna düşülürse?..."

Yukarıdaki satırlar Yaman Korur'un "Olimpiyatların Ardından" başlıklı yazısından..

"Allahaşkına biraz daha al Salim bey , dedi . Yemezsen atılacak valla. Yazık değil mi?"
Bir anda bütün sigortalarım attı........
-- Ulan keleş oğlu keleş! diye bağırıyorum. Yemezsem atılacak ha ? Atacağın şeyi ne diye bana yedirmeye uğraşıyorsun? Benim midem çöp tenekesi mi ulan?"
Bu satırlar Sulhi Dölek'in "Aman ZİYAN Olmasın!" başlıklı yazısından...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...