Akbaba Dergisi 1972 Sayı 29 ( 5 Temmuz 1972 )

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,967
24,208
Kıbrıs
Mayıs 1972'de toplanan CHP Olağanüstü Kurultayı'nda Bülent Ecevit karşısında
yenilgiye uğrayan İsmet İnönü 33 yıldır sürdürdüğü CHP Genel Başkanlığı'ndan
istifa etmişti.Bu,İnönü'nün siyasi hayatında aldığı 3.yenilgi idi.Birincisi 1950 seçimlerinde
iktidarı Demokrat Parti'ye kaptırması.2.yenilgi Şubat 1965'de hükümetinin bütçesinin
TBMM'de reddedilmesi.Artık sadece Malatya Milletvekili olan İnönü;birkaç ay sonra
hem CHP'den;hem de milletvekilliğinden istifa edecekti.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

Akbaba Okuma Günlüğü :

"Adamcağızın yüzünü görmem yarım dakika sürdü , sürmedi. Kiraladığım bodrum dairesinin anahtarını alırken :

-- Bu da apartmanın kapıcısı Ramazan efendi diye tanıştırmıştı mal sahibi. Kiradan başka , ayda otuz lira da ona vereceksiniz.
Nutkum tutulmuştu!
-- Hem de otuz lira ! O ne parası ?

-- Çöpleri dökecek , paspas yapacak , çarşı pazar alış verişinizi yapacak..."
Bu satırlar Vedat Saygel'in anlatısının ilk satırları...

Dedo11 Yorumu : İstanbul'da bir sitede ev satın aldık. Bu parayla ABD de malikane alırsınız. Yetmedi ; Satan firma yönetimi bilmem kaç sene kendisinde kalacak şekilde "Yönetim Planı" oluşturmuş. Ne var bunda diyeceksiniz. Site yaklaşık 2500 daire ve 10.000 kişinin yaşadığı bir yer. Aidatlar ( çıplak aidat ) 7000 - 8000 TL ( asgari ücret artınca o da artacakmış. ) . Üstelik yukarıdaki anlatıda olduğu işleri bizim hizmetliler yapmıyor. Çöpümüzü kendimiz çöp merkezlerine atıyoruz. Alış veriş desen , yok daha neler ... Yani firma kendi evimizde çaktırmadan bizi kiracı gibi oturtuyor...

"Çünkü analık katı bir gerçek , babalık ise bir iddiadır. Kadın bebeği hücreden geliştirir , doğurur , emzirirken , erkek "Ürüyorum" diye kasılır sadece"

Bu satırlar Refik Erduran'dan o da Anneler Günü kutlamalarından sonra "Babalar Günü" kutlamalarına geçişi tiye almış...

"İpsiz Ali soğuktan pek korkardı. Bundan dolayı da kenisini kışın dertlerinden koruyacak pek pratik bir usul bulmuştu. Her sene sonbaharın sonlarında bir hırsızlık denemesi yapardı. Eğer bu denemede başarıya ulaşmışsa ne ala.. vurduğu vurgunla hemen bir dam altı kiralar , odununu , kömürün tedarik ederek kışı sıcacık geçirirdi."

Bu satırlar Vala Nurettin'in "İpsizin Felsefesi" ( Son notta : Bu yazının aslında Akbaba'da 1926 da yayınlanmış. )

Bu yazının ilk satırları size de ; "Ya İpsiz Ali hırsızlık denemesinde başarısız olursa , ne olacaktı?" bunun yanıtı yukarıdaki satırların devamında...

"HOCAM , fıkralarınla eskilerde , dündesin ;
HOCAM ,
sen yarınlarda , HOCAM , sen bugündesin.

Halkı senin gibi kim güldürmeyi başarır?...
Ruhun şadolsun derken gözlerimiz yaşarır..."

Bu dizelerde Nasreddin Hoca'yı anlatıyor Mukadder Özakman. Bu günden daha iyi anlatılabilir miydi ?

MERSİ
"Bir gün okulumuza müfettiş gelmişti. Öğretmenler odasında oturmuş , öğretmenlerle konuşuyordu. Bir ara odacıyı çağırdı ve bir bardak su getirmesini istedi.

Suyu içen müfettiş boş bardağı uzatırken :
-- Mersi , dedi.
Köylü olan odacı , müfettişe saf saf bakarak :
-- Burası Mersin deel begim , Ceylanpınar , dedi.
Müfettişler de dahil öğretmenler bastılar kahkayaı.
Hüseyin Deniz
Nahit Oktay eliyle

Ceylanpınar / URFA"

Dedo11 Yorumu : Bu satırları okuyan biri varsa diyecek ki "Yukardaki fıkra pek de matah değil. Dedo11 ne diye buraya alıntılamış?"
Doğru düşünüyorsunz. Peki neden alıntıladım. Nedeni şöyle : Yer "
Ceylanpınar" benim çocukluğumun ve ilk gençliğimin geçtiği yer. "Nahit Oktay" Ceylanpınarın tek kitapçısı... Hüseyin Deniz ise arkadaşımın çok yakın arkadaşı ve benim de yakından tanıdığım bir arkadaş. Eee... ne yapalım diyeceksiniz. Hüseyin Deniz öldürüldü... Daha kötüsü ise "Faili Mechul" cinayetler listesine yazıldı.

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...