Akbaba Dergisi 1963 Sayı 124 (12 Aralık 1963 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

Akbaba Okuma Günlüğü :

"Uçakların , kuşların , kelebeklerin , bütün insan yapısı , bütün Tanrı yapısı uçucuların ikişer kanadı vardır sanırım. Üç kanatlı kartal , dört kanatlı çaylak gördünüz mü hiç?.." Yusuf Ziya Ortaç'ın yazısından...

Dedo11 Yorumu : Aslında üçlü koalisyonu bozan iki ortağın CHP'yi yalnız bırakmasını anlatıyor , yazar.
Ancak ben kanat sayısına takıldım. Gerçekten de kanatlı canlıların kanat sayısı 2 tane .... Hiç derinlemesine bunu düşünmemiştim. Neden uçan canlıların kanat sayısı 2 adet ( genellikle ) ... Bunun nedeni ; evrim , hep pratik olan ve oldukça basit olanın kalıcılaşması nedeniyle oluyor. Sakın karmaşıkları gösterip bu tezimi çürütmeye kalkmayınız. Çünkü karmaşık dediklerimiz de aslında olabileceklerin en sadesi felsefi deyişiyle en basitidir. Neyse asıl dikkat edilecek bu değil. Asıl dikkat edilecek konu ;
Uçmak , kanatların sayısını 2 ile sınırlıyor demek bence yanlış. Neden yanlış çünkü 2 kanatla uçmak uçuşun bir türü için yeterli ve kullanışlı ama başka tür uçuşlar da var ve bunlar için kanat sayısı 2 den fazla olabilir veya hiçbir kanat da olmayabilir. Konuyu daha fazla uzatmamak için iki örnek : İkiden fazla kanat için çok kanatlı uçaklar var , çok kanat sayılacak tepede dönme ile uçmak var ( helikopter ) , hiç kanat gerektirmeyen disk veya füze türü uzay araçları var. Yani alışılmışa biraz değişik açıdan bakalım dedim de onun için uzattım.

"-- İki milyondan çok enayinin yaşadığı bu koca İstanbul şehrinde senin gibi bir adamın işsiz kalmasına şaşıyorum... dedi.

-- Demek , o senin söylediğin iki milyondan çok insandan biri de benim... Ne yapayım , boyuna iş arıyorum, bulamıyorum... dedim.
-- Aramakla iş bulunmaz ki... dedi
-- Ya nasıl bulunur?

-- İşi sen kendin yaratacaksın..."

Bu müthiş satırlar Üstad Aziz Nesin'in birkaç sayı sürecek ünlü mü , ünlü "Sosyalizm Geliyor Savulun" adlı anlatısından....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,967
24,208
Kıbrıs
Başbakan İsmet İnönü,suikaste kurban giden A.B.D.Başkanı
John.F.Kennedy'nin cenazesi için Amerikada iken, koalisyon
ortakları Yeni Türkiye ve Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi
hükümetten çekilmişlerdi.