Akbaba Dergisi 1963 Sayı 113 ( 26 Eylül 1963 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287


Sayın murtaza5 ;

Akbaba Okuma Günlüğümden ....


"O , Kurucu Mecliste Bursa'nın seçtiği bir vatandaştı. Bir gün : "Allahaısmarladık" dedi , çekildi meclisten.. Ve ben , o gün , o adamı sevdim.
Neden mi çekilmişti?.. Bursa halkının çoğunluğu , Anayasa oylamasında "Hayır" dediği için!"

Bu satırları Yusuf Ziya Ortaç yazıyor... Kimi tanıtıyor biliyor musunuz ? Bu kişi ; "Milli Eğitim Bakanı doktor İbrahim Öktem"dir...



"Sırılsıklam şair kesildiğimiz yaşlardı. Ayın son günü olduğu için cebimdeki ikibuçuk lirayı sıkı tutmak zorundaydım. Şairlik günlerimizde ikibuçuk liranın da haysiyeti vardı yani..."

Aziz Nesin çok uzun anlatısına bu satırlarla başlıyor...


Dedo11 yorumu : Anlatı elbet te ki çok güzel ancak beni asıl vuran "
Şairlik günlerimizde ikibuçuk liranın da haysiyeti vardı." kısmı. ikibuçuk lirayı anımsadım... Gerçekten de o dönemler Türk parasının haysiyeti vardı. Neden Türk "Lirasının" demedim de "Türk Parasının" nitelemesini kullandım. Yani değil liranın Türk parasının her kuruşu değerliydi. Düşünün ortası delik "yüzpara"nın bile değeri vardı , Bir haysiyeti vardı. Bir ülkenin parasının hayisiyeti ve değerini belirleyen ölçüt : O paranın diğer ülkeler kaşısındaki değeri , o paranın yurt içindeki ve dışındaki mal alım gücüdür. Veeeeee şu sonuca vardım. Bu kime dokunursa dokunsun yazacağım. Kimin zoruna giderse gitsin yazacağım. Çünkü bu bir "EKONOMİ BİLİMİNİN SAPTAMASIDIR."
"BİR ÜLKENİN PARASININ DEĞERİ = O ÜLKENİN İKTİDARI" DIR.... İKTİDAR DEĞERLİ İSE (YANİ DOĞRU İSE DÜRÜST YÖNETİYOR İSE) O ÜLKENİN PARASI DA DEĞER KAZANIR. TERSİ DE DOĞRUDUR...

***NOT : Bir Uyarı : Hiç kimse , özellikle de hiçbir İKTİDAR üstüne alınmasın ........

Daha fazla yazmaya gerek var mı ? Derginin bu sayısı için bu kadar...


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...



 
Üst