Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
"İsmet Paşaya , İnönü soyadını Atatürk vermiştir. Kurtuluş Savaşının ilk zaferini orada kazandığı için... Atatürk kumandan İsmet Paşaya değil , Başbakan İsmet Paşaya bir soyadı arasaydı , sanırım "Demirağ" koyardı : İsmet Demirağ..."
Yusuf Ziya Ortaç neden "Demirağ" soyadını verirdi diyor... Okuyunuz lütfen ....
"O gece çok keyifliydim ; çakır keyif denilenden... Hava da güzel , ılık , yıldızlı , tatlı bir gece... Çocukluğum tuttu , sizden ayrılıp tren yoluna çıktım , ray üstünden yürümeye çalışıyordum." Aziz Nesin "Projektör" adlı yazısının 2. ve son bölümünde...
Dedo11 yorumu : Taa 60 yıl öncesine gittim. Bu satırları okurken. Ben Urfa'nın Ceylanpınar adlı Nahiyesinde ( o dönem belde yerine bu sözcük kullanılırdı. )
Ceylanpınar Türkiye'nin Suriye sınırında bir Nahiye idi ( şimdi İlçe olmuş ) . Ceylanpınar Dünyanın en büyük Devlet çiftliğine ( DÜÇ = Devlet Üretme Çiftliği ) sahip bir yer. Ancak bir özelliği daha var... Buradan çok önemli bir demiryolu da geçerdi. İşte biz ise Jack London'un deyimiyle "DEMİRYOLU ÇOCUKLARI" idik.
Eeee... Demiryolu çocukları birçok şeyin yanında en çok da rayların üstünde yürür. İşte Aziz Nesin'in bu anlatısının ilk satırlarındaki "ray üstünde yüreme" beni o günlere götürdü...
5. sayfadaki "Polis köpek kullanacak" başlıklı karikatürü var... Lütfen bakınız... Dedo11 yorumu : Karikatürde polis köpeği hırsızı bırakmış kendi içgüdülerine yenilip kedinin peşinde koşuyor...
Bu bana şunları düşündürdü.... Devlete bağlılığı resmiyetin gerektirdiği veya meslek sorumluğunun gerektirdiği veya yurtsever insanın gerektirdiği veya yurttaş sorumluluğunun gerektirdiği sınırları aşıp bir KÖPEKLİK DERECESİNE DÖNÜŞÜRSE .... İşte orada sorun başlar.... O köpek ve köpekleşenler kendi içgüdülerine yenilip kanun dışı işlere kolayca sapar.... Örnek Susurluk Kazası olayında ortaya dökülenler ve benzeri binlerce örnek... Sanırım siz anladınız...
Refik Halit Karay'ın da bir yazısı var...
Daha çook şey var derginin içinde... Ancak şimdilik bu kadar...