Akbaba Dergisi 1963 Sayı 101 ( 4 Temmuz 1963 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

"Size bugün gençlerin şaşacağı , ihtiyarların üzgün üzgün baş sallayacağı bir şey söyleyim mi? Biz yaz denilen mevsimi Cumhuriyetten sonra tanıdık!

...................
Evet , evet , evet... Her şeyin değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Ayıbın bile!"

Yukarıdaki satırlar Yusuf Ziya Ortaç'a ait.

Dedo11 yorumu : Neymiş YAZ DENEN MEVSİMİ bile CUMHURİYET Sayesinde tanımışız. Sadece bu bile olsa Cumhuriyetin önemini kabul edebilirdik... Ki daha neleri neleri borçluyuz ona...
Diğer bir konu ise AYIBIN değişmiş olması. Bu da çok önemli neymiş "AYIP" dönemlere ve sınıflara göre değişir...

"Bu sırada kapı çalındı. ziynet Hanım :
-- Kız bak şu kapıya , dedi. Hadi kımlda yerinden.. Yayılmışın öyle , Batman Tankeri gibi.. Aç kapıyı bakalım , kimmiş o?.."
Diye yazıyor anlatısında Adnan Veli.
Dedo11 yorumu : Dikkat ... Dikkat... Neden BATMAN TANKERİ ? tanımlanması var. Çünkü Batman'da petrol bulunup çıkarılıyor ve onları rafineriye TANKER taşıyor. Neredeyse Anadoluda görülen ilk tankerler bunlar. Onun için "BATMAN TANKERİ" diye tamlama var... Bazı akıleveller Lozan anlaşmasına göre Türkiye kendi petrolunu çıkaramazmış Lozanın gizli anlaşma maddesi böyle emrediyormuş. 100 yıl bitince işleyebilirmişiz. Oysa Batman'da , Adıyaman'da yıllar yıllardır petrol çıkarılıyor... Lozanı kötülemek için böyle bir yalana da inan milyonlar var... !!!!!!!!

"İstanbul'da en çok sevdiğim semtleri neresidir?
İstanbul'un dülger keseri , çivi çakmamış , kalfa malası çimento sıvamamış her köşesi güzeldir. Daha başka bir deyimle söyleyim : Tanrı yapısı her şey güzel , insan yapısı her şey çirkin!"
Bu satırları Bir radyo konuşması sonrası Yusuf Ziya Ortaç yazıyor...

Aziz Nesin'in yazısını su içer gibi okudum...

"Öfff be!.. Yine fenalık bastı!.. Canına okuduğumun matematikçisi , gelse de görse eşkenar üçgenleri... Biçimli daireleri... Yöndeş açıları... Matematik yerine aşkometik okutsaydı ya ; o biçimli çemberlerinin yarı çapını pi adediyle çabucak çarpabilir , dairelerine teğet , çizgilerine paralel olabilirdim belki!.."
Bu satırlar Şemsi Belli'nin...
Dedo11 yorumu : Benim şair olarak tanıtığım Şemsi Belli'nin satırları bana "Şair yazarsa böyle yazar. Böyle bağlantılar kurar" dedirtiyor...

Yazmaya devam edesim var ama yazsam çoooook uzun olacak. Bu nedenle burada kesiyorum....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...