Akbaba Dergisi 1961 Sayı 480 (25 Mayıs 1961 )

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
338
1,781
Güngör Uras'tan Karpiç anıları:

Falih Rıfkı Atay'ın Karpiç anıları:

images

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
338
1,781
Yukarıdaki linkte, Özdemir İnce "Saatleri Ayarlama Enstitüsü" yazarının kendi özel hayatını ve özellikle de sanat ve düşünce hayatını çağına ayarlayamadığını çoktan öğrenmiştim. Yazılarından ve şiir örneklerinden öğrendiğim kadarıyla estetik zevklerinin ve sanat anlayışının 19. yüzyıldan kurtulup 20. yüzyıla geçemediğini de biliyordum" derken Tanpınar'a biraz haksızlık olmuş diye düşündüm. Tanpınar gerek günlüklerinde ve dergi yazılarında, gerekse mektuplarında yabancı ve Türk ressamların modern anlayıştaki eserlerinden olumlu bir şekilde bahseder. Şiirleri klasik bir üslupta değildir. Aşağıdaki şiirin sahibinin ancak modern bir sanat anlayışında olabileceğini düşünüyorum.

Ne içindeyim zamanın,
Ne de büsbütün dışında;
Yekpare, geniş bir ânın
Parçalanmaz akışında.

Bir garip rüya rengiyle
Uyuşmuş gibi her şekil
Rüzgârda uçan tüy bile
Benim gibi hafif değil.

Başım sükûtu öğüten
Uçsuz, bucaksız değirmen;
İçim muradına ermiş
Abasız, postsuz bir derviş;

Kökü bende bir sarmaşık
Olmuş dünya sezmekteyim.
Mavi, masmavi bir ışık
Ortasında yüzmekteyim.

wi:500

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,339
Yazdığınız mesajı hayretle okudum Sn. @Levent 16 . Hemen belirteyim, Özdemir İnce konusunda sizin gibi düşünüyorum. Ahmet Hamdi Tanpınar hakkında İnce'nin yapmış olduğu açıklamalara biraz haksızlık olarak değerlendirmişsiniz. Ben sizin cümlenizdeki '' biraz '' kelimesi yerine '' bir hayli '' kelimelerini kullanıyorum. Tanpınar anlayışının 20. yy.'a geçemediği bir tarafa, bu nadide yazarımızın Türk romanının modernleşmesi konusunda önemli kilometre taşlarından biri olduğunu düşünürüm. Diyarımızın alanını edebiyatla meşgul etmemek amacıyla kısa belirtmek gerekirse, '' Tanpınar hakkında böyle bir eleştiriyi rüyamda görsem inanmazdım '' demiş olayım. Sn. @murtaza5 'e paylaşımından size de katkınızdan dolayı teşekkür ederim Sn. @Levent 16 .

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,191
Özdemir İnce'nin şair, yazar ve çevirmenliğinin yanında eleştirmen kimliği de var. Sadece Tanpınar ile ilgili değil diğer yazar ve şairlerle ilgili de eleştirileri mevcut. Değerli @Levent 16 'nın yukarıda alıntıladığı eleştirisinde de, İnce, aslında kötü bir şey söylemiyor, kendince bir tespitte bulunuyor. Zira, o düşüncesinden önce, Tanpınar'ın 19. Asır Türk Edebiyatı kitabından övgüyle bahsederek, o dönemin ruhunu ve zihniyetini çok çözümlediğini, ancak şiirde moderniteyi Baudelaire ve Paul Valéry’de aradığını ve bulduğunu, ne yazık ki sonraki gelişmeleri takip etmediğini vurgulamaktadır. Oysa modern şiir, vezin ve kafiyenin terki ve vezinsizlikle başlar. Şiir, Fransa’da Aloysius Bertrand, Comte de Lautréamont ve Arthur Rimbaud ile, ABD’de Walt Witman ile özgürleşir, vezin ve kafiyenin zincirlerini kırıp “şiirsel söylem”i bulur. Tanpınar'ın da aralarında bulunduğu o dönem Türk şairleri, Baudelaire'i örnek alırken, Baudelaire'in bizzat kendisi Aleysius Bertrand’ı keşfetmiş ve onu öykünerek düzyazı şiir Paris Sıkıntısı’nı yazmıştır.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"Bunun adı sadece 27 Mayıstır. Ne ihtilal diyebiliriz, ne hafifleterek inkılap.

...........
27 Mayıs, bir ihtilalin başlangıcı değil, bir ihtilalin sonucudur : 28 Nisan bir ihtilaldi, süngüsiyle, kurşuniyle, kanıyle... Onu, şehitler vererek Üniversitemiz yaptı, Atatürk'ün Cumhuriyeti emanet ettiği, "Muhtaç olduğun kudret damarlarındaki asil kanda mevcuttur" dediği gençlik!

27 Mayıs, 28 Nisan ihtilalinin zaferidir. Türk Silahlı Kuvvetleri, o gün, şahlanan milli iradeyi yerine getirdiler."

Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "27 Mayıs" adlı başmakelesinden...
Dedo11 Yorumu : İnanmayacaksınız ( çünkü 12 Eylül 1980 Askeri darbesini yapan Kenan Evren başta olmak üzere tüm cuntası hep 27 Mayısı hep kötüledi. ) 27 Mayıs Yusuf Ziya Ortaç'ın anlattığı gibidir...
[ *Not : İdamları onayladığım sonucu sakın çıkarılmasın.. ]

"Bu olay, Üsküdar-Beşiktaş arasında işleyen küçük vapurda başımdan geçti.

..........
Beni olduğum salona bir yarbay geldi. Topuklarını birbirine vurarak selam verdi.
...........
Bu düşünceler içindeyken, genç, güzel bir hanım merdivenlerden çıktı.
...........
Merdivenden kılıkları kopukça iki bıçkın delikanlı çıktı. Onlar da selam vermez mi? Biri eli ile selam verdi, öbürü, merhaba , dedi. ........ , yaşlı başlı, kelli felli bir adam geldi, şapkasını çıkarıp yarı beline kadar eğilerek selam verdi.
..........

Yaşlı bir efendi daha selam verince, şaşkınlığım büsbütün arttı."
Bu satırlar Aziz Nesin'in "Adam Adama Benzer" adlı anlatısından.
Dedo11 Yorumu : Vakti olup bu öyküyü okuyanlar "Ne oluyoruz?" diyecekler...

"HEPSİ KIZIL SAÇLI!
Hikaye bilindik bir hikayedir. Bir turist trenle bir istasyona varır bir yabancı ülkede. Hava yağmurludur. İstasyonda yalnız kızıl saçlı bir kadın beklemektedir. Turist oracıktan bir kart atar yakınlarına : "Bu memleketin bütün kadınları kızıl saçlıdır" diye..."

"VATANDAŞ MUAMELESİ

Belki hikayedir, belki gerçek. Bilmiyorum... Anlattılar : Bir banka memuru, mevkilice bir şahısı gişenin önünde bekletmezmiş. İşini çabuk görürmüş. Oturturmuş, sigara, kibrit, birtakım ufak teferruat iltifatları edermiş. Bir gün araları bozulmuş...
Memurun tehdidi şu :
-- Sana bundan sonra, vatandaş muamelesi yapacağım!..."

Nasıl?.. Tehdit, esaslı?..."

Bu satırlar Nimet Arzık'ın "Ankara Mektubu" başlıklı sayfasından :

Dedo11 Yorumu : "HEPSİ KIZIL SAÇLI!" başlıklı yazı için : Özellikler aynı ise benzeyen özelliklerin ayrıdedici özelliği olamaz!!!!
"VATANDAŞ MUAMELESİ" başlıklı yazı için : Bize bu ülkede olumsuz anlamı ile "Vatandaş mumalesi yapıyorlar." :) :) :)

10. Sayfada : Bir Karikatür : Biri merdiveni dayamış çıkıyor... Nereye mi ? Yanıtı alt yazıyı yazarak vereyim "-- Aya gideceğim diye tutturdu kardeş!"

Dedo11 Yorumu : Elon Musk'a para verdik bizden birini uzaya götürdü. Bir övünme , övünme şimdi de "Aya gideceğiz" diye tutturdular !!! İnanın bizim aya çıkmak için elimizde MERDİVEN bile yok!!!!!!

UYGUNDUR !

Bu yıl iki bayram bir araya geldi : Kurban Bayramı ve Hürriyet uğruna kurban verdiğimiz 27 MAYIS Bayramı...
Bizde bayram çoktur. Pek "Her gün bayram" değilse de neredeyse öyle olacağız. Berket versin, bayramlarımıza bir yenisi, 27 Mayıs eklenirken, bir bayram da edkildi : 14 Mayıs... D.P.nin iktidara geliş bayramı yerine Hürriyet Bayramı kutluyoruz.
27 Mayıs bize bir meydan kazandırdı, Beyazıt Meydanı, HÜRRİYET MEYDANI oldu.

14 Mayıs da bir meydan kazandırmıştı; D.P. iktidara geçer geçmez, Ankara'daki "Hergele Meydanı"nın adını "14 Mayıs Meydanı" yapmıştı. Tam kendi meydanları!...

Bu satırlar Aziz Nesin'in 10. sayfadaki çerçeve yazısından...

Dedo11 Yorumu : Gelin siz de 12 Mart Askeri muhtrasını verenlerin , 12 Eylül Askeri diktatörünün saldırdığı 27 Mayıs'ı onların gözüyle görmekten vazgeçin de Aziz Nesin gibilerin görüşlerine değer verin...

DELİ Mİ!

Hitler, bir gün Berlindeki akıl hastanelerinden birini ziyaret etmek ister. Ziyaret edilecek olan hastahanenin baştabibi, müstahdem ve gardiyanlarına icap eden emirleri verir ve Hitler geldiğinde, bütün delilerin tek sıralı safta toplanarak selam vermelerinin temin edilmesini bildirir. Derhal gerekli hazırlıklar ikmal olunur. Hastane, ziyaret ve teftişe hazır hale gelir.
Hitler, arkasında hastane baştabibi olduğu halde, delilerin önünden geçerken, bütün delilerin büyük bir intizamla kendisini selamlamakta olduklarını görür ve mümnun olur, fakat tam bu sırada en sonda dikilenin selam vermediğini farkeder. Hiddetle geri döner, en sondakinin niçin selam vermediğini sorar. Doktor cevap verir :

-- O, deli değil, gardiyan, efendim.

Dedo11 Yorumu : İtirazım var. Dikta rejimler kendilerini iktidarda tutacak sayıdan çok fazlasını delirtmez onların beyinlerini ele geçirir... Çünkü delilerin bile zaman zaman biat etmekten vazgeçtikleri anlar olur. Bunu dikta rejimler göze alamaz. O yüzden beyinleri ele geçirilen biat edenlerin çoğunluk olduğu toplum yaratılır. Ondan sonra gel keyfim, gel...

ŞAKACIKLAR :

* Mark Twain'in bir sözü : Kadınlar üç şeyi yoktan var edebilirler : Şapka, salat ve kavga!..
Dedo11 Yorumu : İlk ikisi için şüphem var ama sonuncusu kesin doğru!!!!

* Bara yaklaşan adam bir bardak şarap istedi. Barmen sordu :

-- Kırmızı mı , yoksa beyaz mı olsun?
-- Farketmez, dedi adam ; zira bir kör için olacak.

Dedo11 Yorumu : Ben hiç içmedim deneyim olarak sıfırım. Ancak mantık olarak düşünüyorum kırmızı şarap ile beyaz şarap sadece renk olarak mı farklı , tad olarak , hatta koku olarak farklı değil mi? Yani tad ve koku konusundaki ( ki ; görme engelli olanların tad ve koku konusunda biz görenlere göre inanılmaz derecede ileri düzeyde olduklarını biliyorum. ) hassasiyetleri ileri düzeydeki görme engelli kardeşlerimiz bunu anlayamaz mı?

* Stüdyoya hayli geciken artist mazeret olarak şu beyanda bulundu :
"Yolda, arkamda bir Mösyö vardı ve çok ağır yürüyordu."

Dedo11 Yorumu : Dostlara bir beyin jimnastiği ; artistin bu mazereti hangi durumda gerçek ( Doğru ) olabilir?

Yine kendimi kaptırdım gittim. Daha neler var neler....

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

kitapsever111

Yeni Üye
5 Haz 2013
54
142
Son günlerde "ritvan" arkadaşın paylaşımlarını indirirken bilgisayar virüs uyarısı vermeye başladı. Sadece onun paylaşımlarında bu uyarı görülürken "murtaza" arkadaşın bir iki paylaşımına da aynı uyarıyı verdi. Benim laptopta antivirüs programı kurulu değil. Windows 10 yüklü ve onun kendi koruma programı var. Örnek olarak bu paylaşımın neden engellendiğine dair bilgi sekmesini açıp fotoğrafını çektim. Arkadaşların paylaşımlarında virüs olmayacağına göre bu sorunun neden baş gösterdiği hususunda bilen bir arkadaş aydınlatırsa müteşekkir olurum.
Uyarıda şu ifadeler yer alıyor:

kullanılan tüm öğeler
Tehdit engellendi​
10.03.2024 00:42
Tehdit engellendi​
08.03.2024 22:10
Algılandı. Trojan:Script/VVacatac.B!mI Durum: Kaldırıldı
Bir tehdit veya uygulama bu cihazdan kaldırıldı.
Tarih: 08.03.2024 22:10
Ayrıntılar: Bu program tehlikelidir ve saldırgandan gelen komutları yürütür.
Etkilenen öğeler:​
file: C:\Users\User\Downloads\AKBABA-sayi-480 (25 Mayıs 1961 ).cbr
webfile: C:\Users\User\Downtoads\AKBABA-sayı-480 [25 Mayıs 1961 ).cbr| .mediafire.com/
c2y1lrnokzig1iL5UOBIRf_wVioNvDuREKQtSsHfa2DXİPFnOGj7Yi9euNsNliwK
n1sYRfVBd2_233Qw56WMKbEc02WG8iOhjuV8K-
_4yU8kV0S_L9gZLOR1f47NT6ZWtny6M3STulS6O-
jdO7jDGzvkEMl1XJWUKu7nNsf80-JcVQE/8e7wi8Jdvymb8it/AKBA8A-say
%C4%B1 -480+%2825+May%C4%B1 s+ +1961 +%29.cbr|
pid:1584,ProcessStart: 133543985998750483

aziz balıkçı

Süper Üye
9 Ağu 2020
3,856
11,104
Son günlerde "ritvan" arkadaşın paylaşımlarını indirirken bilgisayar virüs uyarısı vermeye başladı. Sadece onun paylaşımlarında bu uyarı görülürken "murtaza" arkadaşın bir iki paylaşımına da aynı uyarıyı verdi. Benim laptopta antivirüs programı kurulu değil. Windows 10 yüklü ve onun kendi koruma programı var. Örnek olarak bu paylaşımın neden engellendiğine dair bilgi sekmesini açıp fotoğrafını çektim. Arkadaşların paylaşımlarında virüs olmayacağına göre bu sorunun neden baş gösterdiği hususunda bilen bir arkadaş aydınlatırsa müteşekkir olurum.
Uyarıda şu ifadeler yer alıyor:

kullanılan tüm öğeler
Tehdit engellendi​
10.03.2024 00:42
Tehdit engellendi​
08.03.2024 22:10
Algılandı. Trojan:Script/VVacatac.B!mI Durum: Kaldırıldı
Bir tehdit veya uygulama bu cihazdan kaldırıldı.
Tarih: 08.03.2024 22:10
Ayrıntılar: Bu program tehlikelidir ve saldırgandan gelen komutları yürütür.
Etkilenen öğeler:​
file: C:\Users\User\Downloads\AKBABA-sayi-480 (25 Mayıs 1961 ).cbr
webfile: C:\Users\User\Downtoads\AKBABA-sayı-480 [25 Mayıs 1961 ).cbr| .mediafire.com/
c2y1lrnokzig1iL5UOBIRf_wVioNvDuREKQtSsHfa2DXİPFnOGj7Yi9euNsNliwK
n1sYRfVBd2_233Qw56WMKbEc02WG8iOhjuV8K-
_4yU8kV0S_L9gZLOR1f47NT6ZWtny6M3STulS6O-
jdO7jDGzvkEMl1XJWUKu7nNsf80-JcVQE/8e7wi8Jdvymb8it/AKBA8A-say
%C4%B1 -480+%2825+May%C4%B1 s+ +1961 +%29.cbr|
pid:1584,ProcessStart: 133543985998750483
Üstadım değindiğiniz konuya bende rastladım, aynı dosyayı bir iki gün sonra indirme yapınca virüs uyarısı vermeden indiriyor, sadece yayınlandığı ilk gün ben bu uyarıları alıyorum. Bilgilerinize. İyi okumalar.