Akbaba Dergisi 1961 Sayı 469 ( 9 Mart 1961 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287
Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"İnsan nasıl ölür, bilir misiniz?.. Ansızın bir sendeleyişle, bir kalp duruşu ile deği. Annesinin ölmüyle, babasının ölümüyle, dostlarının, sevdiklerinin, kafa ve gönül arkadaşlarının ölümleriyle her gün birer parça, birer parça , birer parça ölerek...
.........
Sanırdım ki bu ikisinin [ YZO'ın dostları Ahmet Haşim ve Mithat Cemal'in ölümü --- Dedo11 ] ölümü kadar acı dost ölümü olmaz. Olurmuş!... İşte
Hasan Ali Yücel'in ölümü.
........
Bir memleket gezisinde,
Atatürk onu da yanına almıştı. Atatürk onu da yanına almıştı. Yeni insanlar vardı bu yolculukta. Atatürk, onları çeşitli konularda konuşturarak deniyor, tartıyordu. Bir akşam, sofradadikelere sormuştu :
--
Sıfır nedir?
Yücel'in cevabı şu oldu :
--
Sizin huzurunuzda ben!
Bu imtihan gezisinde, Hasan Ali sıfır almayan tek yolcudur sanırım.
Yücel'in politika hayatı, Milli Eğitim Bakanlığiyle başarılar içinde geçmiştir. Karanlık topraklarımızın ilk fecri Köy Enstitüleri, Köy Okulları, Kız San'at Enstitüleri, bir kitaplık dolusu klasikler tercümesi, opera, ansiklopedi.
.........
Bana sorarsanız demokrasimizin en büyük kurbanı Hasan Ali Yücel'dir. Geriliğe verdiğimiz bütün kurbanlar ondan sonra gelir.
.........

İşte bu Yücel'i, bir gün, kendi partisi, kendi gazetesinin, Ulus'un sayfalarından bile koğdu!"

Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "Mektep arkadaşım Yücel" adlı başmakaleden.

Dedo11 Yorumu : İsmet İnönü ( Milli Şef ) dönemine güzellemeler düzenler o dönemde yapılan faşizan uygulamaları , Köy Enstitülerini nasıl işlevsiz hale
soktuğunu , Hasan Ali Yücel'in neden görevden alınıp faşist ruhlu gerici bir insanın Milli Eğitim Bakanlığına getirildiği, Sabahattin Ali'nin başının taşla
ezilip ölümünün vb. eylemlerin hep bu dönemde geçtiğini de unutmayalım... Sevgili dostlar gerçek aydın, gerçek ilerici olmak istiyorsanız İsmet İnönü'nün
dönemine eleştirel yaklaşmalısınız. Koşulsuz destek olmaz!... O dönemdeki yapılan korkunç yanlışları görmemek olmaz!.....

SACHA GUITRY ve KASIM GÜLEK
"Meşhur Fransız aktörü Sacha Guitry kendi reklamını iyi yapmada ustaymış pek...

-- Bu kadar nasıl kendinden bahsettirebiliyorsun? diyenlere kestirmeden şu cevabı verirmiş :
-- Sövülmeyi her zaman övülmeye tercih etmekle.. Övülem kısa sürer. Melek olsak bizim için ne denebilir ki : Kanatları var, beyaz kanatları var, iyi , güzel, hoş ve lakırdı orada biter... Halbuki insan insanı ebediyete kadar yerebilir, sövebilir... Asıl reklam diş patı veya makarna reklamı değilse,
kötülemekle olur..."

Dedo11 Yorumu :
Durup durup yobaz-hokkabazın biri ( başkaları da ) Atatürk'e hakaret ederek kendine küfrettirenler de aslında Gerici-Yobaz dünyasına kendini unutturmamak için yapıyor...

"Kumralı.

-- Dün gece annemi kestim!.. dedi.
Titredim; aman ne soğukkanlı itiraf bu!.. Polis peşindedir dedim. Yüzünde en küçük teesür, pişmanlık çizgisi görülmeyen ana kaatilini neredeyse yakalıyacaktır.
Arkadaşının yüzüne baktım, isyanla yerinden fırlıyacağını sandığım esmer delikanlı içini çekti :
-- Ah!.. dedi, keşke anam olsaydı da ben de keseydim!...
...........
Meğer ak'a ne imiş bilir misiniz?

Kumral delikanlı bir gece evvel annesini türlü yollardan sıkıştırarak mühimce bir para almış, "kesmek" bu!.."

Dedo11 Yorumu : Argo da bir alt dil , bir gurup dilidir...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...