Akbaba Dergisi 1961 Sayı 008 ( 21Eylül 1961 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

Yusuf Ziya Ortaç "İntikam Partileri!" adlı yazısında
27 Mayıs 1960 İhtilalini yorumluyor...

"Demek gün gelecek , biz de "
Bizim zamanımızda" diye konuşmağa başlıyacakmışız , hey gidi hey... Biz bu saçları değirmende ağartmadık oğlum , hapishanede ağarttık." diye başlıyor "Makanizma Kamil" adlı anlatısına Aziz Nesin

7. sayfadaki Cafer Zorlu'nun karikatürü "Partiler köylüye elektrik vadediyor." başlıklı karikatürdeki GAZ LAMBASI beni aldı götürdü...
Çocukluğum gaz lambası aydınlatması altında geçti. Siverekte başladı Ceylanpınar'da Orta okula kadar bizim evde gece evimiz gazlambası ile aydınlatıldı. Derslerimi o solgun ve sarımtırak ışık altında geçti. Cam haznesine gazyağı denilen petol ürünü konur metal kısım ile kapatılırdı. Bu metal kısımda bir tırtıklı dönen mil ve bunun yönettiği fitil olurdu. Tüm bunların tepesinde ise aydınlatmayı sağlayan cam vardı. Annem her gündüz islenmiş bu camı dikkatle temizlerdi. Çünkü çok ince bir camdan oluşurdu. Bazen temizlerken , bazen de ısıdan çatlar kırılırdı. Ayrıca bunların da numaraları vardı. Bunları yazarken hayretle baktım yukarıdaki anlatısının girişindeki Aziz Nesin'in konumuna ( haşa ustalıkça değil sadece yaşça ) düşmüşüm...

Necdet Rüştü EFE'den "Erkeklik kolay m? , Kadınlık Kolay mı?" adlı çok güzel ironik şiir var !!!!!!

8. Sayfadan beğendiğim 2 fıkra :

Merdiven !

İki deli , gardiyanarın dikkatsizliğinden faydalanarak timarhaneden kaçmışlardı. Uzakta kıvrılarak uzunan bir tren yolu gördüler. Hemen o tarafa doğru koşup yolun ortasından adım adım yürümeğe başladılar. Bir saat kadar gittikten sonra birinci deli :
-- Of! dedi ; bu basamaklar beni öldürüyor!
İkinci deli , itiraz etti :

-- Basamaklarn ziyanı yok ama trabzanı o kadar alçak yapmışlar ki insan yorgunluktan bitiyor yine de tutunamıyor!...

Kumbara

İktisat yapmanın ne kadar iyi bir şey olduğunu anlatan öğretmen hanım talebelerden birine sordu :
-- Senin de bir kumbaran var mı oğlum ?
-- Hayır efendim , babam izin vermiyor !
-- Niçin ?

-- Zira babamın dediğine göre
kumbara çocukları hasis , anne ve babaları ise hırsız yaparmış da ondan...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...