Akbaba Dergisi 1960 Sayı 449 ( 20 Ekim, 1960 )

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
338
1,781
Murtaza beye bu yılların Akbaba dergilerini gönderdiği için teşekkürler.

Bu dergiler ve diğer bazı gazetelerde yayınlanan yazı ve karikatürler o yıllarda Demokrat Partiye, daha doğrusu Menderes ve Bayar'a duyulan boş öfkeyi ne iyi anlatıyor. Örneğin Ortaç'ın bu sayıdaki yazısının son paragrafları ile aynı sayfadaki karikatürün yazısı tam bir tenakuz içinde. Demek bir sabık başbakana "Kendisini satsan yüz para etmez" demek komik oluyor. Garip. "Ailenizin dergisi" sözünü yıllarca kaç kere tekrar eden Akbaba'da göğüsleri açık kadınları, Fransa'dan alınmış eşlerini aldatan kadınları ve kocaları konu alan karikatürleri çok görmüşlüğüm var. "Ailenizin dergisi" Akbaba sonradan Menderes'ten özür diledi mi bilmiyorum, rastlamadım.

Son düzenleme:

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

Yusuf Ziya Ortaç "Yassıada Yargılanmalarını" aktarırken nelere dikkat edeceğini şu satırlarla açıklıyor :
"Yassıada'nın fotoğrafçısı değil ressamı , habercisi değil , yazarı olacağız..."

4. Sayfada Aziz Nesin "Bir kuyruğun savunması" anlatısında
Dedo11 Yorumu : iktidarda iken bir şekilde destek olan ama iktidardan düşünce bu kez nasıl iktidara muhalefet ettiğini anlatıyor. Kuyruğun muhalefet olduğunu uyudurması nasıl olurmuş , lütfen okuyup görünüz...
Bu tür alçaklar her dönemin adamı diye , damgalanırlar...

5. Sayfanın en altında Mehmet Polat'ın karikatürü var. Ne mi anlatıyor. Bütün gericilerin , tarikatların , yobazların neden iktidarı desteklediğini anlatıyor...

".... İlk zamanlar pek farkında değildim. Fakat her uğradığımız vilayette ayın adamların bizi karşılayarak alkışlamaları dikkatimi çekti....."
Dedo11 Yorumu : Oktay Verel "Bir Düşük Bakının Hatıra Defteri" adlı anlatısından aldım...
Size bir şeyler hatırlatıyor mu ?.......

7. Sayfada : Nehar Tüblek'in bir karikatürü var : "Herkes evinin önünü temizleyecek..." başlığı altında ...
Dedo11 Yorumu : "Herkes evinin önünü temizlerse her yer tertemiz olur" deyişini hiçbir zaman doğru bulmamışımdır...

"VİCDAN , her şey çok tatlı bir şekilde giderken sizi rahatsız eden yegane duygudur!"

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,339
Değerli paylaşımınız için teşekkürler Sn. @murtaza5 . Sn. @dedo11 'in , her zaman olduğu gibi , renkli anlatımıyla katkılarını beğeniyle okudum. Ama özellikle Akbaba'nın bu sayısı için , bir ekleme yapmak istedim. Çok önem verdiğim , sevilen sanatçılarımızdan Turhan Selçuk ustanın '' Komiser Osman '' çizgi bantının bu sayıyla başlaması da önemli bir başka nokta bana göre . Bundan yaklaşık 5 sene önce , yine diyarımızda Sn. @bakunin 'in yazısında belirttiği gibi , Komiser Osman karakteri , Selçuk'un Abdülcanbaz'dan sonraki ikinci kilometre taşıdır. Ayrıca , Akbaba'nın bu sayısındaki '' Komiser Osman '' macerasına ait bölümde , Eski İstanbul'dan '' Direklerarası '' , '' Filipin Gazinosu '' gibi tarihi mekanlara atıflar yer almakta. Turhan Selçuk ile birlikte , dergide yer alan tüm yazar ve çizerleri bir kere daha saygıyla anıyorum.

Son düzenleme: