Akbaba Dergisi 1960 Sayı 446 ( 29 Eylül 1960 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"1951 yılı idi , değil mi?... Dünyanın üçüncü buğday satıcısı olmuştuk!...
....... Bir yıl önceki
buğday satıcısı Türkiye , hala buğday alıcısıdır. Neden mi?..."
Dedo11 Yorumu : Ha dün ha bugün ..... !!!!!

" -- Havyar...

-- Havyar mı?
-- Evet... Geçen ay on altı kilo havyar aldım.
Umum müdür muavini bir süre Halim Beye bakakaldı. Halim Bey ciddi adamdı alay etmezdi. Yoksa zavallı adam aklını mı oynatmıştı!
-- Aman Halim Bey , bir büyük bakkal , en büyük mezeci bile bir ayda on altı kilo havyar satamaz. Bu kadar havyarı ne yapıyorsunuz?

-- Yiyoruz beyefendi."

Bu diyaloglar Aziz Nesin'in "İyilik Sevaptır." adlı anlatısından. İlginizi çekmiştir bu konuşma... Öyle ise buyrun yazının tümünü okumaya...

"Pazar günü , papaz efendi ki lisede vaaz ediyormuş :

-- İçinizde bir gebe karı vaar , demiş...
Kadınlı , erkekli bütün kalabalık dehşetten ürpererek iç çekmiş :
-- Nasıl bildiii!... Nasıl bildiiii!...
Papaz efendi , sesine biraz daha esrar katarak devam etmiş :
-- Ya oğlan doğra y ya kız!..
Kendinden geçen cemaat , bu sefer derin bir inanışla uğuldamış :

-- Nasıl bildiii!... Nasıl bildiii!..."
Dedo11 Yorumu : Toplumun salaklaştığı anlar vardır. Kitlenin canavara dönüştüğü anlar vardır. Neden böyle oluyor ?... Bunu sırası geldiğinde başka bir yerde ve zamanda yazmak istiyorum... Şimdi konumuz toplumun salaklaştığı ve kişiye tapınma isteğinin yarattığı gülünç durum.
1985-1989 Yıllarında Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliğinde okurken sınıfımızdaki 6 kişi İrandan gelen öğrenci dostlardı. Onlar anlatmıştı :
Kürsüde Humyni konuşuyor. Alkışlardan ve takdir seslerinden gök yıkılacak gibi .... İnsanlar bağırıyor kendi dillerince "Sen seçilmiş insansın. Ancak bu kadar büyük bilgileri senin gibi ulular bilebilir." diye bağırıyorlarmış. Peki bu takdir edilen bilgelikte Humeyni ne demiş :
"-- Domates Kırmızıdır!!!!!"
Yer gök yıkılıyor. Ya !!!!!!!!
İranlı sınıf arkadaşlarıma ( Kazem'e , Davuda , Aliye ... ) buradan selam olsun !!!

11-12 sayfalarda "Haftanın Panoramasında" Tam iki sayfa Turhan Selçuk karikatürleri var!!!! ( Geçen sayıda duyurulmuştu. )

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...

eankara

Onursal Üye
24 May 2010
1,254
7,339
Güzel bir Akbaba sayısı daha ! Zaten , '' güzel olmayan '' Akbaba sayısı mı var ? sorusunun tabii karşılığı yok !! Mizah , nostalji , sanat bir çok özellik yine birlikte . Ama bu sayı , özellikle Sn. @dedo11 dostumuzun '' tam iki sayfa Turhan Selçuk karikatürleri var !!! '' açıklamasını okuduktan sonra , diyarımızdan hemen indirdiğim paylaşım oldu ! İyi ki indirmişim , diğer yazar ve çizerlerin güzel çalışmalarına rastlamamın yanısıra , bir de sürprizle karşılaştım. Daha önce görmediğim İhap Hulusi ustanın '' Sümerbank '' reklamı . Gerçi baskı koyu çıkmış ama , en azından görmüş oldum. Emeklerinize teşekkürler Sn. @murtaza5