Akbaba Dergisi 1960 Sayı 444 (18 Eylül 1960 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"İşler kötüye gittikce inatlar arttı. İnatlar arttıkça işler kötüye gitti. Yapma dedikçe yaptılar. Vurma dedikçe vurdular. Yalan , kalemlerde kelimeydi,
dudaklarda sözdü , rakam oldu!
Tehlike büyüdükçe öfke de büyüyordu artık... Karanlıkta korkulu geçitler aşan yolcular kadar ürkek olmuştular......
Bu korku , onları sahiden korkulacak işler yapmaya sürükledi...
Onları , ne hesapsız fabrikalar yıkmıştır , ne plansız barajlar... Onları , Uşak'ta attıkları taş yaraladı. Onlar , Topkapı'da kurdukları pusuya düştüler. Onları , Beyazıt Meydanında patlayan tabancalar yere serdi. Onlar , Harp Okuluna ördükleri tuzağa tutuldular!

On yıl oluyor , bir sabah hürriyet türküleri içinde gelmiştiler , bir gece hürriyet türküleri içinde gittiler!"

Dedo11 Yorumu : Hepiniz bilmişsinizdir. DP ( Demokrat Parti ) nin iktidara gelişi ve gidişi anlatılıyor.
DP nin iktidardan götürülme biçimi hiç te doğru değil elbet keşke sandıkla gelen ,
sandıkla gitmeli... Siyasette geliş hangi yöntemle olmuşsa aynı yöntemle değişebilmeli.. Bu kural olmalı... Ama elbette ki her şeyden önce iktidar değişebilir olmalı...
Bu konuda fazla yorum yapmak niyetinde değilim. Ama lütfen bu başmakaleyi sindire sindire okuyunuz... Önemli çünkü çok önemli.
Çünkü
DÜN-BUGÜN-YARIN öyle birbirinden bağımsız ve ilgisiz ve de kopuk zaman birimi değildir. Zaman bir süreçtir ve birbirini izlerken bu ayrı adlarla adlandırdıklarımız hem biri birini etkiler hem de biri biri içinde bulunurlar... Yorum bu kadar...

4. Sayfada : Aziz Nesin "Suikast" başlıklı anlatısında kendisi girişte anlatmış. 1947 yılında Aziz Nesin Bursa'ya sürgüne gönderilmiş. Sonrasında orada yaşadıklarını "Bir Sürgünün Hatıraları" adlı bir kitapta toplamıştı. O kitapta yer almayan bir anısına ise Akbba'nın bu sayısında anlatıyor. Karakola imza vermeye gittikleri her günden birinde yanlarına biri takılıyor. Aziz Nesin ve arkadaşını "Türkiyeye dağılmış gizli çetelerin başıyım. Göğüsleri fişeklik ile kaplı , bombalı komitacılar var buyruğumda" diye nasıl bir inanış içinde olduğunu sanıyor yetmez bir de dış güçlerden ha bire bunlara para aktığına inanıyor.
Şimdi bu satırlar size inanılmaz geliyor ama benim gençliğimde de belli bir sağ kesim ( özellikle bu "sağ kesim" gibi genelleme , yuvarlama kullanıyorum. Çünkü asıl grup veya parti adlarını burada anıp tartışma başlatmak istemiyorum. ) solcuların Sovyetler Birliğinden ( Onlar RUSYA hatta MOSKOF RUSYA diye adlandırırdı. ) ha bire para , silah yardımı aldıkları ve solcuların da onlara hizmet ettiği birer uşak hayır , hayır birer vatan haini sayar büyük bir kısmı da öyle sanırdı. Taaa ki 12 Eylül 1980 Askeri darbesi olunca.........

7. Sayfada : Adnan Veli'nin bir anlatısı var. Bilin bakalım başlığı ne ? "İYİLİK PARTİSİ" !!!!!!!

8. Sayfada Vedat Saygel'in "TOS" ladıklarından ...
NAMUSLU HIRSIZLAR

Gazeteler yazıyor : Dört kişi , Vatan Caddesinde bir adamı soymuşlar!
Eh, memleketin kaderidir bu , soyarlar. Yalnız ne var ki , eskiden D.P.ye giren , vatanını soyardı. Şimdi , bildiğimiz namuslu hırsızlar Vatan Caddesinde vatandaşı soyuyor!
Dedo11 Yorumu : Şimdi bu satırlardan ordaki resmi dairede çalışan memurlar üstüne alınmasınlar sakın. Malum orda VERGİ DAİRESİ var !!!!!!!!

ÜSKÜDARDA SABAH OLDU

Gazetelerimiz , haberdan yana bu hafta çok zengin. Yalnız haberlerin önemlileri olduğu gibi , eskimişleri , eskidikçe de önemini kaybetmişleri var. İşte bunlardan biri : "D.P.nin mallarına el kondu."
Hani insanın : "Günaydın beyler ... Nasıl , rahat uyudunuz mu bari?" diye sorası geliyor. Bukadar da atlamak olur mu birader? Bizim bildiğimiz , D.P. mallarına tam üç buçuk ay önce el kondu , ne kadar mal , nekadar malın gözü varsa apar topar götürüldüler. Başka mal kalmadı ki , yeniden el konsun."
Dedo11 Yorumu :
1 - Üsküdarla ilgili ne kadar "Kalıp Deyiş ( = Deyim )" varmış!!!!!!!!
2 - Diğer deyişi bir siyasetçimiz seçim sonuçları için söylemişti "ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ" ....
3 - Sakın bu atı alıp üsküdarı geçme deyişini at hırsızları için denildiğini bana hatırlatmasın... Ben onu kastetmedim. Başka anlamda kullanıldığına inanıyorum...
4 - Yıllar önce çoook dindar , çoook dürüst bilinen bir parti lideri de partiye yapılan devlet yardımı olan paraları kendi zimmetine geçirmişti....
5 - Yıllar önce çoook dindar , çoook dürüst bilinen bir parti lideri de partiye ait malları kendi ve yakınlarının üstüne geçirmişti....

Bu sayıda amma da zengin. İnanın okunacak o kadar yazı , yorumlanacak o kadar çok karikatür hatta fıkra var ki ........
Bu sayı için bu kadar...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...