Akbaba Dergisi 1960 Sayı 443 ( 8 Eylül 1960 )

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"Aç adamdan korkunuz. Yalnız karnı aç olandan değil , ruhu aç olandan , hele gözü aç olandan!

Değil insanın , hayvanın , toprağın bile açı tehlikelidir. Bir atalarsözü "Aç ayı oynamaz" demiş. Sade oynamamakla kalsa yine iyi. Saldırırda...
Faruk Nafiz Çamlıbel , güzel bir şiirinde :
"
Doğar aç midelerden nur topu ihtilaler!"
Demişti. Yanlış mı?.. Yakın ve uzak tarihe bakınız : Her ihtilal bir açlıktan doğmuştur. Ya mide açlığından , ya hürriyet açlığından"
Dedo11 Yorumu : Yukarıdaki satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "AÇLAR!" başlıklı yazıdan. Yoruma gelince ben de bu yazının altına imza atarım... Ya siz ?...

Adnan Veli İzmir Fuarını anlatıyor.
"Fuar'da yabancı memleket paviyonlarından alış veriş etmek kabil olmuyor demiştik."
Peki Türk zekası buna nasıl çare bulmuş... Okursanız öğrenirsiniz...

Vedat Saygel "Tos" köşesinden :
"Sevdiği bar kadınını öldüren evli , üç çocuk babası kaatil polis :
-- Hayatta bir şey olamamıştım , polis oldum , demiş."
Dedo11 Yorumu :
1 - Bir kadın seviyor.
2 - Kadın Bar Kadını. Yani işin profesyoneli ( öyle olmak zorunda )
3 - Sevdiği için öldürüyor. Sevginin ne olduğunu bilmeyen , sevmenin örneğini yakın ve uzak çevresinde görmeyen biri...
4 - Öldürüyor. Bir kadını öldürüyor. Öldürmek başlıbaşına suç ama canavarca bir suç. Üstelik kadın gibi kendini savunamaz birini öldürmek kat be kat bir canavarlık ve alçaklık..
5 -
Adam üstelik bir başkasıyla evli...
6 - Üstelik 3 çocuğu var...
7 - Üstelik POLİS...
8 - Hayatta bir şey olamadığı için POLİS olmuş biri...

Dileğim : Hiçbir şey olamadığı için zorunlu olarak bir şey olabilmiş insanların olmadığı veya azınlıkta olduğu , gerçek sevginin ne olduğunu bilen insanlardan oluşan , öldürmenin hayvana bile yakıştırılmayacak bir çağın insanı olan , ....... olan ........ olan ..... olan insanların oluşturduğu bireylerin toplamından oluşan Tam Bağımsız , Tam Demokratik , Laik , Sosyal Devlet ilkelerini bayrak edinmiş Türkiye Cumhuriyetinin var olmasını dilerim...

"Kaymakam ....

-- Hep böyle kerpiçle mi yaparsınız evleri? dedi.
-- Kerpicinen , dedi Ramazan.
-- Peki ama tuğla daha sıhhi değil mi? Romatizma yapmaz mı bu çamur?
Ramazan burnunun ucuyla güldü Kaymakam'a :

-- Kerpiç daha sıhi oluyo beğem , dedi. Para virmiyok , bir. yağmuru yaşı emiyo , iki. Golaycana başımıza yıkılıyo , üç.Hanı , Emelikan gavuru bile beğenmiş bizim, kerpiç damları. Yaşasın Türkiş demiş!"

Dedo11 Yorumu : Bu satırlar Büyük Şair Hasan Hüseyin Korkmazgil'in "Mebus Olacak Adam" başlıklı anlatısından.
Alıntıladığım satırlardaki KERPİÇ EVLERDE ömrümün 15-16 yılını geçirmiş biri olarak daldım gittim o günlere...

12. Sayfada : K.A. imzalı "Gül demeti" başlıklı anlatısı var.
Dedo11 Yorumu : Anlatının kahramanı neden çiçek düşmanı imiş bunu anlatıyı okurken anlayacaksınız.
Asıl değinmek istediğiniz ; sanki ben bu anlatıyı daha önce başka bir yerde daha okumuştum. Ama nerede olduğunu anımsamam olanaksız. Evet Ortaokuldan beri ( 1960 lı yıllardan beri ) Akbaba okuduğumdan orada okumuş olabilirim diye düşünmeyiniz. Hayır öyle değil. Kesin eminim başka bir yerde daha okudum. Ama anımsayamadım. Yanlış sanı içinde de değilim... Bundan da eminim... Daha önce okuduğum ille de buradan önceki bir yayın olmayabilir ( ki muhtemelen sonraki bir tekrar yayındır. )

"Propaganda !

Hitler'in meşhur proganda Nazırı Göbels öldüğü zaman , cennetle cehennem arasında bir yerde sorgusunu yapan zebaniler , cennete mi ? Yoksa cehenneme mi ? gitmek istediğini kendisinden sorarlar.
Göbels , bir sağa bir sola bakınır. Kapısında "Cehennem" yazılı bölmeden saz sesleri , şarkılar , kahkahalar yükselmektedir. "Cennet" bölmesinde ise derin bir sessizlik hüküm sürmektedir.
Göbels bir müddet düşünür. Cennette o sükun içinde kalmaktansa cehennemde sefa sürmeyi tercih eder. Zebanilere bildirir.
Zebaniler cehennemin kapısını açarlar. Göbels , daha içeri adımını atarken başına bir balyoz iner , tekme , yumruk pis bir çukura yuvarlanır. Kendisine geldiği zaman başında iki cehennem zebanisinin şeytan şeytan sırıttığını görüp sorar :
-- Dışarıdaki o saz sesleri , kahkahalar neydi? Bu yaptığnız ne?
zebanilerden biri tekrar sırıtır :

-- O mu ? O bizim PROPAGANDAMIZ!!!!!"

Dedo11 Yorumu : Bu çok bilinen fıkrayı Akbaba'nın bu sayılarda sürdürdüğü "Bir Fıkra Anlatır mısınız?" sayfasında Çizer , Yazar , Sanatçı Ferit Öngören aktarıyor.
1 - Ferit Öngören'ni tanımlarken neden "Yazar-Çizer" değil de "Çizer , Yazar..." yazdım merak ederseniz. Bu rastgele bir seçim değil tarafımdan bilinçli bir seçimdi.. Biraz tanıyorsanız siz de hak verirsiniz.
2 - Bu çok bilinen fıkrayı neden , buraya tekrar aldım? Çünkü bazen çok bilinenlerin de tekrarlanması kaçınılmaz zamanlar vardır. Bu günler o zamanlardır.
3 - Neredeyse hepinizin bildiği gibi Gobels Hitlerin Propaganda Bakanı idi. Her devrin GOBELSİ veya GOBELSLERİ vardır.
4 - Hani bir söz vardır onu biraz eğip bükersek "Bir insan ( iktidar , devlet ( İsrail , Amerika , Avrupa emperyalist devletleri vb. ) çektirdiklerini çekmeden ölmesin" diyelim...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...