Akbaba Dergisi 1958 Sayı 339 ( 11 Eylül 1958)

teks55

Çeviri & Balonlama
5 Ara 2016
2,591
8,546
Üstadın sayesinde voliyi vurduk, keyfimiz sekiz köşe.
Çeşmeden kepçe kepçe içiyoruz.
Sonsuz teşekkürler.

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın murtaza5 ;

Yusuf Ziya Ortaç taaa... 1958'den sesleniyor :
"-- Basını kaybeden bir politikacı , şüphesiz efkarı umumuyeyi de kaybeder... E, ya efkarı umumuyeyi de kaydeben?...
...Kendi dostlarını , kendi arkadaşlarını , kendi grupunu da kaybeder!
Kağıdı , gazetelerin , mecmuaların , kitapların kefeni yapmak istiyenler , artık öfkelerinden silkinip uyanmalıdırlar. Kağıt intikamını alıyor!...
."

Dedo11 Yorumu : Sanırım kağıda gelen aşırı zamlar ve basına sansür , baskı üzerine yazıyor bu satırları. İktidarı sarsıyor yine...

"O kızın yüzünden okuldan kaçmağa başlamıştım. Kıza tutulmamla şairleşmem de bir oldu. Kızın ardından gitmediğim , evlerinin yöresinde fır fır dönmediğim , penceresinin karşısında volta atmadığım zamanlar elimde kağıt , kalem , ha bababam şiir yazıyorum. Şiir yazıyorum da ne yazıyorum? Düpe düz konuşacağım , kıza sözüm ona anlatmak istediğim sözleri , ikişer - üçer kelime yan yana , sonra onları alt alta yazıyorum , oluyor şiir.
Bugün yine
Pencereye çıkmadınız.
Ah!...
Beyhude dolaştım sokakları
Beni vapurda gördünüz de
bir kere bile bakmadınız.
Aşk olsun size sevgilim..
Kalbim...
Ruhum...
Ah hain!...
Falan fıstık...."

Dedo11 Yorumu : Aziz Nesin'in bu sayıda 2 yazısı var. Biri geçen sayıda başladığı öykünün 2. bölümü. Diğeri de yukarıdaki alıntıyı yaptığım "Erkeklik" adlı öykü. Öykü tam Aziz Nesinlik öykü. Okumanızı dilerim...
Ancak benim burada asıl üstünde duracağım. Kırmızı ile çizdiğim satırlar. Çevrenize bakınız bu tür şiir yazan ve kendini şair sanan kişilerle doludur. Hayatında şiir üzerine tek yazı okumamış , şiir kültürü ve şiir izlencesi ( Değerli şairleri okumamış , özümsememiş vb. ) sıfır , toplumsal , siyasal bilinci sıfır... Kişiler kalkar çiçek böcek üzerine saçma sapan söz oyunları ile cümle diyeceğim ama cümle bile değil kurar ve ama tek farkla bu cümleleri iki üç kelimelik parçalara ayırır ve bunları alt alta yazar al sana ŞİİR. Yazdıklarında ne anlam , ne içerik , ne biçim , ne ritim , ne ahenk , ne şiir olması için gereken sanat becerisi .... hiçbir şey ama hiç bir şey yok. Ne var ; sulusepken aşk yakınmaları , ot , çiçek ve böcek... Yalnız bir kaç kelimelik satırlar alt alta yazılacak. Al sana şiir... Bir de hemen bastırıp kitap yaparlar. Böylece şiir kitabı sahibi şair oldum sanırlar. Olur mu ? Bence hiç te olmaz....

Bir dokun bin ah işit dedo11'den sözleri okudunuz...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...