Akbaba Dergisi 1953 Sayı 052

caretta

Onursal Üye
24 Ağu 2011
2,967
24,208
Kıbrıs
Google'dan Haşim Mardin kim diye baktım.Sadece ünlü bir yelkenci
ve Rüyam adlı teknesi ile Atlantiği aştığı yazıyor.Niye hapis cezası
aldı bilmiyorum .Ben asıl "Mardin"soyadına takıldım.Mardin soyadlı
2 profesör var.Ebul'ula Mardin ve Şerif Mardin.Bir de Halkla İlişkiler
uzmanı Betül Mardin.Onların akrabası sanırım.

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
338
1,781
TBMM tutanağında şu bilgi var:

T. B. M. M. TOPLANTI
TUTANAK DERGİSİ • Altıncı Birleşim
19.XI. 1952 Çarşamba

25. — Van Milletvekili Ferid Melen'in, (Rüyam) kotrasının Gümrük Resminden muaf ola rak yurda sokulmuş olduğunun doğru olup olma dığına ve bu kotra için döviz tahsis edilip edil mediğine dair Gümrük ve Tekel Bakanlığından sözlü sorusu (6/824). Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Aşağıdaki soruların Gümrük ve Tekel Baka nı tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasına delâletinizi rica ederim. Van Milletvekili Ferid Melen
1. Haşim Mardin adındaki vatandaşa ait bulunan (Rüyam) kotrasının Gümrük Resmin den muaf olarak yurda sokulmuş olduğu doğru mudur!
2. Muafiyet hangi hükme dayanılarak verilmiştir?
3. Bu kotra için döviz tahsis olunmuş mudur?

GÜMRÜK VE TEKEL BAKANVEKÎLÎ SITKI YIRCALI (Balıkesir) — Efendim, hâdisede bilhassa muafiyet hükümlerinin esaslı bir şekilde tesbiti bakımından geminin menşeinde tetkik yapılması icabetmektedir. Keyfiyet halen müfettişler elindedir. Esasen yat memlekete girince, meselenin normal bir şekilde tetkiki keyfiyeti Bakanlığa intikal edince, işe vaziyed edilmiştiı'. Bu itibarla ancak bu tetkikatm ne ticesinde katı malûmat arzedebileceğim. Bunun için yirmi günlük bîr mehil istiyorum.

BAŞKAN — Yirmi gün sonraki Birleşime bırakılmıştır.

Calligrapher

Onursal Üye
5 Nis 2021
1,343
8,191
Google'dan Haşim Mardin kim diye baktım.Sadece ünlü bir yelkenci
ve Rüyam adlı teknesi ile Atlantiği aştığı yazıyor.Niye hapis cezası
aldı bilmiyorum .Ben asıl "Mardin"soyadına takıldım.Mardin soyadlı
2 profesör var.Ebul'ula Mardin ve Şerif Mardin.Bir de Halkla İlişkiler
uzmanı Betül Mardin.Onların akrabası sanırım.
Evet üstadım, Haşim Mardin, ünlü Mardin ailesindendi. Yukarıda saydıklarınızdan başka bir de meşhur müzik adamı Arif Mardin var.
Ceza almasının sebebi ise, değerli @Levent 16 'nın da işaret ettiği gibi, Rüyam kotrasının Amerika’dan getirilmesine karşın İngiltere üstünden gelmiş gibi bir işleme tutulmasıydı. 3339 sayılı Kanunun birinci maddesine göre Rüyam kotrasının bir motora sahip olması gümrük vergisinden muafiyetini temin etmişti. Hâlbuki Rüyam kotrasının ticaret filosu ile alâkası yoktu. Rüyam kotrası lüks bir yattı ve gümrükten geniş bir tefsirle primsiz çıkmaya muvaffak olmuş ve Menderes Hükümeti, Haşim Mardin’i kayırmıştı. Zaten kotra Türkiye'ye geldiğinde Cumhurbaşkanı Celal Bayar ve Başbakan Adnan Menderes de kotrayı ziyarete gelenler arasındaydı.

Kaynak: