Akbaba Dergisi 1953 Sayı 047

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın ritvan ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

2. JPG Sayfasında : Bir Reklam :
Eyvah!

* Her kaçırılan fırsatın arkasından bu çığlık duyulur :
-- Eyvaaah!..
* Hayat, fırsatlardan ibarettir. Ticarette olsun, siyasette olsun, zafer kuşu, yalnız fırsatlardan istifade etmesini bilenlerin başına konar. Hatta aşkta bile...
* İşte, karşınıza çıkan, kapınızı çalan, size, davet eden gözlerle kollarını açan bir fırsat var : Dekoration mağazasının, yalnız Şubat ayına mahsus hakiki tenzilatlı satışı.

* O zarif salon eşyasından, o mümtaz bir zevk ile seçilmiş döşemelik kumaşlardan, o biblolardan, o nefis gümüşlerden istifade edemez, fırsat kaçırırsanız, cidden eyvaaah!..."

Dedo11 Yorumu : O tarihte yazılan bu reklam metni bence çok yaratıcı ve ilginç.

"Ne diyeceğiz şimdi Tevfik İleri'nin makamına?. Milli Eğitim Bakanlığı mı? Milli Eğitim Vekaleti mi? Maarif Bakanlığı mı? Maarif Vekaleti mi?. Vallahi kalem şaklabanlığı değil, sahiden bilmiyorum doğrusunu..."
Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "Merhum Sağ Olsaydı..." adlı başmakalesinden.

Dedo11 Yorumu : İnanmayacaksınız ama , D.P. alıp Anayasadaki dili yeniden düzeltip yazıyor... Yani Anayasanın dilini kendi gerici dünya görüşüne göre yeniden yazıyor. Bu sırada "Genel Kurmay Başkanlığı" tanımlamasını ne yapıyor biliyor musunuz? "Erkanı-ı Harbiye-i Umumiye Riyaseti" diye yazmaya çalışor... Neden dersiniz? Bütün despot yöneticiler ( 12 Eylül 1980 Askeri Darbesini yapanlar dahil ) , bütün gericiler böyle eski sözcüklere düşkünlüğü. Tesadüf mü? Yoksa Dilin düşünce ile ayrılmaz bir bütünlüğü olmasından olmasın ?

"Hacivat -- Karagözüm, hayvan-ı natık değil misin, elbette dinliyeceksin!

Karagöz -- Hayvan sensin!
Hacivat -- Yanlış anlama Karagözüm, (hayvan-ı natık) demek, eski mantıkçıların tarifince, konuşan yaratık, yani insan demektir. İnsan değil misin?
Karagöz -- Değilim ya!.
Hacivat -- Nesin öyleyse?

Karagöz -- Dar ve sabitgelirlilerin emekliler sınıfındanım! İnsana benziyen tarafım kaldı mı bak!"
Bu satırlar 4. JPG sayfasındaki "Karagöz" başlıklı sayfadan.

Dedo11 Yorumu : Burada dil üzerin tartışma var.
"Dar ve sabitgelirlilerin emekliler sınıfındanım!" deniyor. Demek ki emekliler o zaman da perişanmış.
Son Söz : İsteyen "
hayvan-ı natık" desin biz "insan" diyoruz...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...