Akbaba Dergisi 1952 Sayı 027

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın ritvan ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

"Akşam, nadir bir neş'enin ışığiyle içim pırıl pırıl, yüzüm bu gizli sevinç ile aydınlık, kelimeler dudaklarımda kahkahalaşarak eve döndüm.

İnsanlar, nekadar iyi yüzlüydü bu akşam... Kadınlar şefkat gözlü hemşirelerdi.. Vapurda yorğun garsonun taşıdığı çay, eritilmiş yakuttu sanki..
Ve mavi bir teselliydi deniz..."
Dedo11 Yorumu : Yusuf Ziya Ortaç'ın "Karaborsada bir kelime" adlı yazısından.
Yusuf Ziya'yı adeta şairleştiren ; "
Ve mavi bir teselliydi deniz..." en güzel bir dize değilmiydi.
Peki bunun nedeni neymiş. Kendisine söylenen bir "Teşekkür" sözcüğü...
Sözcükler büyülü güce sahiptir. Buna inanın....

FIKRALARDAN SEÇTİKLERİM :

"İLK ve SON

Yahya Kemal uçakla ilk defa seyahate çıkmıştı. Vardığı yerde iner inmez pilotun elini sıktı :
-- Bana yaptırdığınız iki uçuş için size minnettarım!
Pilot şaşırmıştı :
-- Yanılıyorsunuz topu topu bir uçuş yaptık.
Yahya Kemal güldü :

-- Siz yanılıyorsunuz dostum, iki : ilk ve son!"

Dedo11 Yorumu : Bazı gruplar, şehirler, kişiler, milletler için üretilen fıkralar ne kadar güzel onların özelliklerini öne çıkarır dikkat ettiniz mi ?
Halkın kabulunde ( oysa kimse onu görmemiş ve tanımamıştır. ) Yahya Kemal üzerine böyle bir izlenim oluşturulmuş. Bende de oluşturulan özellikleri ; 1- Herkes kafiyeli şiir yazar ama onunki cuk oturur. 2- İştahı bol... 3- Hazırcevap.... siz bunu çoğaltabilirsiniz...
Sonuç : Bazen 1 , 2'ye eşit olur ...

"DERDİN BÜYÜĞÜ

Salamon, saçını başını yolarak, söyleniyordu :
-- Bu ne talihsizlik! Yine beş lira kabettim!...
Ahbapları başına toplanıp sordular :
-- Nasin oldu be Salamon?...
-- Cuzdanimi dusurdu idim. İçerisinde uç yuz lira vardi... Bulup yetirdiler.
-- Ey?!

-- Şimdi, yetiren adam beş lira bahşiş istiyor!!."
Dedo11 Yorumu : Bazı gruplar, şehirler, kişiler, milletler için üretilen fıkralar ne kadar güzel onların özelliklerini öne çıkarır dikkat ettiniz mi ?
Yahudiler böyledir. Onları yenebilmek için (ortadoğuda) onları iyi tanımak gerekir...

TABİİLİĞİN DERECESİ

İstanbul Şehir Tiyatrolarının yeni rejisörü Max-Meinecke, kendi gib yepyeni bir eserin provalarını yaptırıyordu. Bir aralık bağırdı :
-- Olmuyor... Olmuyor... Tabii bir şekilde ölmeniz lazım...
Suavi Tedü, fırsatı kaçırmadı :

-- Biraz sabredin efendim... Maaşımız artmazsa, yakında tabii bir şekilde öleceğiz!.
Dedo11 Yorumu : Hani birileri çıkıp haykırıyor ya ; "Vur de vuralım, öl de ölelim" , "Senin için ölürüz biz ..." , hatta bazıları iyice ipin ucunu kaçırıp "Allah Çocuğumun ömründen alıp sana versin" ..... diyor da diyor. Bence bunlara gerek yok bu pahallılıkta birçoğumuz zaten az beslenmekten, yanlış beslenmekten, yetersiz beslenmekten ( biliyorsunuz son yıllarda Türk insanının çocukları yetersiz beslenmeden dolayı boy kısalığı yaşıyor. Bunu bilim insanları incelemiş ve saptamış. ) , hatta açlıktan öleceğiz...

7. pdf sayfasında : "Bu haftaki maçlar" çok ilginç ve yaratıcı bir yazı türü olmuş...

10. pdf sayfasında : Ercümend Ekrem'in "Feci Bir Yanlışlık!..." adlı gülmece öyküsü var. Bence güzel ve usta işi bir öykü...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...