Akbaba Dergisi 1952 Sayı 023

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,906
5,309

Sayın ritvan ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :


"Toprak altı serveti ise bir masal : Ağızlarını açmış maden kuyuları adım başında yolunuzu tehdit ediyor!"
Dedo11 Yorumu : Bu satırlar Yusuf Ziya Ortaç'ın "Karadeniz Kıyıları..." adlı başmakalesinden...
Epeyidir Akbaba'nın ( diğer tüm gerçek demokratların da ) DP ile balayı dönemi bitmiş , hayal kırıklıkları başlamış. Ama benim yukarıdaki satırları özellikle almamın nedeni tüm karşı çıkmalara , tüm uyarılara rağmen Erzincan'daki Siyanür ve Sülfrik asitle altın arayanların neden olduğu çevre felaketi ve şimdilik 9 kayıp... Milyonlarca zehirlenen , zehirlenecek insan...


4. Sayfada : Midhat Cemal Kuntay'ın "Dayak!" başlıklı yazısını sevemedim !!!



"Ulus Meydanından Samanpazarına doğru, yavaş yavaş ilerliyorum. Ben görmeyeli Ankaranın Anafartalar Caddesi İstanbulun Mahmutpaşası olmaya özenmiş. Biraz da beceriyor, hani..."
5. Sayfada : Aydın Nisari'nin "Anafartalar Caddesinde!..." adlı yazısında satılan malları nasıl siyasi ( Devir nedeniyle CHP aleytarı ) söz cambazlıkları ile sattıklarını anlatıyor.
Dedo11 Yorumu : Ankara'da 51 yaşadım. Yaklaşık 3 yıldır İstanbul'da yaşıyorum. Ankara'yı çok özledim.


"İstanbula bir İngiliz geldi : Dr. Watson. ( Sherlok Holmes'teki olmadığı yazıda anlatılıyor)

Gerçi bu yeni Watson'un bazı kabiliyetleri yok değil. Mesela insanları telkinle uyutuyor. Ondan sonra da onların hislerini iptal ediyor. İstediğini yaptırıyor falan. Hülasa Hipnotizmacı geçiniyor.
.......
( Adam ülkesine dönmeye karar vermiş. Nedenini de anlatıyor. )

-- Çünkü bir kaç gün içinde görüp temaz ettiğim kimselerden anladığıma nazaran, Türkiyede adam uyutma sanatı son derece inkişaf etmiştir. Sizde bu işin, her sahada büyük çapta mütehassısları var. Bir iki misal bele zikredebilirim. Mesela bir valınız var ki, tatlı dili, kısa nutuklariyle yıllardan beri halkı uyutmuş. Başka yerde olsa halka çok ıstırap verecek hadiseleri o sayede hiç hissetttirmiyor. Hislerini iptal etmesini gayet iyi biliyor. Sonra politikacılarınız..."

Dedo11 Yorumu : 7. sayfadaki "Mahmur" takma adlının yazdığı "Doktor Watson'la Bir Mülakat" adlı yazıdan. Yazılanların tümü doğru benim ekleyecek tek sözcüğüm bile yok...


Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...


 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
335
1,769
5 ci sayfadaki karikatürde bahsedilen Rüyam kotrası:



images
 

Levent 16

Aktif Üye
22 Kas 2011
335
1,769
Türk karikatürcülerin belki de en yoksulu, en garibi. Bir tek albüm yayınlamış, Keşkül-ü Fukara. Hep yoksulluk ve yoksulluğun yanında hep insan sevgisi, hep mutluluk. Ne zaman Akbaba dergisi alsam ilk işim Beyner'in karikatürlerine bakmak olurdu.

Kitap_2023032922130312045112.jpg
 
Üst