Akbaba Dergisi 1952 Sayı 006

dedo11

Onursal Üye
8 Nis 2013
1,893
5,287

Sayın ritvan ;

AKBABA okuma günlüğü : AKBABA OKU(YORUM) :

4. Sayfada : Semih Balcıoğlu'nun karikatürü var. Diyaloglar şöyle :

-- Devletcilik büsbütün kalkarsabu fabrikalır kimler alır?...
-- Kimlerin eli uzunsa!...

Dedo11 Yorumu : Günümüzde bu "ÖZELLEŞTİRME" diye geçiyor ya ( Bir de YAP İŞLET DEVRET(
ME) ) karikatürdeki yanıt doğru ama bana kalırsa sadece eli uzunlar almıyor başkaları da var , ama saymayacağım. Siz düşünün lütfen...

"Gördünüz mı a dostlar, İstanbulu ne hale koydular?.. Cadde üstünde , ev , dükkan, baraka , ne kadar bina varsa, hepsi, saçları oksijenli sokak sürtüklerine dönmüş : Kapılardan, pencerelerden, saçaklardan, kepenklerden sapsarı boyalar akıyor!
Vali Bey böyle emretmiş!"

Dedo11 Yorumu : "Çimdik" imzalı "Badanacı Vali" başlıklı yazıdan aldım bu giriş satırlarını. İstanbul Valisi Fahreddin Kerim Gökay gerçekten de böyle inanılmaz uygulamalara imza atmış biri. Başka uygulamalarını bıraktım. Ama şu "SARI" takıntısını pisikolojik olarak incelemek gerek...

6. Sayfada : "Yeni Verem İlacı" yazısı var.
Dedo11 Yorumu : Çocukluğumda toplumda Verem ( ince hastalık ) çok yaygın bir hastalıktı. Bu hastalıktan ölen çok insana şahit oldum. Ama şunu da unutmamak lazım. Türkiye Cumhuriyeti Vereme karşı topyekün savaş içine girip bunu takdir edilecek denli ciddi mücadele veren bir devletti...

"O zamana kadar lafa karışmamış olan öbür körpe kız, yanıma sokuldu :

-- Siz gazeteci misiniz? diye sordu.
-- Evet.
-- Ben sanat aşkı için evden kaçtım, yazın bunu!
-- Yazayım ama , kiminle kaçtınız?
-- Duglas Faikle.. Şimdi Haydar bey baş role çıkaracak.
-- Evelce hangi filmleri çevirdiniz?

-- Rita Hayvortun bütün filmlerini gördüm."

Bu satırlar 8. Sayfadaki "İstanbullu" imzalı "Bir Yerli Film Çevirdik..." başlıklı anlatısından...

Emeğine ve paylaşım isteğine teşekkür ederim...