'8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü' kutlu olsun!

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,706
35,979
İstanbul
Kadınlara şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir dünyada yaşamak temennisiyle
"8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" kutlu olsun.

8-Mart-D-nya-Kad-nlar-G-n.png
 

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
391
4,423
Evren
Sözüm size değil. Garip bir ironi, kapitalistlerin hediye adı altında mal satmak için icat ettiği bir sürü günden biri ve buna en çok dikkat edenler sol demokratlar :)

Asıl olan bu tip günlerin hiç olmaması, yani insanca davranmanın olağan durum olması.
 

Baltimora

Yönetici
16 Nis 2009
9,706
35,979
İstanbul
Sayın Logic ben bu ve benzeri günleri sadece insani konulara dikkat çekmek maksadıyla kutluyorum. Zaten mesajımı da: "Kadınlara şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir dünyada yaşamak temennisiyle.." diyerek başladım. Yoksa bahsettiğiniz mevzuları sizce bilmememe gibi bir durumum olabilir mi? :)
 

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
391
4,423
Evren
Sayın Logic ben bu ve benzeri günleri sadece insani konulara dikkat çekmek maksadıyla kutluyorum. Zaten mesajımı da: "Kadınlara şiddet ve ayrımcılığın olmadığı bir dünyada yaşamak temennisiyle.." diyerek başladım. Yoksa bahsettiğiniz mevzuları sizce bilmememe gibi bir durumum olabilir mi? :)

Ben ilk cümlede sizi tenzih ettiğimi açıkladım ama buradan bir kez daha yazdıklarımda sizi kasdetmediğimi yazayım gönlünüz rahat olsun.

Aydınlık yarınlara.
 

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
133
362
Yukarıdaki tüm görüşlere katılıyorum. İlaveten: Dünyada kadınlara yapılan ayrımcılıktan nemalanan gruplar da var. Sanki kadın haklarından yanalarmış, onları savunuyorlarmış gibi görünüp ortalığı karıştıranlar, sağdan yanaşan şeytanlar... O türlere de dikkat. Son yıllarda ülkemizde kadın cinayetleri ve ayrımcılıkları rekor düzeyde arttı. Kaygı verici bir durum.

Filmlerde, dizilerde, çizgi filmlerde, video oyunlarda, çizgi romanlarda da erkek karakter hegemonyası var. Başarılı kurgulanmış, hafızalarda kalan hayalî kadın karakter sayısı erkeklere nazaran baya az. Aklıma ilk gelenlerler:

Mystique, Chun Li, Harley Quinn, Xena, Storm, Jean Grey, Lara Croft, Wonder Woman, Catwoman, Vampirella, Katniss Everdeen, Cruella de Vil, Poison Ivy, Dr. Grace Augustine (Avatar), Hit-Girl, Elektra Natchios, Emma Frost, April O'Neil vs...
 

sekonme

Kıdemli Üye
8 Eki 2009
151
336
Öncelikle 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nün, sayın Logic'in söylediği gibi bir "kapitalist uydurması" olmadığının altını çizmek gerek. 2000'lere kadar ülkemizde "Dünya Emekçi Kadınlar Günü" olarak ve hemen hemen sadece Sol'un sahiplenebildiği bir emek günüydü, kadın hakları günüydü. Tabiki 2000'lerle birlikte o da hediye sömürüsü kurbanı günlerden birine dönüştü. Tam da bu noktadaki ironide sayın Logic'e katılmamak mümkün değil.

BBC Türkçe'nin bugünkü sayfasından da bir bakalım tarihine:

"Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ya da bir diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü. Kadın hakları dünyanın dört bir yanında büyük etkinliklerle gündeme geliyor. Peki Dünya Kadınlar Günü nasıl ortaya çıktı? Bu bir kutlama mı, protesto mu?

Dünya Kadınlar Günü 100 yılı aşkın süredir var. Her yıl gündem farklı. Dünya Kadınlar Günü ile ilgili bilmeniz gerekenleri derledik.

Ne zaman başladı?
Dünya Kadınlar Günü'nün kökleri, işçi hakları hareketlerine dayanıyor ve 8 Mart Birleşmiş Milletler (BM) tarafından da Dünya Kadınlar Günü olarak kabul ediliyor.

Bugün neredeyse tüm dünyada ses getiren eylemlere sahne olan 8 Mart'ın tohumları 1908 yılında, New York'ta 15 bin çalışan kadının daha kısa mesai süreleri, daha yüksek maaş ve seçme hakkı talep etmesiyle atılmıştı.

Bir yıl sonra Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart'ı Ulusal Kadınlar Günü ilan etmişti. Bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ortaya atan ilk kişi ise Clara Zetkin'di.

1910 yılında Kopenhag'da toplanan Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı'nda Dünya Kadınlar Günü fikrini önerdi. Konferansa 17 farklı ülkeden katılan 100 kadın, Zetkin'in önerisini oybirliğiyle kabul etti.

İlk uluslararası etkinlikler ise 1911'de, Avusturya, Danimarka, Almanya ve İsviçre'de düzenlendi. Dünya Kadınlar Günü'nün 100. yıldönümü de büyük organizasyonlarla kutlanmıştı.

Bugün ise Dünya Kadınlar Günü'nün 111. yıldönümü. Dünya Kadınlar Günü'nün resmiyet kazanması için ise on yıllar geçmesi gerekti.

1975'te BM Dünya Kadınlar Günü'nü kabul etti ve her yıl için özel bir tema belirlemeye başladı. 1996'da belirlenen ilk tema 'Geçmişi kutlamak, geleceği planlamak' şeklindeydi. Bu yılın temasıysa "Çalışma hayatını değiştiren kadınlar: 2030'a kadar eşitlik".

BM verilerine göre çalışma yaşındaki kadınların sadece yarısı işgücüne katılıyor.

Dünya Kadınlar Günü'nde, kadınların toplum içerisinde, siyasette ve iş hayatında elde ettiği başarıları kutlanıyor. Ancak aynı zamanda 8 Mart'ın kökleri hâlâ sesini duyuruyor. Kadınlar Günü'nde cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanıyor ve protestolar düzenleniyor.

Neden 8 Mart?
Dünya Kadınlar Günü fikrini ortaya atan Clara Zetkin'in aklında belirli bir tarih yoktu.

Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1917'de Rus emekçi kadınlar "Ekmek ve barış istiyoruz" sloganlarıyla sokaklara çıkmıştı.

Eylemlerden dördüncü gününde Rus Çarı tahttan indirildi. Kurulan geçici hükümet ise kadınlara seçme hakkı tanıdı.

Rusya'daki kadın eylemlerinin başlangıcı, Jülyen takvimine göre 23 Şubat'tı. Dünya genelinde daha yaygın biçimde kullanılan Miladi (Gregoryen) takvimde bu tarih 8 Mart'a denk geliyordu.

Dünya Erkekler Günü de var mı?
Evet var. 19 Kasım her yıl Dünya Erkekler Günü olarak birçok etkinliğe sahne oluyor. Ancak 19 Kasım BM tarafından resmi kutlama günü olarak tanınmış değil.

1990'lardan bu yana 60'tan fazla ülkede düzenlenen Dünya Erkekler Günü etkinliklerinde odak noktası genellikle erkeklerin ve erkek çocukların sağlığı, cinsiyet eşitliğinin güçlendirilmesi ve olumlu erkek rol modeller oluyor.

Resmi tatil mi?
Pek çok ülkede Dünya Kadınlar Günü resmi tatil.

Dünya genelinde çiçek satışlarının 8 Mart ve öncesindeki birkaç günde neredeyse iki kat arttığı belirtiliyor.

Her ne kadar Çin'de çalışan kadınlara yarım iş günü izin verilmesi resmi makamlar tarafından tavsiye edilse de, işverenler bu tavsiyeye pek kulak asmıyorlar.

İtalya'da La Festa della Donna olarak adlandırılan Dünya Kadınlar Günü'nde kadınlara mimoza çiçeği hediye etme geleneği var. Her ne kadar bu geleneğin kökleri tam olarak bilinmese de, 2. Dünya Savaşı'nın bitiminden hemen sonra Roma'da başladığı düşünülüyor.

ABD'de ise Mart ayı "Kadınların Tarihi" olarak kabul ediliyor ve Beyaz Saray, Amerikalı kadınların başarılarını sıralayan bir bildiri yayınlıyor."

Herkese sevgiler, saygılar.
 

Borarenan

Kıdemli Üye
24 Şub 2022
133
362
Madem konu özel günlerden ve ironiden açıldı...

İlluminati isimli ezoterik örgütü kesin duymuşsunuzdur. Kimileri paranoya der geçer, kimileri ise senelerce bu örgütü ifşa etmeye çalışır. Ama inkar edenler bile, resmî tarih bile geçmişte bu örgütün gerçekten kurulduğunu doğrular. 1 Mayıs 1776'da, Almanya/Ingolstadt'ta (Yukarı Bavyera), Adam Weishaupt önderliğinde kurulmuştur. Günümüzde bu örgütün hâlâ aktif olduğunu inkar edenler, geçmişte kurulmuştu ama sonra dağıldı, sonlandı derler... Kuruluş tarihine dikkat; 1 Mayıs. Hani İşçi Bayramı olarak bilinen tarih. Tamamen tesadüf mü, yoksa "ironik" dediğimiz şey mi, karar sizin. Siyasi forum olmadığı için bu kadarını yazmış olayım.

Keza Noel, yeni yıl diye kutlanan tarihler de Pagan kökenlidir. 14 Şubat Sevgililer Günü (Valentine's Day) bile hem tarihiyle hem de ritüelleriyle Pagan kökenlidir. 14 sayısı siyonistlerce kutsaldır.

Elbette bunların hepsine komplo teorisi, paranoya deyip geçebilirsiniz. Herkesin görüşüne saygımız var.
 
Son düzenleme:

Logic

Çeviri & Balonlama
3 Kas 2021
391
4,423
Evren
Erkekler adam olsa kadınlara hergün 8 Mart diye bir deyiş var. Benim itiraz ettiğim herşeyde olduğu gibi içinin boşaltılması ve sadece hediye bahanesi ile amacın tüketime yönlendirilmesi.

Elbette kurtuluş günlerinin tarihi, kazanılan hakların hakların tarihi vs gibi önemli günlerin imleri çok önemli ama buradaki amaç nasıl kazanıldığının hatırlanması ve gelecek nesillere aktarılması olmalı. Örneğin emekçilerin anma günü, hayvan hakları günü, kadın hakları günü gibi tarihlerin SMS ler ile, mağaza ilanları ile hatırlatılmasından ziyade okullarda ders konularına eklenmesi. Toplum ancak böyle bilinçlendirilebilir, öyle kurukuruya birkaç idealist insanın ellerinde pankartlarla sokaklarda yürümesi ile değil veya satış amaçlı reklam sloganlarıyla hiç değil.

Sekonme arkadaşın aktardıklarını kaçımız biliyor veya araştırma gereği duyduk?
İşte anlatmak istediğim ve itirazım tam da budur.

Sağlıcakla...
 

gandor08

Yönetici
6 Ocak 2013
18,384
142,629
Tarihimiz olsun, dinimiz olsun daima kadınlara önem veren, el üstünde tutan bir ırkın mensubu olarak tüm kadınlarımızın, dünya emekçi kadınlar günü kutlu olsun.
 

kayrex

Yeni Üye
17 Haz 2021
7
17
Başta Diyarbakır Anneleri olmak üzere tüm kadınlarımızın, Kadınlar Gününü tebrik ederim.
 
Üst